«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις υποκλοπές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέο καμπανάκι προς την ελληνική κυβέρνηση χτυπάει η Ευρώπη με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) καλεί πέντε κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να διερευνήσουν τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων, όπως είναι το Pegasus ή παρόμοια συστήματα, και να παράσχουν εντός τριών μηνών εξηγήσεις για το θέμα.

Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και έγκριση το διάστημα 9 με 13 Οκτωβρίου βασίζεται σε έκθεση του Ολλανδού βουλευτή Πίτερ Ομτζιγκτ, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι και βουλευτής του συντηρητικού κόμματος στη χώρα του.

Ωστόσο δεν μένει μόνο εκεί και επιπλέον ζητά από την κυβέρνηση:

● Να διενεργήσει αποτελεσματικές, ανεξάρτητες και έγκαιρες έρευνες για όλα τα περιστατικά κατάχρησης λογισμικού υποκλοπής με το spyware και να παράσχει επαρκείς αποζημιώσεις στα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων.

● Να αποφύγει την επίκληση του απορρήτου για να αρνηθεί σε εποπτικούς φορείς και στα θύματα του Predator την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του spyware.

Η επιτροπή σημειώνει ότι η μυστική παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημόσιων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η πρόληψη του εγκλήματος ή η προστασία της εθνικής ασφάλειας, θα συνιστούσε σαφή παραβίαση της ανωτέρω σύμβασης.

Τονίζει επίσης ότι τα κράτη θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση τέτοιου λογισμικού κατασκοπίας έως ότου οι νόμοι και οι πρακτικές τους σχετικά με τη μυστική παρακολούθηση είναι σύμφωνες με τη σύμβαση και άλλα διεθνή πρότυπα, όπως αξιολογούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο για «εξαιρετικές καταστάσεις ως έσχατη λύση». Tονίζεται επίσης ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την εξαγωγή του σε χώρες όπου υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί για καταστολή ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα έχει αποδείξει ότι το λογισμικό Predator της εταιρείας Intellexa έχει εξαχθεί από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες, εν γνώσει μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο στόχαστρο όμως μπήκε και το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί κράτος-παρατηρητή. Η επιτροπή ζητά να μάθει πώς διασφαλίζει ότι το Pegasus, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο από εταιρεία που έχει έδρα το κράτος του Ισραήλ, δεν εξάγεται σε χώρες όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μαρόκο, ένα κράτος «εταίρος για τη δημοκρατία», το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε το Pegasus στην Ισπανία, κλήθηκε επίσης να παράσχει πληροφορίες και να διερευνήσει τη χρήση του.

To Predator

Η έκθεση συντάχθηκε αφότου πολιτικοί ή δημοσιογράφοι από την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελλάδα που έγιναν στόχος του Pegasus ή παρόμοιου spyware κατέθεσαν στην επιτροπή σε δημόσια ακρόαση τον Δεκέμβριο του 2022. Στη σχετική συζήτηση είχε κατατεθεί το έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με το οποίο αποδεικνυόταν η εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη, ενώ είχε καταθέσει τη δική του μαρτυρία ο δημοσιογράφος-θύμα των υποκλοπών, Θανάσης Κουκάκης.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση οι Ελληνες βουλευτές της Ν.Δ. προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, παραπέμποντας στον νόμο που είχε φτιάξει η κυβέρνηση για την ΕΥΠ, με τον οποίο γινόταν ακόμα πιο δύσκολο για οποιοδήποτε πρόσωπο που βρέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης να έχει ενημέρωση γι’ αυτήν αν δεν περάσει τριετία και μόνο υπό προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά ο Ολλανδός επικεφαλής της επιτροπής κ. Ομτζιγκτ είχε δηλώσει ξεκάθαρα τότε πως κατά τη δική του άποψη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πίσω από το Predator δεν βρίσκονται μη κυβερνητικοί φορείς, αλλά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αν το σχέδιο περάσει από την Ολομέλεια και η ελληνική κυβέρνηση το αγνοήσει, θα υπάρξουν συνέπειες, όπως η αποβολή του κράτους-μέλους από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν επιθυμεί να συμβεί επί των ημερών της.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δώρο της κυβέρνησης στον εγχώριο φασισμό

Η είδηση είναι σοκαριστική, καθώς με βούλευμα του δικαστικού...

Κασσελάκης: Ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλύπτει άνετα όλη την κεντροαριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας...

Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός, Άννα Παναγιωτοπούλου, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία...
Διαφήμιση