Ιδιωτικοποίηση μουσείων: Μετωπική σύγκρουση μέσα και έξω από τη Βουλή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο κόσμος του Πολιτισμού βρίσκεται για μια ακόμα φορά αντιμέτωπος με τις τραγικές επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρά την καθολική αντίδραση επιμένει να ιδιωτικοποιήσει τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας μέσα από την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, παρά την περί του αντιθέτου συνταγματική επιταγή.

Στη Βουλή αναμένεται σήμερα Δευτέρα (13/2) μετωπική σύγκρουση καθώς ψηφίζεται το σχέδιο νόμου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποιεί 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα, εκφράζοντας  «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο ΣΕΑ, θα πραγματοποιήσει παράλληλα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τα άλλα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο και συγκεκριμένα:

-στην Αθήνα στις 11.30 π.μ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

-στη Θεσσαλονίκη στις12 μ.μ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

-στο Ηράκλειο 12 μ.μ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ΣΕΑ, η μετατροπή των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ :

Διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

-Παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας. 

Παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων». 

-Μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού. 

Παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ,  ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους «επιτυχία».

Επισημαίνεται ότι γνωμοδότηση -κόλαφος από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας που υπογράφει η Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος ΔΣ του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ., ξεκαθαρίζει ότι το Σύνταγμα ρητά επιφυλάσσει τρεις δημόσιους σκοπούς, τη στοιχειώδη και μέση παιδεία (άρθ. 16), τη χωροταξία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας (άρθ. 24), αποκλειστικά και μόνο στο νομικό πρόσωπο του ίδιου του Κράτους, δηλ. στα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία.  

«Όπως έχει κριθεί από το ΣτΕ, οι τρεις αυτοί δημόσιοι σκοποί δεν μπορούν να ανατίθενται όχι μόνο σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά ούτε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου», αναφέρει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η ελληνική Πολιτεία θα εξουδετερώσει (για ποιο λόγο άραγε;) μια Υπηρεσία που υφίσταται από το 1834, χαρακτηρίζεται από μακρά και συνεπή επιστημονική και διοικητική παράδοση και διαμορφώνει στελέχη που διακρίνονται για την εμπειρία, το ζήλο και την αφοσίωση στο αντικείμενό τους».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Νέα Αριστερά: Στόχος της η εκλογή ευρωβουλευτή με καθαρό ιδεολογικό πλαίσιο

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Με κεντρική καμπάνια που ξεκινά...

Eurostat: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απ’ όλους στην ΕΕ και πληρώνονται λιγότερο

Το αφήγημα για τους τεμπέληδες Έλληνες που δεν εργάζονται και...
Διαφήμιση