Κώστας Αρβανίτης: «QatarGate»: Παγκόσμιο σκάνδαλο και πλεόνασμα υποκρισίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δεν είναι εύκολες οι μέρες αυτές στο Στρασβούργο. Ποτέ δεν είναι εύκολες οι μέρες στο Στρασβούργο όταν μία φορά το μήνα ένα πανάκριβο (για να μην πούμε για το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της μηνιαίας αυτής εκστρατείας) και ογκώδες καραβάνι αλλάζει πόλη για να υλοποιήσει ένα Γαλλογερμανικό καπρίτσιο, την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε μια εποχή σκληρής ενεργειακής κρίσης που χτυπά όλους τους λαούς της Ευρώπης, η μηνιαία αυτή βόλτα φαντάζει ακόμη πιο προκλητική, ακόμη πιο μακριά από αυτό που έχουν ανάγκη εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ. Προσθέστε τώρα στο μόνιμο αυτό σκάνδαλο, που κρατά δεκαετίες, κι ένα άλλο, πρωτοφανές, ένα πραγματικά συγκλονιστικό σκάνδαλοτο «QatarGate», και μπορείτε πολύ εύκολα να καταλάβετε γιατί αυτές οι μέρες στο Στρασβούργο είναι πολύ περισσότερο δύσκολες.

Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα και να επικεντρώσει στο βίαια στραπατσαρισμένο πολιτικά πρόσωπο της πρωταγωνίστριας, πρώην – εδώ και λίγα 24ωρα – αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κραυγαλέα ταύτισή της με ό,τι πιο δεξιό, συντηρητικό και η συστηματική εκφορά ενός πολιτικού λόγου που αγαπούσε να λοιδορεί τους φτωχούς και να αναπαράγει κάθε συστημικό κλισέ και fakenews με αντικοινωνικό υπόβαθρο, η εργώδης προβολή της συστράτευσής της στα συλλαλητήρια των Μακεδονομάχων αγκαλιά με προβεβλημένα στελέχη της Δεξιάς, οι ακατανόητες ανακρίβειες για την οικογενειακή της ιστορία κι ένα πλήθος δημόσιων παρεμβάσεων που ταίριαζαν περισσότερο σε στέλεχος της Μητσοτακικής Alt-Right Νεοδεξιάς, είναι αλήθεια δεν την κάνουν δημοφιλή στον προοδευτικό κόσμο.

Ωστόσο, αυτά είναι θέματα του πολιτικού χώρου με τη σημαία του οποίου είχε εκλεγεί και τον οποίο εφέρετο να εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες. Του πολιτικού χώρου που ο αρχηγός του, πολύ όψιμα, και μάλλον καθυστερημένα, ανακάλυψε στο πρόσωπό της «Δούρειους Ίππους» της Δεξιάς.

Όσο για την τύχη της, αυτή βρίσκεται στα χέρια των Βελγικών Αρχών: Αστυνομικών και Δικαστικών. Είναι πάρα πολύ ενοχλητικό, αλλά στην περίπτωσή τους, ναι, τους έχουμε εμπιστοσύνη. Μια εμπιστοσύνη που θα θέλαμε πολύ, λαχταράμε σχεδόν, να μπορούσαμε να έχουμε και για τις εγχώριες αρχές. Τις αρχές που βλέπουμε εδώ και μήνες να προχωρούν την διαλεύκανση πρωτοφανών υποθέσεων που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, με ταχύτητα χελώνας και ακατανόητες παραλείψεις, ενώ στην μεγάλη και σοβαρή υπόθεση που χειριστηκαν με εξαίρετο επαγγελματισμό οι Βέλγοι συνάδελφοί τους κινήθηκαν διακριτικά, μεθοδικά, και τη στιγμή που έπρεπε, ακαριαία.

Ας αφήσουμε λοιπόν την πρώην Αντιπρόεδρο, που έχει και αυτή, όπως ο καθένας δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας, κι ας πάμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Ε, δεν είναι καλή. Τα παγωμένα χαμόγελα και τα σκυφτά κεφάλια της πρώτης μέρας της προ-Χριστουγεννιάτικης ολομέλειας δεν θύμιζαν τίποτα από την ατμόσφαιρα προηγούμενων ετών. Η μεγάλη πολιτική της ομάδα, 2η δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοφάνερα πια δεν νιώθει άνετα: και όχι άδικα!

Δεν ήταν μόνο η πρώην αντιπρόεδρος που ψήφισε (εμφατικά, και χωρίς καν να είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής…) την έκθεση για την απελευθέρωση της βίζας με το Κατάρ. Ομόθυμα στηρίχθηκε η επιλογή από την πολιτική ομάδα της (S&D), όπως και από την πρώτη δύναμη, το ΕΛΚ της Δεξιάς Χριστιανοδημοκρατίας. Στο προηγούμενο μέτρημα, ήταν πολλοί τελικά αυτοί που «δεν είδαν» τους τουλάχιστον 6500 νεκρούς εργάτες στο Κατάρ…

Ας αφήσουν λοιπόν καλύτερα τον υποκριτικό θρήνο για το κακό που βρήκε την Ευρώπη μας, κι ας κοιταχτούν λιγάκι στον καθρέφτη. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους

  • Για την ανοχή τους στο σάπιο καθεστώς που επιτρέπει σε έναν Ευρωβουλευτή όταν ολοκληρώσει τη θητεία του να βγάλει μεροκάματο πουλώντας εκδούλευση σε οργανωμένες ομάδες προώθησης συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων και τραστ αξιοποιώντας τις γνωριμίες του.
  • Για την αδυναμία του Σώματος να προωθήσει ένα ψήφισμα καταδίκης του Κατάρ, παρά τις επίμονες προσπάθειες της Αριστεράς.
  • Για την ανύπαρκτη – πολιτική – αντίδρασή τους όταν πριν από ένα μήνα η πρώην Αντιπρόεδρος τους εξέθεσε αποκαλώντας στην Ολομέλεια το Κατάρ «Πρωτοπόρο στα Εργασιακά Δικαιώματα».

Πάνω απ’ όλα όμως, ας κοιτάξουμε μπροστά κι αν συζητήσουμε στα σοβαρά ένα επείγον σχέδιο δράσης για να θωρακίσουμε στ’ αλήθεια, και όχι προσχηματικά, τους θεσμούς της ΕΕ.

Στη συζήτηση αυτή η Αριστερά, η πραγματικά φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη στην ΕΕ, δεν προσέρχεται μόνο με θρήνους για τη χαμένη τιμή της Ένωσης και οιμωγές για το παγκόσμιο ρεζιλίκι από το «QatarGate».Προσερχόμαστε με τολμηρές προτάσεις γα την ουσιαστικότερη θεσμική θωράκιση της ΕΕ από αντίστοιχα φαινόμενα διαφθοράς στο μέλλον. Με ένα σχέδιο για να σταματήσει ο στρατός του lobbyingνα κινεί νήματα και να επηρρεάζει κρίσιμες αποφάσεις, να κλείσουν οι «τρύπες» που επιτρέπουν στους Βρυξελλιώτικους στρατούς των πολυεθνικών να κάνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Προτείνουμε:

  • τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής δεοντολογίας για τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς με εξουσίες έρευνας και επιβολής, για όλους τους οργανισμούς·
  • την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων για τη διαφάνεια,
  • την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μητρώου Διαφάνειας με υποχρεωτικό και νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα
  • Υποχρεωτικό νομοθετικό αποτύπωμα για τους ευρωβουλευτές που συντάσσουν εκθέσεις ή γνωμοδοτήσεις
  • Αναθεωρημένο κώδικα συμπεριφοράς με αυστηρότερους κανόνες για τους ευρωβουλευτές και για τους υπαλλήλους, ειδικά για τα δώρα και τις παροχές.
  • Αναζήτηση λύσης για να σταματήσει το ντροπιαστικο φαινόμενο να μισθοδοτοείται κανονικά ο Ευρωβουlευτής, ακόμη κι αν έχει αρθεί η ασυλία του, ακόμη κι αν έχει καταδικαστεί ως μέλος της ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.
  • Και να «ξηλώσουμε» μια για πάντα τις «θεσμικά παραθυράκια» που με ευκολία διαβαίνουν πρώην Ευρωβουλευτές για να αναλάβουν δράση στην υπηρεσία πανίσχυρων λόμπι.

Ο θρήνος και οι υποκρτικές κορώνες δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα, Ούτε οι αυταπάτες πως ο εφιάλτης που ζει η ΕΕ είναι σίγουρα «μεμονωμένο» περιστατικό. Είναι ώρα για αποφάσεις. Είναι ώρα να σοβαρευτούν τουλάχιστον εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να λέγονται προοδευτικές.

Το μεγάλο δημοκρατικό σχέδιο της Ενωμένης Ευρώπης δεν αξίζει να πέσει στα χέρια των Όρμπαν που τρέφονται από τέτοια ντροπιαστικά σκάνδαλα και καραδοκούν.

Η Αριστερά είναι εδώ, με προτάσεις και σχέδιο. Στο Στρασβούργο πετύχαμε να αλλάξει η ατζέντα της Ολομέλειας με μεγάλη συναίνεση να αναπεμφθεί η επίμαχη έκθεση για το Κατάρ, και να παγώσει η διαδικασία. Στον ίδιο δρόμο θα παλέψουμε για να αποκατασταθεί το βαριά τραυματισμένο κύρος της Ένωσης.

Κι εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ θα μετρηθούμε. Ξανά.

*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλος της επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση