Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα ερωτηματικά με τα “πράσινα” τιμολόγια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Θοδωρή Παναγούλη –

Τον δρόμο για τη συγκράτηση των λιανικών τιμών ρεύματος τον Ιανουάριο (πρώτο μήνα χωρίς οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς) ανοίγουν για σημαντικό ποσοστό της εγχώριας αγοράς οι ανακοινώσεις των προμηθευτών την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των πράσινων τιμολογίων τους. Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί το να μην υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη στις διεθνείς αγορές, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και την ελληνική χονδρική ρεύματος.

Και όταν λέμε «συγκράτηση», δεν μιλάμε φυσικά για τα προς κρίσης επίπεδα, όταν οι τιμές κιλοβατώρας ήταν περί τα 10 με 11 λεπτά, αλλά για τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί τα τιμολόγια την περίοδο που το κράτος παρείχε επιδοτήσεις, δηλαδή τα επίπεδα των 15 με 16 λεπτά την κιλοβατώρα.

Με βάση την επεξεργασία όλων των πράσινων τιμολογίων, είναι ενδεικτικό ότι αν τα ειδικά προϊόντα ίσχυαν τον μήνα που διανύουμε, τότε με βάση την χονδρική Νοεμβρίου (105,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), οι τιμές των προμηθευτών θα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλότερες, από τις χρεώσεις που ισχύουν για τα βασικά τους προϊόντα τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του τελευταίου «κύκλου» εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στη λιανική.

Ως αντιπροσωπευτικός «δείκτης» για την εκτίμηση της εξέλιξης των λιανικών τιμών, με όχημα τα ειδικά προϊόντα ρεύματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Γ1 της ΔΕΗ – το οποίο είναι και το προϊόν που επέλεξε η επιχείρηση να αποτελέσει το πράσινο τιμολόγιό της από τις αρχές του 2024. Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο συμβόλαιο υπάγεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός καταναλωτών, ο οποίος μπορεί μάλιστα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αν μεταπέσουν σε αυτό πελάτες της επιχείρησης που αυτή τη στιγμή υπάγονται σε άλλα προϊόντα της.

Τα σενάρια για το πράσινο προϊόν της ΔΕΗ

Με την ίδια λογική, σημείο αναφοράς για την τιμή του («πράσινου» πλέον) Γ1 τον Ιανουάριο του 2024, είναι η χρέωση του ίδιου προϊόντος έναν ακριβώς χρόνο νωρίτερα. Επομένως, ο «πήχης» τίθεται στα 15,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή στην τότε «καθαρή» τιμή του εν λόγω προϊόντος, αφαιρώντας την επιδότηση.

Όπως είναι φυσικό, η τιμή του Γ1 για τον Ιανουάριο θα «κλειδώσει» στις 31 Δεκεμβρίου (και θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), καθώς τότε θα καθοριστεί η επιβάρυνση από τον μηχανισμό διακύμανσης, η οποία με τη σειρά της θα εξαρτηθεί από την χονδρική Δεκεμβρίου. Ωστόσο, με δεδομένες τις υπόλοιπες παραμέτρους του «πράσινου» τιμολογίου της ΔΕΗ (βασική χρέωση, έκπτωση, συντελεστές μηχανισμού διακύμανσης), μπορεί να εκτιμηθεί ποιο ύψος χονδρικής θα οδηγούσε σε παρόμοια τιμή με τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή στα 15,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι σχετικοί υπολογισμοί δείχνουν πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η χονδρική Δεκεμβρίου αγγίξει τα 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή διαμορφωθεί 15,5% υψηλότερα περίπου από την χονδρική Νοεμβρίου. Όπως είναι φυσικό, αυτή τη στιγμή τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει πως θα πάνε οι διεθνείς αγορές ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η αύξηση στη χονδρική δεν θα είναι αλματώδης – υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει κάποια αρνητικό απρόοπτο.

Τα ειδικά τιμολόγια των υπόλοιπων προμηθευτών

 Ανεξαρτήτως της χονδρικής Δεκεμβρίου, το «πράσινο» Γ1 της ΔΕΗ θα είναι το φθηνότερο ανάλογο προϊόν τον Ιανουάριο. Ωστόσο, τα προϊόντα τριών ιδιωτών διαμορφώνονται σε πολύ μικρή απόσταση. Ο λόγος για τα ειδικά τιμολόγια των Protergia και NRG (λαμβάνοντας υπόψη τις εκπτώσεις συνέπειας που θα παράσχουν τον Ιανουάριο) και της ΕΛΙΝ (το οποίο δεν περιλαμβάνει έκπτωση συνέπειας).

Από την άλλη πλευρά, τόσο η ΗΡΩΝ όσο και η Αέριο Αττικής δεν έχουν ανακοινώσει τις εκπτώσεις που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα για τις τελικές χρεώσεις των ειδικών προϊόντων τους. Επίσης, οι υπόλοιποι πάροχοι κινούνται ψηλότερα από τις τιμές της ΔΕΗ.

Ενδεικτικό της «γειτνίασης» των τριών παρόχων με τη ΔΕΗ είναι πως μία χονδρική Δεκεμβρίου στα 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, θα σημαίνει τελική τιμή για το πράσινο τιμολόγιο της ΕΛΙΝ στα 16,45 λεπτά ανά κιλοβατώρα (+3,3% πάνω από το Γ1), 16,46 σεντς ανά κιλοβατώρα για αυτό της NRG (επίσης +3,3% από το Γ1) και 16,6 σεντς για αυτό της Protergia (4,2% ακριβότερο από το Γ1).

Επίσης, στο σενάριο που η χονδρική Δεκεμβρίου «κλείσει» στα 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η τιμή της ΕΛΙΝ θα διαμορφωθεί στα 15,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (+3,2% από το Γ1), της NRG στα 15,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (+3,4% πάνω από το Γ1) και της Protergia στα 15,77 (+4,3% πάνω από το Γ1). Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το ενδεχόμενο, και οι τρεις εταιρείες θα κινούνταν κάτω από τον «πήχη» των 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, δηλαδή την «καθαρή» τιμή του Γ1 τον Ιανουάριο του 2024.

Οι υπόλοιποι μήνες μετά τον Ιανουάριο

Υπενθυμίζεται ότι η τελική τιμή των «πράσινων» τιμολογίων εξαρτάται από τρεις παραμέτρους: τη βασική χρέωση, την ενδεχόμενη επιβάρυνση από τον μηχανισμό διακύμανσης και τις τυχόν εκπτώσεις. Από τις τρεις παραμέτρους της τελικής τιμής, η έκπτωση μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα. Κατά συνέπεια, η κατάταξη των πράσινων τιμολογίων για τον Ιανουάριο (από το φθηνότερο στο ακριβότερο) δεν είναι απίθανο να είναι εντελώς διαφορετική τον επόμενο μήνα, αν υπάρξουν προμηθευτές που για τον οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να αναθεωρήσουν (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) τις εκπτώσεις που δίνουν στους πελάτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης πρέπει να μείνουν αμετάβλητοι για το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή έως τον Μάρτιο, και μετά μπορούν να αλλάζουν σε μηνιαία βάση. Επίσης, η βασική χρέωση δεν μπορεί να τροποποιείται νωρίτερα από το 6μηνο.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση