Η «κρυφή ατζέντα» του Πούτιν και η κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα για την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Μυρτώς Αρετάκη –

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε την Τετάρτη μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κουρσκ της Ρωσίας – την πρώτη του μετά την κατάληψη τμήματος της πόλης από ουκρανικά στρατεύματα πέρυσι. Το ταξίδι του Ρώσου προέδρου έγινε την ώρα που το Κρεμλίνο δήλωνε ότι εξετάζει τις λεπτομέρειες της πρότασης της Ουάσινγκτον για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία.

«Εάν η απάντηση της Μόσχας είναι “όχι“, αυτό θα σήμαινε πολλά για τις πραγματικές της προθέσεις», ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Οι συνέπειες σε περίπτωση άρνησης της Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ:

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστα από οικονομική άποψη», ανέφερε από το Οβάλ Γραφείο.

Νωρίτερα Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκαθάριζαν πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη παρά μόνο με ρωσική «σφραγίδα».

Σύμφωνα με τον Κονσταντίν Κοσάτσοφ, «η οποία συμφωνία – έχοντας πλήρη συναίσθηση της ανάγκης για συμβιβασμό – θα πρέπει να κλειστεί με τους δικούς μας όρους, όχι τους αμερικανικούς. Κι αυτό δεν είναι καυχησιολογία, αλλά κατανόηση του γεγονότος ότι οι αληθινές συμφωνίες γράφονται εκεί, στα μέτωπα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και στην Ουάσιγκτον».

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατευθύνονται τώρα στη Ρωσία προκειμένου να συζητήσουν πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία: Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Στις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως έλαβε «θετικά μηνύματα» σχετικά με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός. «Αλλά ένα θετικό μήνυμα δεν σημαίνει τίποτα», είπε. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση».

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε ποιοι αξιωματούχοι ταξίδευαν στη Μόσχα, ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου Καρολίν Λέβιτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς είχε μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο BBC ότι ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ θα κατευθυνθεί στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις μετά τις συνομιλίες στην Τζέντα, με τον Λευκό Οίκο να επιβεβαιώνει τα σχέδια την Τετάρτη.

«Καλούμε τους Ρώσους να υπογράψουν αυτό το σχέδιο. Αυτό είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε βρεθεί στην ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Λέβιτ.

Το Κρεμλίνο αρκέστηκε να απαντήσει πως μελετά την προτεινόμενη εκεχειρία, αλλά και περαιτέρω λεπτομέρειες, οι οποίες, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θα έρθουν «μέσω διαφόρων καναλιών» κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως – εάν του ζητηθεί – θα μπορούσε να μιλήσει για την Ουκρανία σήμερα κιόλας σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες Ρωσίας-Λευκορωσίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι προγραμματισμένο να απαντήσει σε ερωτήσεις από κοινού με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι», δήλωσε ο Πεσκόφ στο TASS όταν ρωτήθηκε αν οι πρόεδροι θα σχολιάσουν θέματα πέραν των διμερών σχέσεων, όπως η Ουκρανία, μετά τις τελευταίες δηλώσεις των ΗΠΑ.

Πόσο μαξιμαλιστική είναι η ατζέντα του Πούτιν;

Η Washington Post παρουσίασε την Τετάρτη ένα έγγραφο με συστάσεις προς το Κρεμλίνο, που φέρεται να χρονολογείται από τον περασμένο Φλεβάρη και αποδίδεται σε ρωσικό think tank με στενές σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Σύμφωνα πάντα με την WP, το έγγραφο αποκαλύπτει τη μαξιμαλιστική ατζέντα της Μόσχας στην Ουκρανίας, ενώ υπάρχουν ξεκάθαρες συστάσεις στο Κρεμλίνο για προσπάθειες αποδυνάμωσης της θέσης της Ουάσινγκτον στις διαπραγματεύσεις, μέσω της επιδείνωσης της σχέσης των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

Οι συντάκτες του αναλυτικού σημειώματος τονίζουν ότι η Ρωσία πρέπει να απορρίψει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης εντός 100 ημερών ως «αδύνατα», ενώ υποστηρίζουν πως «η ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2026».

Οι συντάκτες του σημειώματος επιμένουν επίσης στη διάλυση της ουκρανικής κυβέρνησης και στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας στα σύνορα με ρωσικές περιοχές όπως το Μπριάνσκ και το Μπέλγκοροντ, καθώς και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Ουκρανία κοντά στην Κριμαία.

Σχολιάζοντας το έγγραφο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο «δεν γνώριζε τέτοιες συστάσεις», τις οποίες άλλωστε χαρακτήρισε «εξαιρετικά αντιφατικές» και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε με πιο μελετημένες επιλογές».

* Με πληροφορίες από BBC, Independent, TASS, Washington Post.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ανασχηματισμός: Πυρά από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά για τις επιλογές Μητσοτάκη

Αφότου ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης...

Μειώνουν την ανεργία με… Greek statistics

*Του Τζώρτζη Ρούσσου - Ψάχνουν με μανία να βρουν...

Γιατί η Ελλάδα «πετάει» πάνω από την Ευρώπη στην ακρίβεια

*Του Γιάννη Αγουρίδη - Συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στην...

Δημοσκόπηση: Πρόωρες εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας των Αριστερών κομμάτων ζητούν οι πολίτες

Το έγκλημα στα Τέμπη αλλάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα,...
Διαφήμιση