Ηλεκτροσκόκ από τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα – Τι θα πληρώσουμε τον Σεπτέμβριο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τιμές – «φωτιά» στο ρεύμα ανακοίνωσαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι νέες τιμές καταγράφουν νέα ρεκόρ καθώς το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του iEidiseis, καθώς κινούνται στο 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ερώτημα αποτελεί σε ποιο βαθμό οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα θα καλυφθούν από την κρατική επιδότηση, η οποία θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερη.

Οι νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

  1. Η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh.
  1. Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.
  2. Η Ήρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.
  3. Η Elpedison έχει το φθηνότερό της τιμολόγιο στα 1,0804 ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ, όπως σε όλα τα προγράμματα της εταιρείας.

Τα τιμολόγια των υπολοίπων παρόχων αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα.

Οι νέες τιμές προμήθειας θα ισχύουν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει χρέωση της αγοράς, η οποία για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πόσο παραπάνω θα πληρώσουμε για ρεύμα

Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο ανεβαίνουν οι ονομαστικές τιμές των προμηθευτών, τόσο αυξάνεται η διαφορά που πρέπει να καλύψουν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Για παράδειγμα, αν τον προηγούμενο μήνα η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς, τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν διπλάσιες επιδοτήσεις για να έχει ανάλογη χρέωση ο καταναλωτής.

Μπροστά στο νέο σκηνικό αυξήσεων στο ρεύμα, το 1,136 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου δεν επαρκεί. Αναμένεται ότι θα εκτοξευθεί στο 1,6 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη 23/8 ή το αργότερο την Τετάρτη 24/8.

Απρόβλεπτος μήνας ο Σεπτέμβριος

Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας απρόβλεπτος. Εξ ου και οι αυξήσεις ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το ρίσκο.

Σε κλίμα ρευστότητας και ανησυχίας για τον Σεπτέμβριο είναι εξάλλου η Ευρώπη, για την αμφίβολη πλήρωση των αποθηκών με τα αναγκαία αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για την επισκευή του Nord Stream 1 συνεχίζεται, ενώ ως «προειδοποιητική» βολή εκλαμβάνεται το τριήμερο κλείσιμο του αγωγού για επισκευές, όπως ανακοίνωσε η Gazprom.

Και οι προθέσεις της Ρωσίας στο «παιχνίδι» του κλεισίματος της στρόφιγγας – με διάφορες αφορμές – αποτελεί άγνωστο, πλην όμως βασικό παράγοντα.

Το βέβαιο είναι ότι οι νέες αυξημένες τιμές του ρεύματος θα «βάλουν φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και δεν αποκλείεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς, με εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Quo vadis, Europa?

Το ερώτημα του τίτλου ίσως ακούγεται και διαβάζεται ως...

Παραλήρημα της Βούλτεψη για ακρίβεια: «Στη Μαδρίτη κοιμούνται στις μπανιέρες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαθήματα οικονομίας έδωσε η Σοφία Βούλτεψη που στην προσπάθειά της να...

Η διπλή «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ για εξαήμερη εργασία και ιδιωτικό χρέος

Στην εξαήμερη εργασία και στο δυσβάστακτο για τους πολίτες ιδιωτικό χρέος επικεντρώνει σε...

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τραγικές οι συνθήκες εργασίας / Λέμε όχι στις σεζόν-κόλαση

*Της Μικαέλας Σάβα - Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον τουρισμό...
Διαφήμιση