Και όμως, υπάρχει εσωκομματικό μέτωπο στη Νέα Δημοκρατία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Μπασκάκη –

Σαν από μηχανής θεός λειτούργησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εσωκομματική κρίση που πυροδότησε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη αμέσως μετά την καταγραφή του υπέρογκου αριθμού των 52 διαφοροποιήσεων «γαλάζιων» βουλευτών στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και βέβαια αμέσως μετά τη σκληρή επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ομως όσο και αν οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπασαν πλήρως το εσωκομματικό μέτωπο στη Ν.Δ., ο ψυχικός διχασμός στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης παραμένει και το ρήγμα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά βαθύ και να εντοπίζεται τόσο σε επίπεδο βάσης, όσο και σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Δύο επίπεδα που βέβαια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οσον αφορά το πρώτο επίπεδο, στελέχη της Ν.Δ. λαμβάνουν από κομμάτι της «γαλάζιας» βάσης έντονες οχλήσεις που εκφράζουν σφοδρή δυσαρέσκεια για τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και που δηλώνουν πως αισθάνονται ότι η Ν.Δ. τους πρόδωσε και ότι θα την τιμωρήσουν στις κάλπες.

Ψυχική απόσταση

Οσο για το δεύτερο επίπεδο, υπάρχει διάχυτη γκρίνια σε επίπεδο βουλευτών, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης, κυβερνητικά στελέχη προσλαμβάνουν πλέον τη στάση και τις κινήσεις ορισμένων βουλευτών που δεν ψήφισαν τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ως εσωκομματική αντιπολίτευση. Ιδίως κάποιων βουλευτών που οι ίδιοι αισθάνονται ότι δεν έχουν πιθανότητες να αξιοποιηθούν σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα, με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο απελευθερωμένοι, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αντιδράσεις από το εκλογικό τους ακροατήριο στις περιφέρειές τους.

Στην κυβέρνηση ωστόσο θεωρούν ότι η ψυχική αυτή απόσταση που υπάρχει στο εσωτερικό της παράταξης μπορεί να καλυφθεί και θέλουν με κάθε τρόπο να την καλύψουν μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κάτι που όμως θεωρείται αμφίβολο. Τον Μάιο αναμένεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό που εκπονεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με υπουργό την Σοφία Ζαχαράκη (η οποία παρεμπιπτόντως ήταν από τους πρώτους υπουργούς της κυβέρνησης που τάχθηκαν δημόσια υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών).

Κατά τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση θέτουν πέντε άξονες για το σχέδιο αυτό (ενίσχυση γεννήσεων και στήριξη οικογένειας, ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, διαχείριση της μακροβιότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, βελτίωση της ποιότητας ζωής, προώθηση της ανάπτυξης). Από το μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, επιχειρούν να προβάλουν το σχέδιο για το δημογραφικό ως αντίβαρο στη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και να απευθυνθούν σε πιο συντηρητικά ακροατήρια.

Την ίδια ώρα όμως μεγάλο άγχος για το Μαξίμου παραμένουν οι επιδόσεις της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και το αν αυτές θα έχουν τον αριθμό «3» μπροστά ή όχι. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο διάχυτη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα (ακρο)δεξιά της, αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη αποχή από ψηφοφόρους του κόμματος που θα θελήσουν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση με το να καθίσουν σπίτι τους και να μην μεταβούν στην κάλπη. Εξάλλου είναι ακόμα πολύ νωπά τα κακά για τη Ν.Δ. αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μάλιστα «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι εάν ψηφοφόροι της Ν.Δ. φύγουν για να πάνε λ.χ. στο κόμμα Βελόπουλου, δύσκολα γυρίζουν πίσω.

Στο μεταξύ από την κυβέρνηση επιχειρούν να στρέψουν τους προβολείς στα ποσοστά που καταγράφει η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου στις δημοσκοπήσεις, όμως η κυβερνητική φθορά δεν κρύβεται και αποτυπώνεται ανάγλυφα στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Στην έρευνα της Metron Analysis για το MEGA, λ.χ., καταγράφεται το 60% των πολιτών να απαντά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Επιπλέον το 72% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την κυβέρνηση, το 73% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τις εντυπώσεις που αφήνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της εγκληματικότητας, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες (51% υπέρ, 45% κατά) στο ζήτημα της κυβερνητικής εμμονής με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στις 8 Μαρτίου.

Οι αγρότες

Οσον αφορά, τέλος, τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι πολίτες σε ποσοστό 82% δηλώνουν ότι συμφωνούν με τα αιτήματά τους και σε ποσοστό 62% ότι συμφωνούν και με τις μορφές των κινητοποιήσεών τους. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι σε πολύ μεγάλα ποσοστά οι αγρότες ψήφισαν Ν.Δ. στις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές. Εξού και «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα έχει αρνητικά κατάλοιπα για τη Ν.Δ. Ωστόσο στην κυβέρνηση επιμένουν να αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα για τους αγρότες.

Μέχρι στιγμής περιορίζονται σε πρόσθετα μέτρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος του μήνα, ενώ στις 11 Μαρτίου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δει αγρότες από τις πολύπαθες περιοχές της Θεσσαλίας και του Εβρου.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση