Η Κομισιόν και η «λίστα» Πέτσα – Οικονόμου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Δημήτρη Ψαρρά στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγικής του τοποθέτησης στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το αφιέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ε.Ε.», που δημοσιεύτηκε προχθές. Η Μαρία Ψαρά συνόψισε, χθες, εύστοχα το επικριτικό περιεχόμενο του κεφαλαίου αυτής της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα («Κίτρινη κάρτα για το κράτος δικαίου», «Εφ.Συν.», 14.7.2022). Βέβαια, ο κ. Οικονόμου έχει τη δική του άποψη και αποφαίνεται ότι «η Εκθεση της Επιτροπής κρίνεται θετική για τη χώρα μας», στηρίζοντας την άποψή του αυτή στο γεγονός ότι «στην Ελλάδα γίνονται μόνο πέντε προτάσεις, όταν σε πολλές άλλες χώρες γίνονται περισσότερες». Με άλλα λόγια, ας παρηγορηθούμε, υπάρχουν και χειρότεροι από μας…

Η Εκθεση της Κομισιόν είναι πλέον αναρτημένη στον επίσημο ιστότοπό της και μπορεί καθένας να ελέγξει τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων αυτών. Ειδικά για το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, το οποίο καταλαμβάνει μικρό μόνο μέρος της Εκθεσης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι θα κάνει τρεις παρατηρήσεις. Τις καταγράφω και τις σχολιάζω.

1. Οικονόμου: «Ζητήματα, όπως ανέδειξε η Εκθεση, υπάρχουν σε όλες τις χώρες και γίνονται αυστηρές συστάσεις, σε αντίθεση με την Ελλάδα που γίνεται μόνο μία σύσταση».

 Ας δούμε τι πραγματικά λέει η Εκθεση. Στη σύνοψή της αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η κατάσταση των δημοσιογράφων εγείρει σημαντικές ανησυχίες, λόγω του γεγονότος ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απειλές και επιθέσεις, ενώ το επαγγελματικό τους περιβάλλον έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Η κατανομή της κρατικής διαφήμισης, όσον αφορά ιδίως τη μη διαφανή κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης, είναι επίσης ένα ζήτημα. Ενώ τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ρυθμίζονται από ισχυρό νομικό πλαίσιο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με πιθανή πολιτική επιρροή στον διορισμό των μελών του διοικητικού τους συμβουλίου».

Τα θεωρεί αυτά κολακευτικά ο κ. Οικονόμου; Παρακάτω η Εκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στην υπόθεση της «λίστας Πέτσα» και ουσιαστικά εκθέτει την κυβέρνηση: «Η κατανομή της κρατικής διαφήμισης εγείρει ορισμένες ανησυχίες. Η έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων στα μέσα ενημέρωσης επισημάνθηκε τόσο από τη διερευνητική αποστολή του Media Freedom Rapid Response (MFRR) στην Ελλάδα όσο και του Media Pluralism Monitor (MPM 2022), που τονίζουν ιδίως τη μη διαφανή κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε κοινοβουλευτική έρευνα για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Το αρμόδιο όργανο της Βουλής των Ελλήνων, που συστάθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021, δήλωσε ότι η καμπάνια ανατέθηκε με αντικειμενικά κριτήρια. Ωστόσο, οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανομή των κεφαλαίων και το ποσό που έλαβαν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Αίτημα που απαιτεί τη γνωστοποίηση των λεπτομερών κριτηρίων ανάθεσης που κατατέθηκε από μη κερδοσκοπικό οργανισμό απορρίφθηκε σιωπηρά από τις αρχές. Τον Φεβρουάριο του 2022 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε την απόρριψη αυτή παράνομη και διέταξε την αναπομπή της υπόθεσης στη διοίκηση. Μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέτασε την προσφυγή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός δεν μπορούσε να θεμελιώσει νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στην απαιτούμενη τεκμηρίωση».

Πρόκειται για μια απολύτως σαφή επικριτική αναφορά στην υπόθεση που πήρε το όνομα του προκατόχου του κ. Οικονόμου, αλλά καθώς φαίνεται υιοθετείται πλήρως και απ’ αυτόν.

2. Οικονόμου: «Αρκετές από τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας και που οφείλονται είτε σε μεροληπτικές εκτιμήσεις, είτε σε μεθοδολογίες που είναι τουλάχιστον προβληματικές, όπως αναφέρει ξεκάθαρα η έκθεση αξιολογούνται και ενημερώνουν την Επιτροπή, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της Επιτροπής. Το αναφέρει η Εκθεση του 2022, στη σελ. 4, υποσημείωση 14».

 Εδώ ο κ. Οικονόμου παραπέμπει σε μια υποσημείωση του γενικού εισαγωγικού της Εκθεσης, διαστρεβλώνοντάς το. Εμφανίζει την Κομισιόν ως περίπου σύμφωνη με την ελληνική κυβέρνηση και έτοιμη να καταγγείλει ως «μεροληπτικές» τις ΜΚΟ που συντάσσουν τις σχετικές εισηγητικές εκθέσεις. Πρόκειται για ευθεία παραπληροφόρηση.

Η υποσημείωση αναφέρει: «Οι πηγές της ετήσιας Εκθεσης για το Κράτος Δικαίου περιλαμβάνουν ιδίως γραπτά στοιχεία που ελήφθησαν από τα κράτη-μέλη, γραπτές συνεισφορές που ελήφθησαν κατά τη στοχευμένη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και πληροφορίες που παρήχθησαν από διεθνείς οργανισμούς ή ελήφθησαν από εθνικές αρχές και ενδιαφερόμενα μέρη κατά τις επισκέψεις σε χώρες. Οι πηγές λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση της Επιτροπής και, ως εκ τούτου, δεν αντιπροσωπεύουν αυτούσιες τη θέση της Επιτροπής». Πουθενά δεν υπάρχει κριτική στις πηγές αυτές. Απλώς αναφέρεται το αυτονόητο για όλες τις Εκθέσεις, ότι δηλαδή το τελικό περιεχόμενο το συνέταξε η ίδια η Κομισιόν που το υπογράφει.

3. Οικονόμου: «Στη χώρα όπου ο κατά συρροή δολοφόνος Κουφοντίνας έχει δημόσιο βήμα, αρθρογραφεί σε ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, προβάλλοντας απόψεις που παρεμπιπτόντως ταυτίζονται και με απόψεις πολιτικού κόμματος, κάθε συζήτηση περί ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον σουρεαλιστική».

 Καθώς φαίνεται, ο κ. Οικονόμου ακολουθεί το παράδειγμα του προέδρου του που κράδαινε τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας» στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποδείξει το πόσο σέβεται την ελευθεροτυπία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας κοροϊδεύει. Γιατί όχι μόνο συνδέει τον Κουφοντίνα με ένα μη κατονομαζόμενο πολιτικό κόμμα (θυμίζοντας έντονα την επιδίωξη της Ν.Δ. επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να ταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με τη «17 Νοέμβρη»), αλλά νομίζει ότι θα μας πείσει ότι η δημοσίευση ενός άρθρου αποδεικνύει την ανεκτικότητα της κυβέρνησης. Τι αντιπροτείνει; Να μην έχουν δικαίωμα λόγου όσοι καταδικάζονται για κακούργημα, είτε είναι μέσα στη φυλακή είτε έξω με αναστολή; Αστεία πράγματα, ειδικά αυτή την ώρα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να απολογηθεί σε όσα σκληρά -έστω και με ευγενικό τρόπο- της καταλογίζει η Κομισιόν για τον οικονομικό στραγγαλισμό των μη αρεστών μέσων ενημέρωσης και την εγκατάλειψη των μαχητών δημοσιογράφων στην τύχη τους.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απόφαση κόλαφος του Αρείου Πάγου για τη Marfin – Ρίχνει ευθύνη στην τράπεζα για τους 3 νεκρούς

Με απόφαση-«βόμβα» ο Άρειος Πάγος καταλογίζει για πρώτη φορά ευθύνες...

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και η κοινωνία τον θέλει ξανά αξιωματική αντιπολίτευση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για όσους τον αισθάνονται κόμμα τους,...

ΠΑΣΟΚ: Σε θέση μάχης για τον προϋπολογισμό – Στόχος η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

*Τπυ Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Στον ρυθμό της πολιτικής σύγκρουσης Μητσοτάκη-...

Όλγα Γεροβασίλη: Θέλουμε ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ για να είναι ο εγγυητής των συνεργασιών

Με άρθρο - παρέμβαση η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής...
Διαφήμιση