Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει το ΕΣΥ αντί να πάει σε προσλήψεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Αντώνη Ραυτόπουλου –

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να στηρίξει εμπράκτως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή η… αλλεργία της έχει καταστροφικές συνέπειες για τα νοσοκομεία της χώρας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Από το 2019 έως σήμερα ουδέποτε απέδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση να ενισχύσει τις δομές Υγείας, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι ικανή να φτάσει στα άκρα για να πετύχει τον τελικό της σκοπό: την απαξίωση του ΕΣΥ, που θα ανοίξει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους πραγματοποίησε σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων στην Αττική, όπου, μεταξύ άλλων, τους ζήτησε να προετοιμάσουν καθημερινό 24ωρο σχέδιο εφημέρευσης των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου. Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αριστοτέλους αισιοδοξούν πως η αλλαγή εφημέρευσης θα έχει δρομολογηθεί σε ένα εξάμηνο, ώστε να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, στην κυβέρνηση είναι τόσο αποφασισμένοι να πάνε την κατάσταση στα άκρα, που ο υφυπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι αυτή η πρόταση έχει πολιτικό ρίσκο, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει σπίτι του, αρκεί να εφαρμόσει αυτό το πλάνο εξάντλησης του προσωπικού.

Κίνδυνος δημόσιας υγείας

Η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου θα είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία. Η καθημερινή και συνεχόμενη εφημέρευση θα οδηγήσει αναπόφευκτα τους εργαζόμενους σε burn out. Άλλωστε, και η υφιστάμενη κατάσταση οδηγεί το υγειονομικό προσωπικό στα όριά του, πόσο δε μάλλον η επιβάρυνση της παρούσας κατάστασης. Η εξάντληση του προσωπικού θα οδηγήσει με τη σειρά της στην ποιοτική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Δεσμεύσεις και υποστελέχωση

Η υπερεφημέρευση των νοσοκομείων στην Αττική είναι άλλο ένα εργαλείο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να μην προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν το 2024. Ωστόσο, δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά αντικαταστάσεις των αποχωρήσεων. Αν υπολογιστεί δε ο αριθμός αυτών που παραιτήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν από το σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια, τότε το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Ο ετήσιος μέσος όρος αποχωρήσεων από το ΕΣΥ την περίοδο 2019-2022 είναι περίπου 3.000 εργαζόμενοι, ενώ φέτος αυτός ο αριθμός έχει ήδη ξεπεραστεί.

Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ΕΣΥ, χρειάζονται γενναίες προσλήψεις, τουλάχιστον 15.000 υγειονομικών άμεσα, και όχι εξαντλητικές καθημερινές εφημερίες. Ειδάλλως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις ντροπιαστικές εικόνες που επικρατούν στα νοσοκομεία σήμερα – και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό.

23 ψυχικά ασθενείς σε ράντζα στον «Ευαγγελισμό»

Τελευταία περίπτωση που δείχνει τις άθλιες συνθήκες σε κάθε εφημερία στην Αττική είναι αυτή που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού». Οι υποδομές για την υποδοχή και τη φροντίδα των ψυχικά ασθενών είναι ανύπαρκτες, με το αποψιλωμένο προσωπικό των νοσοκομείων να προσπαθεί να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά στις εφημερίες με πρόχειρη τοποθέτηση ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο. Όπως τονίζει, στο τέλος της κυριακάτικης εφημερίας, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας μόνο στον διάδρομο της Ψυχιατρικής Κλινικής βρίσκονταν σε ράντζα 23 ψυχικά ασθενείς, καθώς συνολικά νοσηλεύει 43, αλλά διαθέτει μόλις 20 κλίνες ανεπτυγμένες. Αυτοί οι 23 ασθενείς έχουν πρόσβαση μόνο σε με μία κοινόχρηστη τουαλέτα και μία ντουσιέρα. «Φταίει ο “Ευαγγελισμός” που αναγκάστηκε να αναπτύξει 23 ράντζα, φορεία; Ασφαλώς όχι» υπογραμμίζει, καθώς υπάρχει «παρόμοια κατάσταση και στις άλλες Ψυχιατρικές Κλινικές των νοσοκομείων και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία». «Αυτό που φταίει είναι η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» σημειώνει ο ίδιος.

Στην άκρη ο Χρυσοχοΐδης για δεύτερη φορά

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε καθυστερημένα στη σύσκεψη, μίλησε για μόλις λίγα λεπτά χωρίς να πει κάτι ουσιώδες και απέφυγε οποιονδήποτε διάλογο. Ο υπουργός Υγείας φαίνεται πως είναι στην… απέξω, καθώς αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που οι υφιστάμενοί του παίρνουν κάποια πρωτοβουλία χωρίς την εμπλοκή τού επικεφαλής της Αριστοτέλους. Αντίστοιχα, όταν η Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε παρουσιάσει το σχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έμαθε τις λεπτομέρειες από τη συνέντευξη Τύπου.

Αγνοεί επιδεικτικά την ΕΙΝΑΠ ο υπουργός

Ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην ΑΥΓΗ, τόνισε ότι οι γιατροί της Αττικής στην τελευταία συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν με τις απόψεις τους για τον τρόπο εφημέρευσης στο Λεκανοπέδιο. Μολονότι υπάρχει επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα των εφημεριών και έχει συσταθεί από το υπουργείο Υγείας, ουδέποτε εδώ και δύο μήνες έχουν κληθεί να καταθέσουν τις θέσεις τους οι υγειονομικοί. «Θεωρούμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο γίνεται εν αγνοία των νοσοκομειακών γιατρών που είναι στο πεδίο θα οδηγήσει πιθανότατα σε μη πρακτικές λύσεις για το τόσο ζωτικό πρόβλημα των εφημεριών του Λεκανοπεδίου» υπογραμμίζει ο Κ. Λιβαδάς. Τέλος, καλεί τον υπουργό, έστω και την τελευταία στιγμή, προτού αποφασίσει το οτιδήποτε, να ενημερώσει τους γιατρούς για την όποια εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Παραμένουν οι γαλάζιες στρατιές στα νοσοκομεία

Στο περιθώριο της σύσκεψης, και ενόψει των κρίσεων των διοικητών, ο Μ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι το 95% των διοικητών θα παραμείνει, αλλά δεν εξήγησε πώς θα γίνει αυτό. Εδώ προκύπτουν δύο ζητήματα με δεδομένο ότι μέσω του υπουργείου Εσωτερικών η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει την άποψη ότι θα τελειώσει με τις γαλάζιες στρατιές στα νοσοκομεία. Είτε ο Μ. Θεμιστοκλέους τάζει στους διοικητές κάτι που δεν θα υλοποιήσει για να κατευνάσει τα πνεύματα που είχαν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις απανωτές παύσεις διοικητών, είτε πράγματι δεν θα αλλάξει τίποτα και οι γαλάζιοι διοικητές που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ θα παραμείνουν στη θέση τους.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...

Πώς βλέπουν Ρωσία, Κίνα και Τουρκία την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

*Του Γιώργου Σκαφιδά - Πεκίνο και Μόσχα εμφανίζονται προς το...

ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο στο «Πρώτο Θέμα»: Απαντήστε εδώ και τώρα για το «κούρεμα» κατά 26 εκατ. €

Στο αδιανόητο «κούρεμα» κατά 26 εκατομμύρια ευρώ του δανείου της...
Διαφήμιση