Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε νύχτα τον νέο μηχανισμό για τις τιμές του ρεύματος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αργά το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε στη Βουλή η διάταξη για το νέο μηχανισμό στην αγορά ρεύματος, στο πλαίσιο ενός πολυνομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΝ, που αφορά κυρίως τις ΑΠΕ.

Ειδικότερα στο άρθρο 122 ουσιαστικά περιγράφεται ο Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (βασική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) αναφέροντας ότι επιβάλλεται υποχρεωτική επιστροφή στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέρους των εσόδων Αγοράς Επομένης Ημέρας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει διοικητικά οριζόμενων μοναδιαίων τιμών (πλαφόν), για την καταβολή επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Η εφαρμογή του μηχανισμού αφορά την περίοδο από 1η Ιουλίου 2022 έως 1η Ιουνίου 2023 και εξαιρεί τις θερμικές μονάδες της Κρήτης.

Επίσης προβλέπονται τα καθήκοντα των αρμοδίων φορέων και παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό της αναγκαίας μεθοδολογίας, των διαδικασιών και των άλλων απαραίτητων ρυθμίσεων για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Άλλωστε, τα «πλαφόν» και τα βασικά τεχνικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτά (μεθοδολογία, μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό της διοικητικά καθοριζόμενης μοναδιαίας τιμής) για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής και τα χαρτοφυλάκεια ΑΠΕ, παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση (ΥΠΕΝ).

Ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας υπολογίζει με βάση την απόφαση αυτή την τιμή για κάθε κατηγορία παραγωγών.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακρατείται από τον Φορέα Εκκαθάρισης μέρος των εσόδων που δικαιούνται οι συμμετέχοντες στην αγορά από τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Το παρακρατούμενο ποσό αποτελεί το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επομένης Ημέρας (Ε.Ε.Α.Ε.Η.). Το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση του Ε.Ε.Α.Ε.Η. αποτελεί το Έσοδο Παραγωγού Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ε.Π.Α.Ε.Η.).

*Ρεπορτάζ της Αντιγόνης Ζούντα στο avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι «προχωράμε πράγματι τολμηρά, και σίγουρα μπροστά»

Για μεταρρυθμίσεις και «μεγάλες αλλαγές» μιλά ο πρωθυπουργός στην...

ΣΥΡΙΖΑ: To ψηφιακό κόμμα, τα νέα μέλη, οι έρευνες και τα think tanks

*Του Μιχάλη Χαριάτη - Κόμβος! Μια «μηχανή» αποτύπωσης και,...

Μέση Ανατολή: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας παρά τις...
Διαφήμιση