Καθηγητής από το Όσλο: Οι ελληνικές Αρχές «είχαν καθήκον να ξεκινήσουν διαδικασίες διάσωσης»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έως και 500 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όπως σημειώνει το BBC μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών είναι μεταξύ των αγνοουμένων της «φρικτής τραγωδίας» που άφησε πίσω της 78 νεκρούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέρεμι Λόρενς.

Η τρομακτική απώλεια ανθρώπινων ζωών υπογράμμισε την ανάγκη να οδηγηθούν οι διακινητές ανθρώπων στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Αλλά κατέστησε επίσης σαφές ότι η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα αποτελεί «νομική και ανθρωπιστική επιταγή».

Καθηγητής στο Όσλο: Οι ελληνικές Αρχές «είχαν καθήκον να ξεκινήσουν διαδικασίες διάσωσης»

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Erik Rosaeg από το Ινστιτούτο Ιδιωτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Όσλο δήλωσε ότι το ναυτικό δίκαιο θα υποχρέωνε τις ελληνικές αρχές να επιχειρήσουν διάσωση αν το σκάφος κρινόταν μη ασφαλές, ανεξάρτητα από το αν οι επιβαίνοντες το είχαν ζητήσει ή όχι.

Οι ελληνικές αρχές «είχαν καθήκον να ξεκινήσουν διαδικασίες διάσωσης» δεδομένης της κατάστασης της μηχανότρατας, δήλωσε ο Røsæg στο Associated Press, προσθέτοντας ότι η άρνηση του καπετάνιου να δεχθεί βοήθεια θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν θεωρηθεί παράλογη – κάτι που, όπως είπε, φαινόταν να είναι.

Έρευνα και διάσωση για να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών

Σημειώνεται πως σε κοινή δήλωση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, η υπηρεσία προσφύγων δήλωσε ότι οποιαδήποτε δράση έρευνας και διάσωσης πρέπει να διεξάγεται για να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Από τότε που το αλιευτικό σκάφος που μετέφερε έως και 750 άτομα βυθίστηκε 50 ναυτικά μίλια από την Πύλο στη νότια Ελλάδα, ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται στο μικροσκόπιο.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Σαρμάς, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί «ενδελεχής έρευνα των πραγματικών γεγονότων» για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους.
Έλληνες αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει μια σειρά από δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι βυθίστηκε μετά τις 02:00 της Τετάρτης επειδή προσδέθηκε σχοινί από τους λιμενικούς. Δύο από τους 104 επιζώντες του ναυαγίου έχουν περιγράψει πώς το ιδιαίτερα πολυπληθές σκάφος τούμπαρε από τη μία πλευρά στην άλλη.

Αρχικά η ακτοφυλακή δήλωσε ότι είχε κρατήσει «διακριτική απόσταση» από το σκάφος. Στη συνέχεια, όμως, όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο ελληνικό μέσο τόνισε πως το εν λόγω μέσο επικαλέστηκε πηγή που ανέφερε ότι μέλη του λιμενικού είχαν δέσει ένα σχοινί στο σκάφος, ώστε το πλήρωμά του να ελέγξει τις συνθήκες και τους επιβαίνοντες και στη συνέχεια το έδεσαν για να συνεχίσουν να κατευθύνονται προς την Ιταλία.
Το περιστατικό αυτό θεωρείται ότι έλαβε χώρα γύρω στις 23:00, τρεις ώρες πριν από τη βύθιση του σκάφους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το λιμενικό «χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να σταθεροποιηθεί, να πλησιάσει, να δει αν ήθελαν βοήθεια».
«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης», υποδηλώνοντας ότι δεν έγινε προσπάθεια να ρυμουλκηθεί το σκάφος ή να δεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Το αρνήθηκαν, είπαν “δεν θέλουμε βοήθεια, πάμε στην Ιταλία” και συνέχισαν το δρόμο τους».

Το ερώτημα για το σχοινί

Το ερώτημα για το αν είχε δεθεί σχοινί στη βάρκα των μεταναστών τέθηκε για πρώτη φορά από μια ακτιβίστρια πρόσφυγα, η οποία είπε ότι οι επιβαίνοντες της είπαν ότι φοβόντουσαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το ιδιαίτερα γεμάτο σκάφος τους να αναποδογυρίσει.
Το λιμενικό τόνισε ότι το περιπολικό σκάφος της είχε για λίγα λεπτά «ρίξει ένα μικρό σχοινί στο αλιευτικό σκάφος για να διαπιστώσει την τρέχουσα κατάσταση του σκάφους και των επιβατών».

Στη συνέχεια κάποιοι από τους επιβαίνοντες το έλυσαν προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς βορρά, προς την Ιταλία και η περίπολος «απομακρύνθηκε για να παρακολουθεί από κοντινή απόσταση».

