Η κληρονομιά Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ σε οπισθοδρόμηση και συντηρητισμό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στις ΗΠΑ -που συχνά δείχνουν τον δρόμο και για τον υπόλοιπο κόσμο- γίνεται πολύ ανησυχητική. Η κληρονομιά Τραμπ, με τις τρεις επιλογές υπερσυντηρητικών ισόβιων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα συντηρητικοποίησης και οπισθοδρόμησης της ζωής στις ΗΠΑ, αλλά και διχασμού. 

Αυτό που όλοι φοβούνται πλέον, κυρίως όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση γενικότερα για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μειονοτήτων ή των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μόλις μία μέρα πριν από την ανατροπή της απόφασης Ρόου κατά Γουέιντ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει την οπλοφορία για «λόγους αυτοάμυνας» σε μια σειρά από αμερικανικές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η Νέα Υόρκη, όπου αυτό απαγορευόταν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Και αυτό, την ώρα που το Κογκρέσο για πρώτη φορά προχώρησε σε νομοθεσία για μερικό έλεγχο της οπλοκατοχής.

Οι δύο αυτές αποφάσεις, μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές δικαστών από τον προηγούμενο πρόεδρο οδήγησαν δεξιότερα το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και πόσο μπορεί να επηρεαστεί πλέον από ισχυρούς υπερσυντηρητικούς κύκλους.

Άλλωστε, οι τρεις δικαστές που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, Νιλ Γκόρσετς, Μπρετ Κάβανο και Έιμι Κόνι, και οι οποίοι βοήθησαν να ανατραπεί ο νόμος για τις αμβλώσεις έπειτα από 50 χρόνια, είχαν επιλεγεί έπειτα από προσεκτική εξέταση από την κυβέρνηση Τραμπ και υπερσυντηρητικές ομάδες συμφερόντων. Μεταξύ των στόχων τους ήταν ακριβώς αυτό, να ανατρέψουν την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχολιάζοντας την απόφαση για τις αμβλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής και των λεγόμενων «δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού», όπως τα ορίζουν τα υπερσυντηρητικά και θρησκευτικά λόμπι, δήλωσε ότι «ήταν θέλημα Θεού».

Στις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση, κυρίως των υπερασπιστών του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και τον οικογενειακό προγραμματισμό, ήταν σαφής και ο διχασμός στην αμερικανική κοινωνία. Υπήρξαν παράλληλες συγκεντρώσεις των φανατικών πολέμιων των αμβλώσεων που θριαμβολογούσαν για την απόφαση του δικαστηρίου.

Η νέα μάχη για την κυβέρνηση Μπάιντεν

Πλέον, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται μπροστά σε μια νέα δικαστική μάχη, η οποία σχετίζεται με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, προκαλώντας οργή, μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ανησυχία για τις εξελίξεις των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πλέον, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να αποτρέψει τις πολιτείες από το να απαγορεύσουν χάπι που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Επιχείρημα της κυβέρνηση στα δικαστήρια θα είναι ότι η έγκριση της μιφεπριστόνης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υπερισχύει των πολιτειακών περιορισμών, καθώς η ομοσπονδιακή εξουσία υπερτερεί των όποιων πολιτειακών ενεργειών. 

Περισσότερες από 12 Πολιτείες σχεδιάζουν την σχεδόν καθολική απαγόρευση της άμβλωσης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο πιθανόν να αντιμετωπίσουν άλλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να επιβάλουν περιορισμούς στη φαρμακευτική διακοπή της κύησης, επειδή οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μπορούν να προμηθεύονται τα χάπια από το διαδίκτυο ή από άλλες Πολιτείες.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να προστατεύσει την πρόσβαση στη φαρμακευτική διακοπή της κύησης και ότι οι προσπάθειες περιορισμού της θα ήταν «εσφαλμένες, ακραίες και εκτός επαφής με την πλειονότητα των Αμερικανών». Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ήταν σαφής: «Οι πολιτείες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη μιφεπριστόνη βασιζόμενες στη διαφωνία με την κρίση των εμπειρογνωμόνων του FDA σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της».

Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε για χρήση σε αμβλώσεις από τον FDA το 2000, πολύ μετά την υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ το 1973. Το χάπι, που είναι γνωστό και ως RU 486, μπλοκάρει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνη που συντηρεί την κύηση, ενώ το άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται επίσης για φαρμακευτική διακοπή της κύησης, η μισοπροστόλη, προκαλεί συσπάσεις της μήτρας.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση