Ισπανία: Η διαφωνίες στους κόλπους της Αριστεράς ανοίγουν το δρόμο στη Δεξιά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι καβγάδες και η διχόνοια στον χώρο της Αριστεράς στην Ισπανία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιθανότητες νίκης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP) και του ακροδεξιού κόμματος VOX στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα μέσα του Δεκέμβρη σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας πρόσφατης δημοσκόπησης.

Δημοσίευμα του Euractiv αναφέρει πως το εκλογικό βαρόμετρο 4DB για λογαριασμό της El País και του Cadena SER κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ισπανίας. Το αριστερό στρατόπεδο θα μπορούσε να χάσει 14 έδρες αν το νεότερο μέλος του συνασπισμού Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε/Ευρωπαϊκή Αριστερά) και το πρωτοεμφανιζόμενο στο αριστερό μπλοκ Sumar κατέβουν στις εκλογές χωριστά.

Από την άλλη πλευρά, το PP σε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα VOX (ECR), που σήμερα είναι η τρίτη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να διευρύνει το πλεονέκτημά του και να φθάσει στην απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες, από τις 350) αναφέρουν η El País και η EFE.

Ωστόσο, εάν το Sumar και το Unidas Podemos αποφάσιζαν να αφήσουν τα μαχαίρια και να λύσουν τις διμερείς διαφορές τους για να κατέβουν μαζί, θα μπορούσαν να πάρουν 55 έδρες. Μόνη της η Sumar θα έπαιρνε  27 έδρες με 10,9% και η Unidas Podemos 11 έδρες με 6,9% στο Κοινοβούλιο.

Στις 2 Απριλίου, η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίας η οποία είναι μέλος των Unidas Podemos, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ισπανική πρωθυπουργία με τη Sumar προκαλώντας πολιτικό σεισμό στους Unidas Podemos.

Sumar, το νέο αστέρι της Aριστεράς

Οι πληγές από αυτήν την «προδοσία» όπως κάποιοι στους Unidas Podemos χαρακτήρισαν την στάση της Ντίας, παραμένουν ανοιχτές σύμφωνα με το Euractiv. Όμως πέρα από αυτό σχεδόν όλες οι αναλύσεις συμφωνούν ότι το Sumar έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει ο νέος – μετριοπαθής – σύμμαχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στον πολιτικό χώρο της “αριστεράς προς τα αριστερά “.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους αναφέρει το Euractiv. Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από το δημόσιο Centro de Investigaciones Sociológicas (Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών, CIS) αν γίνονταν σήμερα εκλογές το Sumar θα λάμβανε το 10% των ψήφων, ενώ το PSOE θα κέρδιζε με το 30% των ψήφων και το Partido Popular θα έφτανε το 26%.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση προέβλεπε ότι το Sumar θα γινόταν η τέταρτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία, μετά το PSOE, το PP και το ακροδεξιό κόμμα VOX, και βρισκόταν μπροστά από τους Unidas Podemos.
Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, το PP θα κέρδιζε 35 έδρες, το PSOE θα έχανε 20, το VOX θα έχανε επτά και οι Unidas Podemos, που στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές συνεργάστηκε με την Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), θα έχανε 24 κοινοβουλευτικές, σύμφωνα με την έρευνα της 4DB.

PP και VOX αξιοποιούν τη διάσπαση στην Αριστερά

Από την άλλη μεριά, το βαρόμετρο του 40DB αποκαλύπτει ότι ο νέος συσχετισμός δυνάμεων εξακολουθεί να ευνοεί το PP και το VOX και ότι οι ρήξεις και η διάσπαση θα μπορούσαν να έχουν βαρύ τίμημα για την αριστερά και να ανοίξει τον δρόμο των PP-VOX στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπως συμβαίνει ήδη στην περιοχή της Καστίλλης και Λεόν.

Σε προηγούμενο βαρόμετρο του 40DB, το οποίο δεν συμπεριλάμβανε ακόμη το Sumar, το PSOE βρισκόταν πολύ κοντά με το PP. Με την νέα ανάλυση, ωστόσο, το PP αυξάνει το προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου κατά τέσσερεις ποσοστιαίες και αγγίζει το 28,4% των ψήφων, πράγμα που σημαίνει, δηλαδή δύο παραπάνω έδρες από την έρευνα του 4DB τον Απρίλιο), ενώ το PSOE με 25,1% χάνει εννέα έδρες μέσα σε ένα μήνα και παραμένει στις 100.

Όπως εξηγεί το Euractiv η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων αυξάνεται κατά 24 έδρες. Το VOX βελτιώνει την θέση του αγγίζοντας στο 14,5% στην πρόθεση ψήφου και κερδίζει δύο επιπλέον έδρες φτάνοντας τις 46.

Η Ισπανία θα κάνει περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 28 Μαΐου, ενώ οι γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της προεδρίας της χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...

Πώς βλέπουν Ρωσία, Κίνα και Τουρκία την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

*Του Γιώργου Σκαφιδά - Πεκίνο και Μόσχα εμφανίζονται προς το...

ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο στο «Πρώτο Θέμα»: Απαντήστε εδώ και τώρα για το «κούρεμα» κατά 26 εκατ. €

Στο αδιανόητο «κούρεμα» κατά 26 εκατομμύρια ευρώ του δανείου της...
Διαφήμιση