Καταποντίζεται το ευρώ! Βυθίστηκε σε ισοτιμία 1/1 με το δολάριο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τον εφοδιασμό τους με ρωσικό φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τις ισχνές επιδόσεις των οικονομιών τους και τη μεγάλη διαφορά επιτοκίων με τις ΗΠΑ, οδηγούν “στα Τάρταρα” του κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το ευρώ διολισθαίνει συνεχώς από τον Φεβρουάριο, πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει χάσει (έχει “υποτιμηθεί”) σ’αυτό το πεντάμηνο πάνω από 15%. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη εξάμηνο συνεχούς αποδυνάμωσης και υποχώρησης.

Η ισοτιμία του διαμορφώνεται σήμερα στο 1 προς 1 με το δολάριο, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 1,15-1,18 δολάρια και πριν από ένα έτος (τον Ιούλιο 2021) βρισκόταν στα 1,22 δολάρια.

 Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημειώνει σήμερα χαμηλό πεντέμισυ ετών, υποχωρώντας στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2016.

 Υπάρχει πάντως και μιά άλλη “ανάγνωση” των νομισματικών εξελίξεων: Δεν “πέφτει το ευρώ”, αλλά “ανεβαίνει το δολάριο”, το οποίο ενισχύεται έναντι όλων των βασικών νομισμάτων. Επισημαίνεται ότι έναντι του γιαπωνέζικου γιεν έχει κερδίσει περίπου 20%(!) από τον Φεβρουάριο, ανεβαίνοντας από τα 115,2 γιεν στα 137,2%

 Η ενίσχυση του δολαρίου/αποδυνάμωση του ευρώ βοηθά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της ζώνης δολαρίου. Ταυτόχρονα όμως αυξάνει το κόστος του εισαγόμενου πετρελαίου, που τιμολογείται σε ανατιμημένα δολάρια.

Πηγή: sofokleousin.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης, οι «ικεσίες» στους τραπεζίτες και οι αποκλίσεις με Σταϊκούρα

Η ήδη «βαριά» για το Μέγαρο Μαξίμου θεματολογία της...

Η ΛΑΡΚΟ και ο άφαντος διαγωνισμός

Αλυτο παραμένει το μυστήριο του ενός εκ των δύο...

Πολύκροτες υποθέσεις και δολοφονίες στα… αζήτητα

«Η ταινία που ακολουθεί αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα,...
Διαφήμιση