Ήρθαν τουρίστες, έφυγαν οι εργαζόμενοι…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Λιγότεροι ήταν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πέρυσι στην καρδιά του καλοκαιριού, από ότι το ίδιο διάστημα του 2021 που ήταν μια ακόμη «πανδημική» χρονιά και τη χώρα μας επισκέφτηκαν οι μισοί τουρίστες από ότι το 2022.

Οι μελέτες για συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην οικονομία και την απασχόληση που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) είναι αποκαλυπτικές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το τρίμηνο του Ιουλίου – Σεπτεμβρίου πέρυσι, στα καταλύματα και την εστίαση οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 445.100 και μάλιστα ελάχιστα κάτω από ότι το 2021 που την Ελλάδα επισκέφτηκαν αρκετά εκατομμύρια λιγότεροι ταξιδιώτες. Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση των εργαζομένων τους. Η απασχόληση σε αυτούς τους δύο βασικούς τομείς του τουρισμού το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 376.700.

Το ΙΝΣΕΤΕ επισημαίνει ότι παρόλο που ο εισερχόμενος τουρισμός το 2022 σε σύγκριση με το 2021 σημείωσε τεράστια αύξηση, από 14,7 εκατ. αφίξεις το 2021 σε 27,8 εκατ. ευρώ, η αύξηση αυτή δεν αποτυπώθηκε και σε αύξηση εργαζομένων, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 όπου οι τουριστικές ροές ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με το 2021.

Αυτό το φαινόμενο, όπως αναλύεται διεξοδικά και στη μελέτη, πιθανώς να έγκειται στην αφενός, εντεινόμενη έλλειψη ανεύρευσης εργατικού δυναμικού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και αφετέρου στη συντηρητική πολιτική που ακολούθησαν οι επιχειρήσεις εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Ο τουρισμός απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες

Η μελέτη δείχνει ότι, η πλειονότητα των απασχολούμενων τόσο στα καταλύματα και την εστίαση όσο και στους Λοιπούς Κλάδους είναι άνδρες. Παρόλα αυτά το ποσοστό των γυναικών στα καταλύματα και την εστίαση (3ο τρίμηνο 2022: 48,9%) είναι συγκριτικά υψηλότερο των λοιπών κλάδων (3ο τρίμηνο 2022: 41,4%) λόγω της αναλογικά υψηλότερης αύξησης που σημειώνεται στα Καταλύματα και την Εστίαση.

Συνολικά, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση αντιπροσωπεύει το 9,9% της πλήρους και το 18,4% της μερικής απασχόλησης στο τρίτο 3μηνο του 2022. Οι κυριότερες ηλικιακές ομάδες απασχολούμενων στα σε αυτούς τους δύο τομείς είναι 45-64 και 30-44 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 69,2% των απασχολούμενων.

Από το 2013 έως το 2022 το ποσοστό των απασχολούμενων στις ηλικίες 15-24 αυξάνεται, επιβεβαιώνοντας ότι τα καταλύματα και η εστίαση προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης σε ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Αυξήθηκε η ανασφάλιστη εργασία

Αν και την περίοδο 2013-2018, παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης της ανασφάλιστης εργασίας, με εξαίρεση το 2014, η οποία όμως ανακόπηκε τα έτη 2019 και 2020 για να συνεχιστεί τα έτη 2021 και 2022.

Οι Περιφέρειες της Αττικής (27,4%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (15,4%) καταγράφουν τα υψηλότερα μερίδια απασχολούμενων στα Καταλύματα και την Εστίαση για το 2022 και ακολουθούν οι τουριστικές Περιφέρειες της Κρήτης (9,4%) και του Νοτίου Αιγαίου (8,0%). Οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (28,8%), Νοτίου Αιγαίου (24,0%), Κρήτης (14,2%), Βορείου Αιγαίου (13,4%), Πελοποννήσου (10,3%) και Ηπείρου (10,1%) εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στα Καταλύματα και την Εστίαση ως προς το σύνολο της απασχόλησης της αντίστοιχης Περιφέρειας.

Ποια είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ δείχνει ότι η άμεση οικονομική συνεισφορά του τουρισμού το 2022 αντιστοιχεί στο 11,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, αντιστοιχεί μεταξύ 25,3% έως 30,5%. Από κάθε 1,0 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς, για κάθε 1,0 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ και ως εκ τούτου ο τουρισμός προκαλεί σημαντική σημαντική διάχυση ωφελειών στην οικονομία.

Υπολογίζεται ότι ο τουριστική δραστηριότητα συνέβαλε στην κάλυψη του 45,7% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Σημειώνεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ισούνται με το 49,9% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων ισούται με το 56,3% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.

*ρεπορτάζ της Βίκης Βαμιεδάκη

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης-Κασσελάκης: Δίνουν δώρα, μπόνους, θαύματα και μοιράζουν χάντρες για ιθαγενείς

*Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς - Στις 9 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές. Στις...

Δεν πέφτουν τα τιμολόγια ρεύματος όσο θα έπρεπε – Ψέματα ότι η τιμή είναι σε επίπεδα προ κρίσης

«Αγοράζουν φθηνά και πουλάνε ακριβά»...Ο λόγος για τους προμηθευτές...

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για το επικίνδυνο αμερικάνικο πολεμικό φορτίο που φυλάσσεται μυστικά στην Ελλάδα

Απαντήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» για το επικίνδυνο...

Τραγωδία στο Μάτι: H Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έφεση για τη δικαστική απόφαση

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα...
Διαφήμιση