Κασσελάκης στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να ξανακυβερνήσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα του λαού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μιχάλη Χαριάτη –

«Δεν μας αρκεί η άμυνα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Θα βγούμε στην αντεπίθεση με λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης από την Κ.Ε. του κόμματος και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι Ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης» και κατέληξε λέγοντας πως «Είμαι αισιόδοξος, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γιγαντώθηκε μέσα από την επαφή του με τα ίδια κοινωνικά στρώματα που σήμερα καταπιέζονται ξανά. Μπορούμε να το ξανακάνουμε».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στόχαστρο του μπήκαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αφορμή την υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το πεδίο αντιμετώπισης της αθλητικής βίας ζητώντας την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Οικονόμου.

«Προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι στον ελληνικό λαό, στην τηλεόραση να λες ότι ήταν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν το ίδιο πρωί κάνεις το ίδιο στο αεροδρόμιο της χώρας. Ποιον κοροϊδεύεις;» τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης. «Νομίζω ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για αυτήν την στάση στον Τούρκο ομόλογο του από την κυβέρνηση μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν».

Μιλώντας για τις αναφορές Μητσοτάκη στο Κυπριακό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ειδική αναφορά στον «φίλο μου», όπως είπε χαρακτηριστικά, Νίκο Κοτζιά λέγοντας πως «δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κυρίου Γεραπετρίτη», ενώ «πρέπει να ξέρει ο Έλληνας και η Ελληνίδα ποιος είναι πατριώτης και ποιος υποτιμά την νοημοσύνη του».

«Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά»

Αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά αθλητικής βίας, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν» και πρόσθεσε: «Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε μια πρώτη δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε πρώτη φάση προτείνουμε – σήμερα κιόλας – τη δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής: Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση. Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης. Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο Ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.

Επιπλέον, προτείνoυμε τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς, την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρους, τη θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.

Αυτές είναι αυτονόητες προτάσεις, τις οποίες θα φέρουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση».

Οι προτεραιότητες Κασσελάκη

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει όλο το επόμενο διάστημα να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της άδικης φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των χαμηλών μισθών και εισοδημάτων, του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, της στεγαστικής και γενικότερης ανασφάλειας των πολιτών, των προβλημάτων των νέων ανθρώπων».

Μιλώντας, ειδικότερα, για τις προτεραιότητες ο Στέφανος Κασσελάκης είπε:

 • Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.
 • Να δημιουργηθεί ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
 • Ένας φορολογικός κώδικας που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο όπως τώρα.
 • Με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών.
 • Με σημαντική μείωση του συντελεστή για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (για το 97%) και απειροελάχιστη αύξηση για εκείνες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220 χιλιάδες ευρώ.
 • Μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
 • Να ανακατανείμουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από τις οποίες ασφυκτιούν από χρέη. Χωρίς μικρές επιχειρήσεις 5 έως 15 εργαζομένων, οι οποίες παράγουν προστιθέμενη αξία από τον παραγωγικό τομέα και από τη μεταποίηση έως τις υπηρεσίες, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σταθερότητα.
 • Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω τις χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
 • Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης. Για την ανεξάρτητη διαβίωση και χειραφέτηση των νέων, ώστε να βελτιωθούν σταδιακά και οι δημογραφικοί δείκτες.
 • Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά με το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
 • Να δώσουμε έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
 • Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.
 • Να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
 • Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αξιοποιώντας την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με την Ανατολή και τη Δύση για την προσέλκυση διμερών και πολυμερών αμοιβαία επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Ζητάμε διευκρινίσεις»

Μιλώντας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Κυριακή Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για «σημαντική επίσκεψη», ωστόσο, τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά διευκρινίσεις για την Συνθήκη των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δυο πλευρών.

«Επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν θα συρθούμε ποτέ στην πατριδοκαπηλία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αργότερα, την περίοδο 2021-2023 στα ελληνοτουρκικά» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, επισημαίνοντας πως «ζητάμε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη που υπεγράφη, ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας». Και πρόσθεσε πως «και θέση μας είναι ότι το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter. Γι αυτό επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα πως «για αυτό και περιμέναμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι ο ίδιος το 2017, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, ενώ προχθές μίλησε για “τουρκική”. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε, είτε γιατί επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής είτε από πολιτική μικρότητα, σε ένα τομέα, την εξωτερική πολιτική, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση και συμπόρευση» και κατέληξε λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να λέμε για το δικαίωμα των νησιών μας στην άμυνα, χωρίς να δεχόμαστε τη σχετικοποίηση ζητημάτων που ακουμπάνε τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ναι, ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους, τριγυρίζουν εκεί!!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Κι αν κάποτε οι...

Πανελλαδική Απεργία / Ένας χρόνος από τα Τέμπη – Οι συμμετέχοντες και τα αιτήματα – Τι ισχύει στα ΜΜΜ

Μεγάλη απεργία με πάρα πολλούς συμμετέχοντες είναι προγραμματισμένη για...

Μαρία Καρυστιανού: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα κάνει κρότο μέχρι τη δικαίωση

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού απαντά σε όσους έκαναν μαθήματα...
Διαφήμιση