Ιράτσε Γκαρσία, επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δεν «μάσησε τα λόγια της» μιλώντας στο Euractiv η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρσία, σε σχέση με το «ελληνικό watergate» και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, με προεξάρχουσες τις περιπτώσεις του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δείχνει ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει ισχυρές και σαφείς εξηγήσεις προς τους Έλληνες πολίτες και τα κόμματα, ως προς την γνώση και την ευθύνη του για το σκάνδαλο», είπε η Γκαρσία. «Αυτός είναι επίσης ο λόγος που το “αδερφό” μας κόμμα στην Ελλάδα ήδη ζήτησε την σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής για να προσδιοριστεί κάθε είδος ευθύνης».

Η Γκαρσία δήλωσε σαφώς ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το να παρακολουθεί μία εθνική υπηρεσία πληροφοριών παρανόμως το τηλέφωνο ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτή, είναι «παραβίαση του Κράτους Δικαίου και των Αρχών της Δημοκρατίας που αποτελούν θεμέλιο της συμφωνίας» των ευρωπαϊκών χωρών. «επίσης είναι πιθανώς και παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ανδρουλάκη, ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Ευρωκοινοβουλίου εν συνόλω. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να απαιτήσει άμεσα από τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη έρευνα και δημοσιοποίηση των λόγων που οδήγησαν στην παρακολούθηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει οδηγήσει σε προσέγγιση στην Ελλάδα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ, η Γκαρσία απάντησε προσεκτικά, ότι «δεν είναι ο ρόλος μου να παρέμβω στην εγχώρια πολιτική σκηνή ή σε αναμενόμενα σενάρια μετά από εθνικές εκλογές», αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο για την ευρωπαϊκή προοδευτική οικογένεια είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία πολιτική αλλαγή που θα εμπλέκει το ΠΑΣΟΚ σε ηγετικό ρόλο».

Αξιοσημείωτη είναι εξάλλου η δήλωση που έκανε ανώνυμα στο Euractiv πηγή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα απλώς… παρακολουθεί, όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αφού χαρακτήρισε «τυχερό» τον Κ. Μητσοτάκη επειδή το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε την περίοδο που γίνονται τα… μπάνια του λαού, η πηγή του ΕΛΚ σημείωσε ότι με την ΝΔ να αποτελεί το ισχυρότερο κόμμα εντός του ΕΛΚ, θα συνεχίσει να της προσφέρεται υποστήριξη. «Δεν θα πυροβολήσουν το τελευταίο τους οχυρό», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Δεν ισχύει ωστόσο ακριβώς το ίδιο για τον Μητσοτάκη, που πιθανώς δεν θα δει τα όνειρά του για κάποια «διεθνή καριέρα» να υλοποιούνται μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, όπως υπογράμμισε η ίδια πηγή από το ΕΛΚ.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση