Η λίμνη Κάρλα είναι πλέον μεγαλύτερη και από την πρώτη σε έκταση Τριχωνίδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η λίμνη Κάρλα, που «φούσκωσε» επικίνδυνα από την κακοκαιρία Daniel εκτόπισε από την πρώτη θέση ως η μεγαλύτερη στην Ελλάδα τη λίμνη Τριχωνίδα που βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία. 

Όπως αναφέρει η σελίδα στο Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» η φωτογραφία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3, τραβηγμένη στις 16/9/2023 δείχνει το μέγιστο μέγεθος της λίμνης Κάρλας στις 16 Σεπτεμβρίου με το μέγεθός της να ξεπερνά την λίμνη Τριχωνίδα.

«Δεν είναι σύνηθες να αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα μιας χώρα -πόσω μάλλον εν μία νυκτί- όμως αυτό συνέβη στη χώρα μας με το πέρασμα του Ντάνιελ (αν και σιγά σιγά τα νερά υποχωρούν…)» εξηγεί η σελίδα στο Facebook «η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». 
 
Όπως εξηγεί στην ανάρτηση στα social media ο ιστότοπος, «μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που διέλυσαν τον Θεσσαλικό κάμπο, που έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό, αναβίωσε η λίμνη Κάρλα της οποίας την ύπαρξη ομολογώ πως αγνοούσα, αφού μέχρι πρόσφατα η λίμνη αυτή είχε σχεδόν αφανιστεί!».

«Όπως βλέπετε στον χάρτη, η Κάρλα σήμερα όχι απλά ξεπερνά σε μέγεθος την Τριχωνίδα, αλλά είναι (προσωρινά φαντάζομαι) η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας με διαφορά.  
 
Γενικά, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Θεσσαλικός κάμπος είχε πολύ περισσότερο νερό. Ο Πηνειός και οι παραπόταμοι του έλουζαν κάθε χρόνο την πεδιάδα, σχηματίζοντας μία μεγάλη λίμνη πλησίον του Πηλίου» σημειώνεται. 

«Η Κάρλα, της οποίας η έκταση άλλαζε χρόνο με το χρόνο και με τις βροχές, είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επιφάνεια!  
 
Γύρω της δε είχε αναπτυχθεί σε βάθος αιώνων εκτενής αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και μία εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα. Όμως την δεκαετία του 1960, μετά από λανθασμένες (όπως αποδείχθηκε) μελέτες, αποφασίστηκε η αποξήρανση της. Πραγματικά η λίμνη σχεδόν αφανίστηκε για να δημιουργηθούν καλλιέργειες και να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα ελονοσίας.  
 
Τα προβλεπόμενα οφέλη για την αγροτική παραγωγή δεν ήρθαν ποτέ ωστόσο και στις αρχές της τωρινής χιλιετίας αποφασίστηκε το πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έργο αναδημιουργίας της λίμνης. Πράγματι, το 2018 η Κάρλα είχε φτάσει σε έκταση τα 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  
 
Η κακοκαιρία Daniel έδωσε τη δική της απάντηση στο ερώτημα της Κάρλας. Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υποχωρήσουν τα νερά της, αλλά αυτές τις μέρες η λίμνη έφτασε να έχει έκταση κοντά στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Meteo, η έκτασή της ξεπέρασε αυτή που είχε το 1962 λίγο πριν ξεκινήσει η αποξήρανσή της. Η δορυφορική φωτογραφία εντυπωσιάζει καθώς η λίμνη Κάρλα φαίνεται τεράστια. 

Η έκταση της λίμνης πριν τις πλημμύρες, στις 31 Αυγούστου και σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, υπολογίστηκε περίπου στα 35.700 στρέμματα. 

Ωστόσο, από τις 6 Σεπτεμβρίου και μετά, όταν και ξεκίνησαν τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας του «Daniel», αυξανόταν η στάθμη του Πηνειού (και των παραποτάμων του), φτάνοντας τα περίπου 110.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 8/9 στην περιοχή της λίμνης. 

Το μέγιστο των πλημμυρισμένων εκτάσεων παρατηρήθηκε στις 16/9 (περίπου 190.000 στρέμματα), όπου πλέον η λίμνη Κάρλα αναγεννήθηκε, φτάνοντας και ξεπερνώντας και την έκταση της πριν την αποξήρανσή της. 

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI
 
 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση