*Της Μόνικας Αρτινού –
Δοκιμάσατε το teams, το πρόγραμμα της Microsoft που αντικατέστησε το Skype; καλύτερα να το αποφύγετε. Πρόκειται για φιάσκο, που συμβολίζει τη ριζική αλλαγή στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο. Το 2007, όταν ο Στιβ Τζόμπς παρουσίασε το πρώτο iPhone, στην Κίνα μόλις το 10% του πληθυσμού είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.
Σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη, τα περισσότερα κορυφαία γλωσσικά μοντέλα κινεζικής προέλευσης πλησιάζουν ή ανταγωνίζονται τις αμερικανικές εκδόσεις. Ενδεικτικά, το DeepSeek V3 ξεχώρισε σε συγκεκριμένα σημεία ως το καλύτερο μοντέλο παγκοσμίως.
Το 2022, όταν έγινε παρουσίαση του ChatGPT στην Καλιφόρνια, πολλοί έκαναν λόγο για σοβαρή “υστέρηση” των κινεζικών λύσεων. Όμως, όπως είχε προηγηθεί και με τα έξυπνα κινητά και τα ηλεκτρικά οχήματα, η Silicon Valley δεν προέβλεψε σωστά το μέγεθος της κινεζικής ταχύτητας κι ευελιξίας στην αντιγραφή και βελτίωση των νέων τεχνολογιών.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Από τη μίμηση στην καινοτομία
Οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες ακολούθησαν διαφορετική στρατηγική από τις αμερικανικές: “άνοιξαν” τα μοντέλα τους, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση για μελέτη, λήψη και παραμετροποίηση, κάτι που τα έκανε ιδιαίτερα ελκυστικά και εύχρηστα τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς προγραμματιστές.
Η πρακτική αυτή έφερε τα κινεζικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας. Δημοφιλέστατες εφαρμογές όπως οι κινεζικές πλατφόρμες Shein, Temu, RedNote και TikTok βρίσκονται διαρκώς ανάμεσα στις κορυφαίες λήψεις παγκοσμίως, διαμορφώνοντας τις συνήθειες δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών .
Η αντίληψη ότι η Κίνα περιορίζεται στην αντιγραφή και μαζική παραγωγή “φθηνών” προϊόντων έχει καταρριφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Xiaomi, η οποία από αντιγραφέας του iPhone εξελίχθηκε σε κολοσσό που πέρσι παρέδωσε 135.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη στιγμή που η Apple εγκατέλειψε τη δική της προσπάθεια μετά από απώλειες 10 δισ. δολαρίων μέσα σε μία δεκαετία .
Η εισαγωγή αυτοματοποιημένων συστημάτων στην κινεζική παραγωγή είναι επίσης εντυπωσιακή: μόνο το 2023, η Κίνα εγκατέστησε περισσότερα βιομηχανικά ρομπότ από όλες τις άλλες χώρες μαζί, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική κυριαρχία στους τομείς ρομποτικής και ανθρωποειδών .
Ο εμπορικός πόλεμος γυρίζει μπούμερανγκ
Οι ΗΠΑ, μπροστά στην απειλή απώλειας της τεχνολογικής πρωτοκαθεδρίας, επέβαλαν αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές εξελιγμένων ημιαγωγών προς την Κίνα, προσδοκώντας να αναστείλουν την πρόοδό της στην τεχνητή νοημοσύνη .
Αυτό το μέτρο είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: επιτάχυνε την αποφασιστικότητα των κινεζικών επιχειρηματιών, που εντατικοποίησαν την ανάπτυξη τους παράλληλα με την υιοθέτηση ανοιχτών τεχνολογιών .
Οι συνέπειες για τα άτομα και τις επιχειρήσεις είναι πολυσχιδείς: οι Κινέζοι προγραμματιστές αποκτούν εργαλεία αιχμής δωρεάν, οι πλατφόρμες τύπου Temu και Shein βρίσκουν νέες διεθνείς αγορές. Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αδυνατούν να προτείνουν αντίστοιχα προϊόντα.
Εάν η Κίνα διατηρήσει τη σημερινή δυναμική της στην καινοτομία, επιμένοντας ταυτόχρονα στην κουλτούρα του ανοιχτού λογισμικού και κρατήσει το μερίδιο της δυναμικής που έχει στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή (πάνω από 45% έως το 2030), τότε η Δύση και ιδίως οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Η περίπτωση Microsoft- teams είναι χαρακτηριστική. Η Microsoft αγόρασε το Skype το 2011 έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων (!) δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της. Αντί να το αναπτύξει το «σκότωσε» βάζοντας στη θέση του το δικό της teams, ένα αρκετά “βαρύ” λογισμικό, που χρειάζεται πολλή μνήμη, συχνά κολλάει, καθυστερεί και δεν φορτώνει σωστά.
H γραφειοκρατική αγκύλωση της «μαμάς» εταιρείας παραβίασε ακόμη και τους στοιχειώδους νόμους της αγοράς: ένα τόσο δημοφιλές προϊόν (brand) όπως το Skype είναι θανάσιμο λάθος να το αντικαταστήσεις με ένα σχεδόν άγνωστο (και πολύ χειρότερο).
Είναι σαν να έδωσες σε μια φημισμένη ροκ μπάντα ένα συμβόλαιο με τη Sony, και μετά την ανάγκασες να παίζει lounge jazz σε εταιρικά events.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr