Κορωνοϊός: Πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους και κρούσματα στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Όλο και πιο δύσκολο γίνεται το να περιγράψει κανείς την επίπτωση της πανδημίας στην Ελλάδα. Η εικόνα αποκλίνει δραματικά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανείς από τους αρμόδιους δεν δίνει μία πειστική εξήγηση για τα αίτια αυτού του σοκ.

Η χώρα μας είναι πρώτη σε κρούσματα, τόσο στα άτομα άνω των 65 ετών, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες είναι υπερδιπλάσιος στους άνω των 65 ετών και σχεδόν τριπλάσιος στον γενικό πληθυσμό.

Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα, η χώρα μας διατηρεί τη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Ακόμη χειρότερα, καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση σε θανάτους ασθενών με CoViD, έχοντας υπερτριπλάσια αναλογία από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από σημερινή εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα βασικά στοιχεία της οποίας παρουσιάζονται από το iatronet.gr.

Οι ειδικοί του ECDC είχαν επισημάνει την περασμένη εβδομάδα πως η Ελλάδα κινείται κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση, προβλέποντας τότε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Από τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει ο πίνακας που ακολουθεί, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα είναι πρώτη σε λοιμώξεις από CoViD τόσο στους ηλικιωμένους, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο πως η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ανεβαίνει σταθερά, έχοντας ήδη φτάσει τα 76 έτη.

Θάνατοι

Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνεται η μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον πιο “σκληρό” δείκτη της πανδημίας: τους θανάτους.

Με 25 θανάτους ασθενών με CoViD ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχει τη χειρότερη θέση, απέχοντας σημαντικά από τη δεύτερη Εσθονία (18 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Την ανησυχητική αυτή εικόνα είχε καταγράψει το iatronet.gr και στις 11 Νοεμβρίου, με δημοσίευμα που είχε τίτλο “Σκληρός δείκτης αποτυχίας: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους”.

Από τότε, δεν άλλαξε τίποτε, τουλάχιστον προς το καλύτερο, ενώ κανένας από τους ειδικούς δεν έχει δώσει μία πειστική απάντηση για τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτή την τραγική εξέλιξη. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 34.178 ασθενείς με CoViD.

Προβλέψεις

Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, οι ειδικοί του ECDC αποτυπώνουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της πανδημίας έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 187 ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα. Τάσεις υποχώρησης αναμένονται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταθεροποίηση στους θανάτους.

Σε επίπεδο χώρας, προβλέπονται αυξητικές τάσεις σε 9 από τις 30 χώρες που δίνουν στοιχεία στο ECDC (Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Αυξητικές τάσεις στους θανάτους αναμένονται σε 4 από τις 30 χώρες (Κύπρος, Ουγγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ECDC, οι προγνώσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες, λόγω των αλλαγών που γίνονται στα κριτήρια των τεστ που εφαρμόζονται ανά χώρα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Φωτιές: Ενίσχυση δυνάμεων πυρόσβεσης στην Άνδρο – Νέα μέτωπα σε Εύβοια και Κομοτηνή

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν και σήμερα σε διάφορες περιοχές της...

Πυρκαγιές: Πολύ κακή αρχή κ. υπουργέ Κικίλια

Για καλή τύχη της κυβέρνησης, οι φωτιές ξεκίνησαν μετά τις εκλογές....
Διαφήμιση