Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz: Ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένα αδιέξοδο που δημιούργησε το ίδιο το Ισραήλ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

“Plonter” στα γίντις είναι ένας κόμπος που δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, ένα αδιέξοδο, ένας γόρδιος δεσμός. Plonter ήταν, το δεύτερο όνομα που έδωσαν οι Ισραηλινοί στον πρώτο πόλεμο με τον Λίβανο. Τότε ο Γιτζάκ Ράμπιν είχε χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό για να περιγράψει τον πόλεμο και έτσι έγινε η επίσημη ονομασία του.  Όποιος είχε την ελάχιστη λογική εκείνη την εποχή στο Ισραήλ καταλάβαινε ότι η χώρα είχε μπει απερίσκεπτα και αλαζονικά σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει εύκολα.Όμως αυτός δεν ήταν ο μοναδικός γόρδιος δεσμός, στην ιστορία του Ισραήλ. Σήμερα βρίσκεται σ’ έναν αδιέξοδο πόλεμο με τη Χαμάς με θύματα πάνω από 10.000 αμάχους στη Γάζα και δύο εκατομμύρια άστεγους Παλαιστίνιους. 

Σε άρθρο του  στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Michael Brizon κάνει μια σύντομη και περιεκτική αναδρομή για το πως έφτασε το Ισραήλ στη σημερινή κατάσταση και στον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Η αρχή έγινε με τη Νάκμπα το 1948, την μαζική εκδίωξη 700.000 Παλαιστινίων και τη λεηλασία των περιουσιών τους που ακολούθησε. Εκείνη την εποχή από υπερβολική αυτοπεποίθηση οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι αυτό με αυτό τον τρόπο θα έλυναν το πρόβλημα. «Διώξαμε, κληρονομήσαμε, τέλος της ιστορίας». Ωστόσο, αντί να λυθεί το πρόβλημα έγινε ένα τεράστιο, περίπλοκο αδιέξοδο, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουν ακόμη και σήμερα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι». Η Νάκμπα σύμφωνα με τον Brizon, ήταν  το αρχικό Plonter, ο πρόγονος όλων των γόρδιων δεσμών που θα ακολουθούσαν.

«Ο δεύτερος ξεκίνησε το 1967. Αυτή τη φορά ήταν στα ανατολικά, όταν το Ισραήλ  κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και το παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ. Το ίδιο και το Δυτικό Τείχος. Από τις ρωγμές του, αναδύθηκε ο δαίμονας του θρησκευτικού φανατισμού, ένα μόρφωμα, που άρχισε αμέσως να καταβροχθίζει τη λογική των Ισραηλινών». Εν ριπή οφθαλμού, γράφει η Haaretz, ξεκίνησαν οι εποικισμοί, το εβραϊκό παρακράτος, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι Χαρέντι , ένας τοξικός και επικίνδυνος για την επιβίωση της χώρας συνδυασμός.

Πολλοί ήταν εκείνοι, ανάμεσά τους και ο Brizon, που προειδοποιούσαν επί δεκαετίες ότι το μόρφωμα που είχε δημιουργηθεί θα καταβρόχθιζε τη χώρα αν δεν το σταματούσαν αναφέρει το δημοσίευμα. Σήμερα, επισημαίνει, « το μόρφωμα βρίσκεται στην εξουσία, υλοποιώντας κατά γράμμα όλα τα εφιαλτικά σενάρια που προδιαγράφονταν».

Το τρίτο αδιέξοδο ήταν αυτό που γέννησε τη Χεζμπολάχ. Θεωρητικά, ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 1982 και τελείωσε στις 24 Μάϊου2004. Όμως στην ουσία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Σήμερα, το Ισραήλ έχει μπει στο τέταρτο αδιέξοδο. Αυτό του Νότου. Της Χαμάς». Σε αυτούς ο αρθρογράφος βλέπει μια συμμορία φανατικών θρησκόληπτων δολοφόνων που θέλουν να πάρουν πίσω τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Ακριβώς όπως οι φανατικοί των υπερορθόδοξων Χαρέντι.

«Μετά τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου και τυφλωμένο από την επιθυμία για αντεκδίκηση, το κράτος του Ισραήλ μπήκε στο τελευταίο αυτό αδιέξοδο με τον συνηθισμένο τρόπο: βιαστικά, αλαζονικά, άγρια, χωρίς να σκεφτεί ούτε μια στιγμή το σχέδιο εξόδου. Σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένο στα βουνά από μπάζα που δημιούργησε. Βουτηγμένο σε ποτάμια αίματος και θανάτου. Υπεύθυνο για τη μοίρα 2 εκατομμυρίων αστέγων που πολλοί από αυτούς απόγονοι των προσφύγων της Νάκμπα», τονίζει η Haaretz.

Το πώς θα βγει το Ισραήλ από αυτό το τελευταίο αδιέξοδο είναι άγνωστο επισημαίνει ο Brizon.  «Το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε τέσσερα αδιέξοδα, που δημιούργησε το ίδιο και τα οποία αλληλοτροφοδοτούνται: Τη Χεζμπολάχ στο βορρά, τους υπερεθνικιστές Χαρέντι στα ανατολικά, τη Χαμάς στο νότο και τη Νάκμπα να αιωρείται πάνω από τα πάντα.

Στη μέση όλων αυτών βρίσκεται ένα έθνος που συνεχώς επεκτείνεται, δύο θρησκείες που μάχονται για το ίδιο βουνό, τρεις κοινότητες βίαιων ζηλωτών στην υπηρεσία ενός αιμοδιψούς Θεού, δύο μεσσίες που αναμένονται από λεπτό σε λεπτό και ο Μπίμπι».

«Πώς θα ξεφύγουμε λοιπόν από όλα αυτά», διερωτάται ο Brizon.  «Η απάντηση είναι απλή: Σταματάμε την κατοχή, διαχωρίζουμε τη θρησκεία από το κράτος, γράφουμε ένα αξιοπρεπές σύνταγμα και ξεκινάμε από το μηδέν. Απλό. Πώς μπορούμε πραγματικά να βγούμε έξω; Δεν βγαίνουμε. Είναι πολύ αργά» καταλήγει.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινά το ταξίδι του για τη...

EuroJam 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί...

Στέφανος Κασσελάκης: Νέο Πολιτικό Μοντέλο, ‘Σπάσιμο Αυγών’ και Αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η ανταπόκριση των πολιτών στις...
Διαφήμιση