Η μεγάλη κοροϊδία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το στόχο για τη διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Υποστήριξε ότι η ανάπτυξη πρέπει να οδηγεί στην σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Δεν έκανε, ωστόσο, καμία νύξη στην αναγκαία επαναθέσπιση των συλλογικών συμβάσεων και την γενικότερη ανασυγκρότηση του εργασιακού χάρτη.

«Η ανάπτυξη δεν έχει αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να οδηγεί στην σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και δεν θα μπορεί να αγνοεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να πει λέξη για τις συλλογικές συμβάσεις και την προστασία των εργαζομένων. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα κοροϊδία της κυβέρνησης, αφού τα όσα τάζει είναι κενό γράμμα. Όπως είχε εξηγήσει ο ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με βάση αυτά που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο με πραγματικούς όρους ο μέσος μισθός θα μείνει στάσιμος.

Αποδομώντας πριν μερικούς μήνες σημείο προς σημείο τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, διευκρίνισε πως ακόμη και αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στην επόμενη τετραετία, η αύξησή του δεν θα μεταφερθεί αυτόματα στους υπόλοιπους μισθούς, επισημαίνοντας ότι «για τις αυξήσεις των μισθών (πλην του κατώτατου που παραμένει ακόμη στα χέρια της κυβέρνησης) υπάρχει μόνο ένας μηχανισμός, οι συλλογικές συμβάσεις, ιδίως οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, και η Διαιτησία του ΟΜΕΔ. Αυτός ο μηχανισμός ωστόσο έχει, ουσιαστικά, παραλύσει με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο νόμος 4635/2019 επέφερε καίρια, χειρουργικά μπορεί να πει κανείς, πλήγματα στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ»;

Για την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ‘Αρις Καζάκος είχε τονίσει στο άρθρο του ότι «μια τέτοια αύξηση δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κλαδικών και λοιπών ειδών συλλογικών διαπραγματεύσεων ή της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, ούτε βέβαια προϊόν ατομικής διαπραγμάτευσης εργοδότη – εργαζομένων ή αντικείμενο νομοθετικών ρυθμίσεων».

Και είχε συμπληρώσει μεταξύ άλλων ότι «ο ν. 4635/2019 της ΝΔ για τις συλλογικές συμβάσεις και τη Διαιτησία εισάγει ένα πυκνό δίχτυ εξαιρέσεων από εθνικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ακυρώνουν την προστατευτική τους αποστολή. Οι εξαιρέσεις επιχειρήσεων από το πεδίο εφαρμογής κλαδικών σσε αποφασίζονται σε μία περίπτωση από τα ίδια τα μέρη της και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από τις ίδιες τις επιχειρήσεις ή και από τον Υπουργό Εργασίας».

Πηγή: left.gr

Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...

Δεν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς την Αριστερά

*Γράφει ο Δημήτρης Ψαρράς - Αν αναζητά κανείς σήμερα...
Διαφήμιση