Όμως από τότε που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, το χρονοδιάγραμμα και ο απολογισμός της έχουν αμφισβητηθεί. Το λιμενικό τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με το πλήρωμα δεν υποβλήθηκε κανένα αίτημα για βοήθεια και περαιτέρω επανειλημμένες προσφορές βοήθειας απορρίφθηκαν.

Μια οργάνωση που παρέχει υποστήριξη σε μετανάστες στη θάλασσα, η Alarm Phone, έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το απόγευμα της Τρίτης προειδοποιώντας την ακτοφυλακή και άλλους ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 750 άτομα και ότι ζητούσαν επειγόντως βοήθεια.

Δύο μαρτυρίες επιζώντων έδειξαν ότι η πρόσδεση ενός σχοινιού στο αλιευτικό σκάφος μπορεί να οδήγησε στη βύθισή του.
Η μία προέρχεται από έναν τοπικό σύμβουλο στην πόλη-λιμάνι της Καλαμάτας, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα με έναν 24χρονο Σύρο.
«Το σκάφος του λιμενικού τους έδεσε με κάποιο σχοινί και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος έστριψε δεξιά και ξαφνικά βυθίστηκε», δήλωσε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος.

Παρόμοια εκδοχή στον Αλέξη Τσίπρα

Ένας άλλος επιζών έδωσε μια παρόμοια εκδοχή στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καλαμάτα την Πέμπτη.
«Η ελληνική ακτοφυλακή ζήτησε από το σκάφος να τους ακολουθήσει, αλλά δεν μπορούσαν», είπε ένας μεταφραστής στον κ. Τσίπρα. «Το λιμενικό έριξε τότε ένα σχοινί, αλλά επειδή δεν ήξεραν πώς να τραβήξουν το σχοινί, το σκάφος άρχισε να κουνιέται δεξιά και αριστερά».

«Το σκάφος της ακτοφυλακής πήγαινε πολύ γρήγορα, αλλά το σκάφος κουνιόταν ήδη προς τα αριστερά και έτσι βυθίστηκε».
Εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Αιγύπτιοι, έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για εμπορία ανθρώπων, αναφέρει το BBC επικαλούμενο τα ελληνικά μέσα.

Γυναίκες και παιδιά δεν μπόρεσαν εγκαίρως να εγκαταλείψουν το σκάφος

Ο Γεώργιος Βασιλάκος, εθελοντής γιατρός διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά μεταξύ των επιζώντων.

Είπε ότι οι επιζώντες ανέφεραν ότι «όλες οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν απομονωμένα κάτω από το κατάστρωμα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, λόγω της ταχείας εξέλιξης των γεγονότων και της ταχείας ανατροπής του σκάφους, δεν μπόρεσαν να βγουν εγκαίρως», είπε.
Οι άνθρωποι στο σκάφος έπιναν θαλασσινό νερό για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν βυθιστεί, είπε.

Οι οικογένειες ορισμένων από τους αγνοούμενους έχουν φτάσει στην Καλαμάτα για να αναζητήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
«Οι συγγενείς μου ήταν στο σκάφος», δήλωσε ο Aftab, ο οποίος είχε ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο και είπε ότι τουλάχιστον τέσσερις από τους συγγενείς του από το Πακιστάν αγνοούνται.

Ένας Σύρος από την Ολλανδία κατέρρευσε καθώς αποκάλυψε ότι η σύζυγος και ο κουνιάδος του αγνοούνται.

«Οι αρχές αναζητούν τα πτώματά τους στη θάλασσα… Ψάχνουν στα νοσοκομεία, ψάχνουν ανάμεσα στα πτώματα και ανάμεσα στους επιζώντες», δήλωσε ο Kassam Abozeed.

Όπως σημειώνει το βρετανικό μέσο η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κύριες οδούς εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Τον περασμένο μήνα η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε διεθνή κριτική για βίντεο που φέρεται να έδειχνε τη βίαιη απώθηση μεταναστών που βρέθηκαν στη θάλασσα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη στην Κ.Ε. –  Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν 100 μέλη της...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζητούν 100 μέλη της Κ.Ε. για να τελειώσει η φαρσοκωμωδία Κασσελάκη

Κείμενο με το οποίο εξαπολύουν πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη και ζητούν άμεση...

Σχολικά είδη και ρεύμα “πνίγουν” τα νοικοκυριά – Η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν μειώσεις

*Του Τζώρτζη Ρούσσου - Δύσκολος ο Σεπτέμβρης εξαιτίας των...

Θεσσαλονίκη: «Θερμή» υποδοχή για τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με μαζικές συγκεντρώσεις

Στο «πόδι» βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των...
Διαφήμιση