Η Κομισιόν εξετάζει τη νομιμότητα εξαγωγής του Predator

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Από πολύ κοντά παρακολουθεί η Κομισιόν τις αποκαλύψεις για πώληση κακόβουλου λογισμικού από την Ελλάδα. Παρ’ όλο που σε αυτή τη φάση δεν σχολιάζει επί του συγκεκριμένου περιστατικού, η αρμόδια γενική διεύθυνση της Επιτροπής εξετάζει αν η αγοραπωλησία έγινε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Κι αυτό γιατί το Predator της Intellexa θεωρείται προϊόν διπλής χρήσης, όπως ονομάζονται τα αγαθά που μπορεί να εξυπηρετήσουν στρατιωτικούς ή σκοπούς ασφάλειας, ανάλογα με το σε ποια «χέρια» θα βρεθούν. Τα προϊόντα τεχνολογίας εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση.

Οπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην «Εφ.Συν.», από τον σχετικό κανονισμό προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι και διαδικασίες για τις εξαγωγές αυτών των ειδών, σύμφωνα με την αυστηροποίηση του νόμου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα να αποφασίζουν ανά περίπτωση να δώσουν ή όχι μια έγκριση για την εξαγωγή ενός προϊόντος διπλής χρήσης, αλλά η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή συνεργασία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά», απάντησε η αρμόδια εκπρόσωπος Μίριαμ Γκαρσία Φερέρ σε δημοσιογράφο των NY Times που συμμετείχε στην επίμαχη δημοσίευση.

Στην απάντησή της, η εκπρόσωπος δήλωσε έμμεσα ότι μέσω μηχανισμού συντονισμού η Κομισιόν διερευνά τι ακριβώς έχει συμβεί.

Αλλη διεύθυνση της Επιτροπής εποπτεύει το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Εν αναμονή της ψήφισης του νόμου, οπότε και θα μπορεί να εκφράσει συγκεκριμένη άποψη, η γενικότερη θέση της Κομισιόν σχετικά με τη χρήση του spyware δεν έχει αλλάξει: «Οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», ανέφερε πηγή της Κομισιόν.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη της εθνικής τους ασφάλειας και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφάλειάς τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης», πρόσθεσε.

«Η διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων αποτελεί αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. Η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», κατέληξε παραπέμποντας και στην τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου για την Ελλάδα.

*της ,Αντας Ψαρά

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...

Η ΑΔΑΕ λέει να στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του 

Εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ΑΔΑΕ να υπερψηφίζει (με...

Εργατική Πρωτομαγιά: Κάλεσμα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία Τετάρτη 1η Μαΐου

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά,...
Διαφήμιση