Ιράν: Αιματηρές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με αίμα έχουν βαφτεί οι μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν, καθώς πλήθος πολιτών έχει βγει στους δρόμους για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πέμπτη ημέρα την Τετάρτη και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών που φώναζαν «θάνατος στον δικτάτορα» και «θα σκοτώσω αυτόν που σκότωσε την αδελφή μου», σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν γκλομπ, σκάγια για κυνήγι πουλιών, δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Ανέφερε οκτώ θανάτους που συνδέονται με τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι η Μαχσά Αμινί πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο η οικογένειά της έχει αμφισβητήσει αυτή την εκδοχή, λέγοντας ότι δεν είχε προηγούμενα προβλήματα με την καρδιά της και ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο BBC Persian την Τετάρτη, ο πατέρας της, Amjad Amini, κατηγόρησε τις αρχές ότι λένε ψέματα για τον θάνατό της. Κάθε φορά που τον ρωτούσαν πώς πιστεύει ότι πέθανε, η γραμμή κοβόταν μυστηριωδώς, μεταδίδει η Washington Post.

Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αστυνομία ηθών έχει εντείνει τις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες και έχει καταφύγει σε πιο βίαιες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των χαστουκιών σε γυναίκες, του ξυλοδαρμού τους με γκλομπ και του σπρώξιμού τους μέσα σε αστυνομικά οχήματα.

Μπλακ άουτ στο διαδίκτυο

Στο μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο της χώρας.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι η διακοπή του διαδικτύου μπορεί να έγινε για λόγους ασφαλείας. Η απώλεια της συνδεσιμότητας σύμφωνα με το Assosciated Press θα καταστήσει πιο δύσκολη τη διοργάνωση διαδηλώσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την καταστολή της κυβέρνησης κατά των διαδηλωτών.

Το Ιράν έχει μπλοκάρει το Facebook, το Telegram, το Twitter και το YouTube, παρόλο που Ιρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν δημόσιους λογαριασμούς στις πλατφόρμες αυτές. Πολλοί Ιρανοί παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, γνωστά ως VPN, και proxy.

Αρκετοί επίσημοι ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, της προεδρίας και της Κεντρικής Τράπεζας, κατέβηκαν τουλάχιστον για λίγο, καθώς χάκερ ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση σε κρατικές υπηρεσίες. Οι χάκερς που συνδέονται με το κίνημα Anonymous δήλωσαν ότι έβαλαν στο στόχαστρο και άλλες κρατικές υπηρεσίες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τηλεόρασης.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση