Ένα εκτενές άρθρο για τη λειψυδρία στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά στο Μόρνο δημοσιεύει ο Guardian.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή κλιματική κρίση με αλλεπάλληλους καύσωνες και έλλειψη βροχοπτώσεων, σημειώνει σε άλλο σημείο το βρετανικό μέσο.
Η στάθμη των υδάτων έχει πέσει τόσο πολύ που το βυθισμένο χωριό Κάλλιο εμφανίστηκε ξανά στην επιφάνεια μετά από 50 χρόνια, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν την κατάσταση ως εφιαλτική, καθώς η στάθμη της λίμνης έχει πέσει κατά 40 μέτρα από το όριο της υπερχείλισης.
Ενώ υπογραμμίζεται η ανησυχία και η αγωνία των κατοίκων που αναφέρουν πως «αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί».
«Είναι μια εφιαλτική κατάσταση», δήλωσε επίσης ο Απόστολος Γεροδήμος, επικεφαλής της 60μελούς κοινότητας που μετακινήθηκε όταν κατασκευάστηκε το φράγμα του Μόρνου.
«Όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που είχαν βυθιστεί τότε επανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο».
Ο Κώστας Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος του χωριού, πιστεύει ότι η στάθμη του νερού «έχει πέσει 40 μέτρα» φέτος και εξακολουθεί να πέφτει. «Έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο από το 1993», είπε. «Η κατάσταση θα είναι χειρότερη και από τότε, αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν».
Η έλλειψη νερού είναι μείζον θέμα, για τη χώρα σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και εξηγεί πως και τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πρωτοφανείς αφίξεις τουριστών ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στους κλιματικά καταπονημένους πόρους.
Στις αρχές Ιουλίου, «πριν οι θερμοκρασίες καύσωνα γίνουν καθημερινό φαινόμενο, η ΕΥΔΑΠ, εκτιμούσε ότι τα επίπεδα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου ήταν μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι».
Η εταιρεία δήλωσε ότι με δεδομένη την παρατεταμένη ξηρασία, καταρτίζουν σχέδια για καλύτερη διαχείριση του νερού, με επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί ύψους 750 εκατ. ευρώ (631 εκατ. λίρες).
Κατά την ίδια πηγή φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις για την «αξιοποίηση της λίμνης Υλίκης».
Η ΕΥΔΑΠ έχει παροτρύνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους στην περιοχή της Αττικής που περιβάλλει την Αθήνα – να μην σπαταλούν άσκοπα το νερό.
ΠΗΓΗ: avgi.gr