*Του Σωτήρη Σιδέρη – Έντονες διεργασίες , δημόσιες και μη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον χώρο της Αριστεράς και ενώ η πίεση για διάλογο με στόχο να υπάρξει αντίπαλο δέος στη ΝΔ, διαρκώς αυξάνεται. Βουλευτές , στελέχη και παράγοντες παρεμβαίνουν σχεδόν καθημερινά με δηλώσεις τους , στις οποίες κατά κύριο εκφράζουν την ίδια άποψη, δηλαδή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -Νέας Αριστεράς σε προγραμματική βάση, ενώ αυξάνεται και η πίεση στο ΠΑΣΟΚ. Η Πλεύση Ελευθερίας έχοντας το δημοσκοπικό προβάδισμα, δεν θέλει να πάρει μέρος σε αυτές τις διεργασίες γιατί θεωρεί ότι θα την φθείρουν.
Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Βούτσης, μετά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι βουλευτές, βλέπουν ως μεγάλη πρόκληση τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος, έχει και αυτός να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα με βασικό , την τριανδρία, Παππάς, Πολάκης και Σπίρτζης που έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ιδιότυπο μέτωπο για να θέσουν τους δικούς τους όρους στον διάλογο. Αυτά βλέπει η ΝΕ.ΑΡ και πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει πρώτα ο Φάμελλος το εσωτερικό του μέτωπο και μετά να γίνει ο διάλογος. Όλα αυτά, ενώ επίκειται την επόμενη εβδομάδα η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, που αν αποφασίσει να κάνει παρέμβαση για την κομματική ζωή, είναι προφανές ότι θα αλλάξει η συζήτηση.
Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕ.ΑΡ Φάμελλος και Χαρίτσης προσπαθούν να διαχειριστούν τις εξελίξεις με αυτοσυγκράτηση, για να μην γίνουν λάθη που θα οδηγήσουν σε νέα κρίση. Όλες οι πλευρές δηλώνουν ανοιχτές, αλλά όχι και έτοιμες για την έναρξη του διαλόγου και ενώ είναι προφανές ότι και η οργανωτική τους βάση πιέζει . Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος που δεν θεωρείται καταλυτικός παράγοντας και ας εκφράζει μια τάση εντός της ΝΕ.ΑΡ προκάλεσε συζητήσεις με τις θέσεις του, τις οποίες όμως διόρθωσε άμεσα και τώρα είναι θετικός στον διάλογο.
Για τη ΝΕ.ΑΡ το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι η συμφωνία πάνω σε ισχυρή προγραμματική βάση , προκειμένου να αποφευχθούν τριβές και κρίσεις στην πορεία. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη εικόνα αποσυσπείρωσης με επίδικο ζήτημα την ταυτότητα του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι στη μέση μιας τάσης που θέλει προοδευτική ενότητα και μιας άλλης, υπό την Διαμαντοπούλου που θέλει το ΠΑΣΟΚ παράρτημα της υφιστάμενης παρακμιακής κεντροδεξιάς.
Ο Τσίπρας και πως θα ηττηθεί ο Μητσοτάκης
Προφανώς υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ τους ως προς την εξοπλιστική φρενίτιδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τη Νέα Αριστερά να είναι κάθετα αρνητική γιατί θα προκαλέσει νέα κρίση στην οικονομία της χώρας με βασική θέση ότι τα 25 δις όπλα δεν εξυπηρετούν την εθνική άμυνα, αλλά τα καρτέλ όπλων και την ανάγκη των μεγάλων ευρωπαικών χωρών να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συστημικός στο ζήτημα αυτό, αλλά μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. Επίσης, η ΝΕ.ΑΡ έθεσε ήδη στη βουλή με πρόταση νόμου ζήτημα να παγώσουν όλες οι έρευνες και να τερματιστούν οι συμβάσεις για την αναζήτηση υδρογονανθράκων , καθώς είναι επείγουσα ανάγκη η προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το ζήτημα, στο οποίο επίσης εμφανίζεται πιο συστημικός…
Αλλά πέρα από αυτά, πολύ σημαντικά ζητήματα αφορούν την οργανωτική σχέση και την συνεργασία των δύο κομμάτων, το σχήμα της συνεργασίας και την λειτουργικότητά της. Προφανώς , κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που δεν βλέπουν με ενθουσιασμό την επανένωση. Άλλοι όμως όπως οι Παππάς, Πολάκης και Σπίρτζης, εργάζονται ώστε να καταστούν πόλος που θα είναι και ο ρυθμιστής του διαλόγου και προφανώς θέλουν να επηρεάσουν και την κατάληξή του.
Υπό αυτή την οπτική, αν και πολλά στελέχη, βουλευτές και παράγοντες εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο επιστροφής του Τσίπρα, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι παρών σε κάθε συζήτηση.
Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται για μια ευρύτερη συμμαχία, είναι όμως δεδομένο ότι ένα νέο σχήμα με παλιά στελέχη και βουλευτές και ομιχλώδες πρόγραμμα δεν είναι εύκολο να κερδίσει ζωτικό χώρο. Πέραν αυτών, αρκετοί κατηγορούν τον Τσίπρα ότι άφησε πίσω του κομματικά συντρίμμια , δεν εργάζεται για την ενότητα και δεν είναι ιδιαίτερα πιεστικός έναντι της κυβέρνησης. Σημειώνουν μάλιστα ότι περισσότερο πιέζει τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς, παρά ο Τσίπρας.΄
Είτε το θέλει , είτε όχι ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμβει στην πορεία προς το συνέδριο του Ιουνίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και η παρέμβασή του δεν μπορεί να είναι ούτε αφ υψηλού για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ -Κίνας, όσο θετική και αν είναι μια τέτοια παρέμβαση. Οφείλει να πάρει θέση και να δηλώσει με ποιό τρόπο θα ηττηθεί ο Μητσοτάκης και πως θα συμβάλλει και ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.
Άρα η επιστροφή του θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο. Η επιστροφή του θα δείξει και πόσο τον ωφέλησε η απόσταση Αθήνας -Χάρβαντ -Ουάσιγκτον……..
ΠΗΓΗ: omegapress.gr