*Του Κώστα Σαββόπουλου –
Η Ν.Δ. βγαίνει αλώβητη και από το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων. Η κυβέρνηση έχει δυσαρεστήσει μεγάλα τμήματα των πολιτών, λόγω της αποτυχίας της να τιθασεύσει την ακρίβεια, χωρίς ωστόσο να μετρά απώλειες στο σκέλος που αφορά την πρόθεση ψήφου. Ο δρόμος, άλλωστε, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας είναι ανηφορικός, για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λέγεται στα δημοσιογραφικά γραφεία, παίζει μπάλα μόνος του. Το πραγματικό πολιτικό γήπεδο, ωστόσο, έχει λακκούβες και προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς στο σώμα της παράταξης. Ο πρωθυπουργός καλείται να βρει το κλειδί του απεγκλωβισμού από τον κλοιό των λαϊκών αντιδράσεων, της Εκκλησίας και της ενδοκομματικής κρίσης, που προκαλούν οι πράξεις ή οι παραλείψεις της κυβέρνησης.
Το κίνημα των υφυπουργών
Πηγή αγωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η ένταση και η έκταση των ιερών αντιδράσεων, έναντι της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ότι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα αναγνωσθεί στους ναούς η απορριπτική θέση της Εκκλησίας, έχει θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Οι βουλευτές, μάλιστα, που αναχωρούν σήμερα για τις εκλογικές τους περιφέρειες, δέχονται ήδη τις διαμαρτυρίες των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων.
Σε αυτό το φόντο, αποτυπώνονται οι δυσκολίες του κυβερνητικού εγχειρήματος να ψηφιστεί το ν/σ από 120 μέλη της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» όπως θέτουν, ως στόχο, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ανάμεσα στους διαφωνούντες είναι ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αλλά και οι υφυπουργοί Ιωάννης Μπουγάς, Σταύρος Κελέτσης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα καταδεικνύει ότι η κυβερνητική ορχήστρα είναι ξεκούρδιστη. Στην ουσία, η πρωθυπουργική ασυλία στον Μ. Βορίδη – που θα περπατήσει στον δρόμο της αποχής – ανοίγει τις ορέξεις και άλλων στελεχών που στοιχίζονται πίσω από τον υπουργό Επικρατείας.
Οι προεκτάσεις αυτής της ιστορίας είναι άδηλες. Στα «μπλε» πηγαδάκια σιγοψιθυρίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να προβεί σε ανασχηματισμό υφυπουργών μετά την ψηφοφορία για τα ομόφυλα, τιμωρώντας τους απείθαρχους.
Οι πιο διεισδυτικοί, ωστόσο, εστιάζουν στην μεγάλη εικόνα που διαμορφώνει η κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω της ακατάπαυστης ακρίβειας. Τα στοιχεία της Eurostat που καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 3,7%, (από 2,9% τον Νοέμβριο), ενώ συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με 8.9%, κονιορτοποιούν το success story της κυβέρνησης.
Κατάρριψη του σχήματος της «εισαγόμενης ακρίβειας»
Ανάλογα πλήγματα στην κυβερνητική γραμμή προξενεί και η έρευνα του ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ, που αναδεικνύει το συμπέρασμα ότι για 19 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 νοικοκυριά. Τα τηλέφωνα των υπουργών αλλά και των βουλευτών – που διαθέτουν επιρροή στα κέντρα αποφάσεων – έχουν «σπάσει» καθώς οι επικεφαλής των γαλάζιων τοπικών οργανώσεων ενημερώνουν, για το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Επικράτεια.
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων στις σφυγμομετρήσεις βάζει χαμηλό βαθμό στην κυβέρνηση και αποδομούν το σχήμα της «εισαγόμενης ακρίβειας». Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης της MARC, το 63,9% των ερωτηθέντων «ενοχοποιούν» τη Ν.Δ. για την ακρίβεια με το 39% να υποστηρίζει ότι οφείλεται στην κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ – που δεν πατάσσει η κυβέρνηση – και το 24,9% βάλλει ευθέως κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Αν κανείς προσθέσει και το 10,8% που υποστηρίζει ότι η αιτία των ανατιμήσεων είναι οι ελλιπείς έλεγχοι στην αγορά, τότε το ποσοστό εκείνων που χρεώνουν ευθύνες στην κυβέρνηση, φτάνει στο 84,7%. «Αν αυτή η εικόνα παραταθεί μέχρι τις ευρωεκλογές τότε η τιμωρητική ψήφος θα λάβει υψηλές διαστάσεις και θα επωφεληθούν τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά μας» επισημαίνει στο TVXS, βουλευτής της Ν.Δ. Η «Ελληνική Λύση» δείχνει να αποκομίζει ήδη δημοσκοπικά οφέλη.
Οι φοιτητικές και αγροτικές κινητοποιήσεις
Τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια έχουν θορυβηθεί και από τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενόψει της δρομολόγησης των Ιδιωτικών ΑΕΙ, είναι στο ραντάρ του Μαξίμου. Η παλιά φρουρά, στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο, υπενθυμίζει τις ρωγμές που είχαν προκαλέσει στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2007) οι συγκρούσεις με τους φοιτητές, λόγω της πρόθεσης -από τότε – να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Τελικώς, οι τότε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκάλεσαν την υπαναχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ (επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου) και η αναθεώρηση του Άρθρου 16 ακυρώθηκε.
Από την κυβέρνηση, σήμερα, αντιτείνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το αίτημα για Μη Κερδοσκοπικά ΑΕΙ είναι, πλέον πλειοψηφικό. Δεν παύουν, όμως, να ανησυχούν έναντι του ενδεχομένου της γενίκευσης των κινητοποιήσεων «που θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα ήταν στον καναπέ». Τέλος, στο γαλάζιο μικροσκόπιο βρίσκεται και ο αναβρασμός στον αγροτικό κόσμο με μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να μην κρύβουν την απορία τους έναντι της προκλητικής δήλωσης του υπουργού Λ. Αυγενάκη περί «υποκινούμενων αντιδράσεων».
Πηγή: tvxs.gr
Φωτογραφία: EUROKINISSI