Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι κίνδυνοι από το νέο «διζωνικό» τιμολόγιο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κατάργηση του «νυχτερινού» τιμολογίου ρεύματος και η μεταφορά της μειωμένης χρέωσης στο μεσημέρι θα αυξήσουν τις ώρες χρέωσης των καταναλωτών και ενέχεται κίνδυνος για τοπικά μπλακ άουτ ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Παγίδες υπερχρέωσης για 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές που σήμερα διαθέτουν μετρητή «νυχτερινού ρεύματος» αλλά και κίνδυνοι υπερφόρτωσης για το δίκτυο χαμηλής τάσης κρύβονται στους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εφαρμογή «διζωνικού» τιμολογίου από τον Ιανουάριο του 2025.

Το «διζωνικό» τιμολόγιο, που μεταφέρει τις ώρες χαμηλότερης χρέωσης από τη νύχτα στο μεσημέρι, εξαγγέλθηκε από τον υπουργό ΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη τις προηγούμενες εβδομάδες ως καινοτομία και αφού προηγουμένως η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει στις 30/9/2024 ότι τα πολυδιαφημισμένα «πράσινα τιμολόγια» όδευαν προς κατάργηση.

Ακολουθώντας τη συνηθισμένη του τακτική να απαξιώνει κάθε ευεργετικό μέτρο που ίσχυε στο παρελθόν, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ «απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος» που δινόταν «όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ». Βεβαίως, ο υπουργός παρέλειψε να πει ότι και τότε το χαμηλό τιμολόγιο δινόταν και πάλι για λόγους οικονομικούς αφού η ΔΕΗ παρήγε ρεύμα από λιγνιτικές μονάδες που δεν τη συνέφερε να σβήνουν στη διάρκεια της νύχτας και να ανάβουν ξανά το πρωί. Ετσι, αποφάσισε να δώσει κίνητρα για να διατηρείται ζωντανή η ζήτηση τις νυχτερινές ώρες και με βάση αυτά πλήθος νοικοκυριών εγκατέστησαν θερμοσυσσωρευτές για να θερμαίνουν το σπίτι τους και προγραμμάτισαν τη ζωή τους ώστε εκείνες τις ώρες να βάζουν πλυντήριο ή να μαγειρεύουν.

Από την εποχή που απελευθερώθηκε η αγορά και εφαρμόστηκε το νέο μοντέλο λειτουργίας (target model) τα δεδομένα άλλαξαν με τη συνδρομή και της μεγάλης παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως τα φωτοβολταϊκά που αποδίδουν τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας. Νυχτερινό ρεύμα δίνει πλέον ουσιαστικά μόνον η ΔΕΗ και αυτό σε τιμές που αποδεικνύονται ασύμφορες, καθώς η κιλοβατώρα στοιχίζει (Οκτώβριος 2024) 12,06 λεπτά του ευρώ έναντι 14,96 λεπτών την ημέρα (16,08 λεπτά αν η μηνιαία κατανάλωση ξεπερνά τις 500 κιλοβατώρες). Και όλα αυτά, την ώρα που πλήθος άλλων σταθερών («μπλε») και κυμαινόμενων («κίτρινων») τιμολογίων οδηγούν σε πολύ χαμηλότερες χρεώσεις κάτω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Ο υπουργός ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης βγήκε λοιπόν, όπως το συνηθίζει, σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές συνεντεύξεις και εξήγγειλε έως την αρχή του νέου χρόνου το «διζωνικό» τιμολόγιο που θα μετακινεί τη ζήτηση στις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, με δεδομένο ότι τότε είναι που πέφτουν οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό συμβαίνει διότι τότε κορυφώνεται η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά, η οποία το βράδυ μηδενίζεται και η ζήτηση καλύπτεται από την παραγωγή με φυσικό αέριο όπου συχνότατα η κερδοσκοπία απογειώνεται μαζί με τις χονδρεμπορικές τιμές.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί το «διζωνικό» δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές αλλά οι απειλές για την τσέπη είναι μεγάλες, καθώς:

1. Το νυχτερινό τιμολόγιο ίσχυε έως τώρα για οκτώ ώρες την ημέρα (23.00-7.00 το καλοκαίρι, 02.00-08.00 και 15.00-17.00 τον χειμώνα) ενώ το «διζωνικό», σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, θα ισχύει για 5 ή για 4 ώρες το μεσημέρι. Οσοι θέρμαιναν το σπίτι με θερμοσυσσωρευτές δεν θα προλαβαίνουν πλέον, ενώ μέγα θέμα τίθεται και για όσους κατοικούν μόνοι ή εργάζονται πολλές ώρες καθώς τις μεσημεριανές ώρες λείπουν από το σπίτι.

2. Ο κ. Σκυλακάκης υπόσχεται το «διζωνικό» τιμολόγιο να ισχύει περισσότερες ώρες ή και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο αλλά αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούει στους νυχτερινούς μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ που θα πρέπει να επαναρρυθμίζονται δύο φορές την εβδομάδα.

3. Οσοι είχαν νυχτερινό τιμολόγιο έως τώρα απολάμβαναν πολύ μικρότερες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στον λογαριασμό τους. Ομως, ο ΔΕΔΔΗΕ χαρακτηρίζει τις μεσημβρινές ως «ώρες αιχμής» και αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να μειώσει σε εκείνο το διάστημα τις χρεώσεις του.

4. Ελλοχεύει κίνδυνος για τοπικά μπλακ άουτ ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές των πόλεων διότι το μεσημέρι η ζήτηση είναι ήδη υψηλή και αν αυξηθεί περαιτέρω θα θέσει σε δοκιμασία το ηλεκτρικό δίκτυο.

5. Πολλά θα κριθούν από την εφαρμοστική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΕΕΥ) και τη στάση που θα κρατήσουν οι πάροχοι ρεύματος. Ομως φαίνεται πως και το «διζωνικό» τιμολόγιο σχεδιάζεται όχι για να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές αλλά τους ηλεκτροπαραγωγούς και ειδικά όσους έχουν φωτοβολταϊκά πάρκα, αφού υπάρχουν μέρες που η παραγωγή είναι τόσο μεγάλη που «πετιέται», με αντίστοιχη περικοπή στα έσοδά τους.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Τουλάχιστον 130 νεκροί μέσα σε 2 μέρες από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Τουλάχιστον 130 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 263 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες από τις...

Μαγικός ο Καραλής στην Κίνα: Αργυρό μετάλλιο με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 6,05μ.

Νέα σπουδαία επίδοση κατέγραψε ο Μανόλο Καραλής το μεσημέρι του Σαββάτου...

Κύριε Φάμελλε και κύριε Χαρίτση, είναι όλα καλά;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει ή δεν μπορεί. ¨Εχει,...
Διαφήμιση