Η ΛΑΡΚΟ και οι μνηστήρες της

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Tον ιδιότυπο ρόλο του… Σολομώντα ενδέχεται να κληθούν να παίξουν ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ και το ΤΑΙΠΕΔ, στην περίπτωση που από τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της πολύπαθης μεταλλουργίας αναδειχθούν διαφορετικοί νικητές. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετικής έδρας AD Holdings θεωρητικά έχει το προβάδισμα, καθώς κατέθεσε προσφορά και στους δύο διαγωνισμούς, η ιρλανδική CMI εμφανίστηκε μόνο στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή, διεκδικώντας τα πέραν της Λάρυμνας μεταλλεία και έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» ολόκληρη τη ΛΑΡΚΟ, κι ας μην έχει καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό χάρη στη ρήτρα shoot out των διαγωνισμών. Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή, ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης και αντιστρόφως ο «νικητής» του δεύτερου διαγωνισμού μπορεί να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή να επιδιώξει με καλύτερη προσφορά να υπερακοντίσει τον ανταγωνιστή του. Στόχος είναι να προκύψει κοινός πλειοδότης και να αποφευχθεί η διχοτόμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, που χωρίς τα μεταλλευτικά αποθέματά της σε πέντε νομούς της χώρας είναι πουκάμισο αδειανό.

Φυσικά, το δικαίωμα αυτό δεν σημαίνει και υποχρέωση. Ετσι, το εκ πρώτης όψεως μικρό ενδεχόμενο διαμελισμού των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί εντελώς να αποκλειστεί, ακόμη και με μια παρασκηνιακή συνεννόηση και συνεργασία των δύο μνηστήρων. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορά τα μεταλλεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο Λουτσίου, κατέθεσε προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings. Στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, που έχει στην αρμοδιότητά της τα μεταλλεία, τα μεταλλευτικά αποθέματα και τις εγκαταστάσεις στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία (στην περιοχή Αη Γιάννη), στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης (λιγνιτωρυχείο), εκτός από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ελβετικής AD Holdings, κατέθεσε προσφορά και η ιρλανδική CMI (Commodity and Mining Insight), της οποίας το ενδιαφέρον για τα αποθέματα της ΛΑΡΚΟ είναι θερμό. Ηταν αυτή που είχε ζητήσει την τελευταία, τρίτη παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών, που έληξε την Παρασκευή, για την οποία το αντίπαλο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings δεν προέβαλε αντίρρηση.

To βαρύ πυροβολικό

Η ιρλανδική εταιρεία CMI είναι εταιρεία συμβούλων εξειδικευμένων στα μεταλλεύματα και την εξόρυξη. Λειτουργεί μάλλον ως διαμεσολαβήτρια σε επενδυτές μεταλλευτικών εμπορευμάτων. Το γιατί δεν κατέθεσε προσφορά και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι δυσερμήνευτο, αν και η ρήτρα shoot out των διαγωνισμών τής δίνει την ευχέρεια συνολικής παρουσίας και «εξοικονόμησης» μιας δεύτερης εγγυητικής επιστολής μερικών εκατομμυρίων.

Στην κοινοπραξία ΓΕΚ-AD Holdings, αν και το βαρύ πυροβολικό του σχήματος θεωρείται η κυρίαρχος του ενεργειακού και κατασκευαστικού τομέα, πανταχού παρούσα στα δημόσια έργα, στα ΣΔΙΤ, με τεράστιο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με γνωστές προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα στελέχη της (ο λόγος για τη συγγένεια του αντιπροέδρου της ΓΕΚ με τον κ. Γεραπετρίτη), το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο δεύτερος εταίρος του, η ελβετική εταιρεία. Μέλος της διοίκησης της AD Holdings AG είναι ο Ανδρέας Δασκαλάκης, γιος του παλιού διοικητικού στελέχους της ΛΑΡΚΟ την περίοδο 1995-2004, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, ο οποίος αποχωρώντας πριν από περίπου 18 χρόνια είχε πάρει μαζί του πολλά νεαρά τότε τεχνικά στελέχη, που σήμερα βρίσκονται στην παραγωγική ακμή τους και, κατά πληροφορίες, εξακολουθούν να πλαισιώνουν τις επιχειρηματικές και διοικητικές, αλλά πάντα μεταλλευτικές και εξορυκτικές, δραστηριότητες των Δασκαλάκηδων.

Μάλιστα, ο πρώτος σταθμός του Κ. Δασκαλάκη μετά τη φυγή του από τη ΛΑΡΚΟ ήταν η Feni Industries στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, από τις μεγαλύτερες παραγωγούς νικελίου στον κόσμο, που σήμερα ανήκει στο επενδυτικό κεφάλαιο GSOL και στη Euronickel. Και ο υιός Α. Δασκαλάκης φέρεται να πέρασε από τον ίδιο όμιλο, ενώ σήμερα έχει στελεχική θέση τόσο στην AD Holdings όσο και στη συνδεδεμένη Arrow Resources, στις οποίες πατέρας και γιος φαίνεται ότι έχουν μερίδια.

Ο ρόλος και οι προθέσεις του κάθε μνηστήρα της ΛΑΡΚΟ θα αποκαλυφθούν σύντομα. Η αξιολόγηση των προσφορών στους δύο διαγωνισμούς θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς η αρμοδιότητα της Ειδικής Διαχείρισης λήγει τον προσεχή Νοέμβριο. Στο διάστημα αυτό, οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί, έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί, περιμένουν να δουν το σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας των εγκαταστάσεων της μεταλλουργίας που έχει υποσχεθεί ο Ειδικός Διαχειριστής.

Και κυρίως να μάθουν τι προθέσεις έχει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ με τις 1.060 θέσεις εργασίας και την τεράστια μεταλλευτική περιουσία της. Το νικέλιο και το κοβάλτιο, πολύτιμα και περιζήτητα πέραν της χαλυβουργίας στην ηλεκτροκίνηση, είναι ο μαγνήτης. Και οι μνηστήρες της ΛΑΡΚΟ, ακόμη μία απόδειξη της κυβερνητικής ψευδολογίας για το «σαπάκι» που απλώς επιβάρυνε τον προϋπολογισμό.

*Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση