Καινούργια στοιχεία για το παρακράτος των υποκλοπών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Τερζή –

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να βρίσκεται η έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει εξετάσει ήδη πλήθος μαρτύρων και λαμβάνει διαρκώς νέες καταθέσεις.

Η προσοχή της εισαγγελικής έρευνας εστιάζεται στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που διευκόλυναν την εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα και ειδικότερα στους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο, Γιάννη Λαβράνο, όπως επίσης και στην εταιρεία Kestrel του επιχειρηματία Σταύρου Κομνόπουλου. Αλλωστε, για τα εν λόγω πρόσωπα και τις σχέσεις τους με την ΕΥΠ και το μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη εισφερθεί σημαντικά στοιχεία από πλήθος μαρτύρων κατά το πρώτο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας που έτρεξε από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Kestrel του επιχειρηματία Σταύρου Κομνόπουλου είναι εκείνη που πλήρωνε τα ενοίκια Ισραηλινών στελεχών της Intellexa, όταν αυτοί εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 2020 και το 2021, για να αναπτύξουν το Predator, και είναι εκείνη που, μέσω της εταιρείας Rafnar Hellas, εγγυήθηκε για την εγκατάσταση της Intellexa στο Ελληνικό. Παράλληλα, οι δημοσιογραφικές έρευνες τόσο της «Εφ.Συν.» όσο και του Inside Story έχουν αποκαλύψει τη συνεργασία των Μπίτζιου και Λαβράνου με τον Σταύρο Κομνόπουλο («Οι εμπλεκόμενοι στις υποκλοπές και οι διαγωνισμοί εκατομμυρίων», «Εφ.Συν.» 10/5/2023) σε πλήθος υποθέσεων που αφορούν προμήθειες αμυντικών συστημάτων και συστημάτων ασφαλείας.

Από το 2007

Πλέον, η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στο φως και πρόσθετα στοιχεία για τις σχέσεις του Σταύρου Κομνόπουλου με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Εχει πλέον τεκμηριωθεί πως οι δύο άντρες συνεργάζονται ήδη προ του 2007 σε πλήθος επιχειρηματικών συμφωνιών, με τον Μπίτζιο να φέρεται να στήνει την οικονομική δομή των projects και τον Κομνόπουλο να παρέχει τους πελάτες. Αρκετά απ’ αυτά τα projects έχουν ειδικό ενδιαφέρον, καθώς αφορούν και υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές και τις διεθνείς Αρχές, την τελευταία δεκαετία.

Συναλλαγή μεταξύ της Kestrel του Στ. Κομνόπουλου και της κυπριακής Rubricus Investment συμφερόντων Φ. Μπίτζιου (δεξιά)

Μεταξύ του υλικού που έχει περιέλθει στη γνώση της «Εφ.Συν.» είναι και οι απευθείας συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ εταιρειών συμφερόντων του Σταύρου Κομνόπουλου και του Φέλιξ Μπίτζιου. Ενδεικτικά, σήμερα παρουσιάζουμε μία από αυτές τις συναλλαγές μεταξύ της Kestrel και της κυπριακής εταιρείας Rubricus Investments Limited, συμφερόντων του Μπίτζιου, που χρονολογείται από το 2017, ήτοι δύο χρόνια πριν κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του δικτύου των υποκλοπών στη χώρα μας.

Να σημειωθεί πως η Rubricus Investments Limited είχε απασχολήσει επανειλημμένα τις ελληνικές Αρχές και οι λογαριασμοί της είχαν δεσμευτεί στην Ελλάδα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Πειραιώς – Libra. Ωστόσο, η σκανδαλώδης διάταξη του Ποινικού Κώδικα για την ασυλία των τραπεζιτών (που οδήγησε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης) σε συνδυασμό με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι οποίες αποδεσμεύουν με αυτόματες διαδικασίες το εγκληματικό προϊόν από το ξέπλυμα, είχαν ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί της Rubricus Investments Limited να αποδεσμευτούν και ο Μπίτζιος να ανακτήσει την πρόσβαση στα χρήματα που –σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος– είχε αποκτήσει παράνομα.

Παράλληλα, οι συναλλαγές μεταξύ των πρωταγωνιστών των υποκλοπών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών και όλων των φυσικών προσώπων.

Αλλωστε, από τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που κατατέθηκαν στη Βουλή αποδείχθηκε εξαρχής ότι η Intellexa είχε σχέσεις και συναλλασσόταν με την Krikel. Κατά πληροφορίες, και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Kestrel –σε Ελλάδα και εξωτερικό– έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου.

Από νέα στοιχεία που έχουν εισφερθεί στις εισαγγελικές Αρχές προκύπτει ότι τόσο η Kestrel όσο και η Krikel παρείχαν πλήθος υπηρεσιών προς την Intellexa που δεν αφορούσαν μόνο την υποστήριξη σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά και καθημερινές συναλλαγές, ήτοι μικροπληρωμές και διευθετήσεις θεμάτων με τη δημόσια διοίκηση. Πολλά από τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στην κατοχή των Ανεξάρτητων Αρχών που διερευνούν την υπόθεση, αλλά κατά πληροφορίες δεν έχουν στο σύνολό τους δοθεί ακόμη προς αξιοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πως μέσω της συνδεδεμένης με αυτόν κυπριακής εταιρείας, της Santinomo Limited –που είχε ιδρύσει τον Σεπτέμβριο του 2019–, ο Μπίτζιος κατείχε το 35% της Intellexa, ενώ το υπόλοιπο 65% ανήκε στον ιδρυτή της εταιρείας Ισραηλινό επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν.

Το προσύμφωνο

Στενός συνεργάτης του Ντίλιαν είναι ο Νιρ Μπεν Μόσε, πρώην επικεφαλής της ειδικής μονάδας αντικατασκοπίας του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, ο οποίος διόρθωσε το περίφημο προσχέδιο προσυμφώνου που επρόκειτο να συναφθεί μεταξύ της ΕΥΠ και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Οι διορθώσεις αυτού του προσυμφώνου εστάλησαν με ηλεκτρονική αλληλογραφία τόσο στον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, όσο και στο γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, έχει ζητήσει από την ΕΥΠ και το γραφείο του πρωθυπουργού τα στοιχεία της σχετικής αλληλογραφίας. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζήσης δεν έχει απευθυνθεί στο Inside Story –που αποκάλυψε τα σχετικά στοιχεία– προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για το σκέλος της εν λόγω υπόθεσης.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: Γιατί η αποχή φοβίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

*Του Κώστα Σαββόπουλου - Οπολιτικός εφιάλτης του Μαξίμου, ενόψει...

Τα ντοκουμέντα της μονταζιέρας από την τραγωδία των Τεμπών

*Του Βαγγέλη Τριάντη - Τα έντεκα λεπτά των εξαφανισμένων...
Διαφήμιση