Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Η θορυβώδης φυγομαχία της ηγεσίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου –

Η συνθήκη διάλυσης στην οποία φαίνεται να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτυπωθεί (πολιτικά αλλά και δια …γυμνού οφθαλμού) στην σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Από την συνεδρίαση θα λείπουν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ την περιόδου 2015-2019, αλλά τα περισσότερα από όσα βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» της «αντιπολιτευτικής περιόδου» 2019-2023 μετά την χθεσινή αποχώρηση των «6+6» (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος), της τάσης του Διονύση Τεμπονέρα και της Ομπρέλας.

Αυτά ενώ η χθεσινή, πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κ.Ε κατέγραψε τρία συνυπάρχοντα πολιτικά στοιχεία:

Πρώτο: Την πλήρη αποκάλυψη των «τραμπικών» χαρακτηριστικών της προεδρίας του κόμματος που εκφράστηκαν ξεκάθαρα στην ομιλία του Στέφανού Κασσελάκη

Δεύτερο: Την φυγομαχία – υποχώρηση της ηγετικής ομάδας απέναντι στην κοινή πρόταση των αποχωρησάντων ώστε να γίνει ψηφοφορία σχετικά με το αν εγκρίνει η Κ.Ε τη πρόταση  Κασσελάκη για δημοψήφισμα σχετικά με τις διαγραφές των Ν.Φίλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και Στ.Τζουμάκα.

Τρίτο: Την δρομολόγηση διεργασιών που διευρύνουν με νέους όρους το πολιτικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχύοντας την προοπτική του να μεταβληθεί και σε οργανωτικό.

Όσον αφορά το πρώτο στοιχείο στην «καρδιά» της χθεσινής ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη, υπήρχε η απαίτηση της αναγνώρισής του από την Κεντρική Επιτροπή ως έναν «αρχηγό» που επικοινωνεί δίχως διαμεσολάβηση με τα …πλήθη. Έτσι με την ιδιότητά του αυτή δύναται να διερμηνεύει την βούληση της «βάσης» πράττοντας δίχως λογοδοσία σε εκλεγμένα όργανα.

Σε περίπτωση δε που οι αποφάσεις του δεν υλοποιούνται άμεσα να έχει την δυνατότητα προσφυγής στις διαδικασίες δημοψηφίσματος που προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για «σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το δεύτερο στοιχείο τεκμηριώνεται από την στάση της πλειοψηφίας του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής που απαγόρευσε την διενέργεια ψηφοφορίας με το ερώτημα του αν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις διαγραφές. Τη πρόταση κατέθεσαν από κοινού η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας ενώ στηρίχθηκε και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η πρακτική αυτή προστάτευσε τον Στέφανο Κασσελάκη από την καταγραφή μιας σχεδόν βέβαιης πολιτικής ήττας. Ήδη άλλωστε από τις προηγούμενες ημέρες είχε αποσαφηνιστεί πως η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίζονταν.

Αυτό προκύπτει από σειρά δημόσιων δηλώσεων αντίθεσης σε αυτήν τόσο από τα στελέχη που αποχώρησαν όσο και από στελέχη που παρέμειναν (Ό.Γεροβασίλη, Γ.Ραγκούσης, Κ.Ζαχαριάδης, Θ.Θεοχαρόπουλος, Α.Φλαμπουράρης, Μ.Ξενογιαννακοπούλου) ενώ αποστάσεις από την πρόταση αυτή τήρησε ακόμη και ο Νίκος Παππάς, υποστηρικτής του Σ.Κασσελακη στον β’γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Σχετικά με το τρίτο στοιχείο είναι εμφανές πως συγκροτείται ένα ευρύτερο μέτωπο αντίθεσης στην τακτική της στενής ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός γιατί – όπως προαναφέραμε- ήδη αμφισβητήθηκαν επιλογές του από στελέχη που είτε το υποστηρίζουν είτε συνεργάζονται με την νεοεκλεγμένη προεδρία.

Το κυριότερο όμως από τον κοινό βηματισμό που καταγράφθηκε στην συγκεκριμένη συγκυρία με την αποχώρηση των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, την τάση του Διονύση Τεμπονέρα αλλά και την Ομπρέλα. Όπως άλλωστε δήλωσε ο Δ.Τεμπονέρας στο κείμενο της ομιλίας που δεν εκφώνησε λόγω της αποχώρησής του, στον ΣΥΡΙΖΑ «το χάσμα που έχει δημιουργηθεί είναι βαθιά ψυχολογικό μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις, γίνεται και βαθιά πολιτικό».

Είναι άγνωστο το πόσο θα διατηρηθεί και που θα καταλήξει ο κοινός αυτός βηματισμός. Ιδίως από την στιγμή που αναμένεται αποχώρηση της Ομπρέλας ακόμη και τα επόμενα 24ωρα. Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστά μια σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Μάλιστα σε μία προσυνεδριακή περίοδο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος στην σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής με ένα σχετικό ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο απόφασης. Κυρίως σχετικά με το αν θα περιέχεται σε αυτό η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γενοκτονία στη Γάζα: Είναι απαραίτητο να εξεγερθούμε ενάντια στη βαρβαρότητα

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι πρωτοφανές στην ιστορία του 21ου...

Τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του 2024 και οι στόχοι των κομμάτων

*Του Βασίλη Σκουρή - Οι μετρήσεις που θα δημοσιοποιηθούν...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της Ράφα

Την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα φέρεται να...

Πού βρήκε η Ε.Ε. 400 δισ. ευρώ για όπλα και άμυνα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαράξει εδώ και καιρό πορεία...
Διαφήμιση