Η Πολωνία σταματάει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία με αφορμή τα σιτηρά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, βαθαίνοντας την διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών.

Αναλυτικότερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η Πολωνία δεν θα στέλνει πλέον όπλα στην Ουκρανία για να επικεντρωθεί στην άμυνά της.

«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, γιατί τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Βαρσοβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο παρά τη διαφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Ουκρανός πρέσβης στη Βαρσοβία κλήθηκε να διαβιβάσει την έντονη διαμαρτυρία του πολωνικού ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ανέφερε ότι το Κίεβο «εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών» και ότι το «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία είναι μια από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα το 2022. Φιλοξενεί επίσης ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, στους οποίους έχουν παρασχεθεί διάφορες μορφές κρατικής βοήθειας.

Οι εντάσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου πυροδοτήθηκαν από την απαγόρευση της Πολωνίας στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για την προστασία των συμφερόντων των αγροτών της και έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η απαγόρευση των ουκρανικών σιτηρών τέθηκε αρχικά σε ισχύ νωρίτερα φέτος από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προστατεύσουν το εισόδημα των ντόπιων αγροτών που ανησυχούν για τις χαμηλές τιμές των ουκρανικών σιτηρών. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την αναστολή της απαγόρευσης. Ωστόσο, τρεις χώρες, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, παρέτειναν την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κιέβου.

Μετά την ομιλία του Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Μοραβιέτσκι δήλωσε στην τηλεόραση Polsat News: «Προειδοποιώ τις αρχές της Ουκρανίας. Διότι εάν πρόκειται να κλιμακώσουν έτσι τη σύγκρουση, θα προσθέσουμε επιπλέον προϊόντα στην απαγόρευση των εισαγωγών στην Πολωνία. Οι ουκρανικές αρχές δεν κατανοούν τον βαθμό στον οποίο έχει αποσταθεροποιηθεί η γεωργική βιομηχανία της Πολωνίας. Προστατεύουμε τους Πολωνούς αγρότες».

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση