Το σχέδιο της Κίνας για το τέλος του πολέμου – Τα 12 σημεία που προτείνει σε Μόσχα και Κίεβο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στο δεύτερο χρόνο του η Κίνα κάλεσε για μια συνολική κατάπαυση του πυρός στη χώρα την Παρασκευή και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην εξέταση τμημάτων ενός ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων που πρότεινε το Πεκίνο.

Κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύμμαχος της Μόσχας Κίνα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση, προειδοποίησε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων και δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν ωφελεί κανέναν.

Όπως παρατηρεί το Reuters το σχέδιο, που περιγράφεται σε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν σε μεγάλο βαθμό μια επανάληψη της γραμμής της Κίνας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τη σύμμαχό της Ρωσία ή να αναφερθεί στην επέμβαση της Μόσχας στη γείτονά της ως «εισβολή». Έχει επίσης επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν ορθολογικά και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την αναζωπύρωση της φλόγας και την όξυνση των εντάσεων και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης ή ακόμη και την ανεξέλεγκτη έξοδο από τον έλεγχο», ανέφερε το υπουργείο στο έγγραφό του.

Η αρχική αντίδραση από το Κίεβο ήταν απορριπτική, με έναν ανώτερο σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι να λέει ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ζελένσκι έδωσε πιο δεκτικό τόνο σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πρώτη επέτειο της σύγκρουσης.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

«Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε ότι εκτιμά το σχέδιο της Κίνας και ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Εικόνα: Ένας χάρτης της σύγκρουσης στην επέτειο του ενός έτους από τη ρωσική εισβολή

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στο ΝΑΤΟ.
«Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία επειδή δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Όχι στον πυρηνικό πόλεμο»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα συνεχιστεί η σύγκρουση, παρά τις μεγάλες ήττες στο πεδίο της μάχης τον περασμένο χρόνο, και έχει εγείρει το φάσμα των πυρηνικών όπλων.

Η Κίνα δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η χρήση των πυρηνικών όπλων.

«Τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι πυρηνικοί πόλεμοι δεν πρέπει να διεξάγονται», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος εβδομάδες αφότου το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια», ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει μιλήσει τακτικά με τον Πούτιν, αλλά ούτε μία φορά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι επισκέφθηκε τη Μόσχα για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα τόνισε την ανάγκη για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση εξωτερικών παραγόντων.

«Είναι επείγον μια ομάδα χωρών που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση να αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την αποκατάσταση της ειρήνης», δήλωσε ο Λούλα μέσω Twitter.

Υπήρχαν εικασίες ότι ο πρόεδρος Σι θα εκφωνούσε μια «ειρηνευτική ομιλία» την Παρασκευή, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Τι προβλέπει το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο την Παρασκευή προειδοποίησε ότι «η σύγκρουση και ο πόλεμος δεν ωφελούν κανέναν» και δήλωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να «παραμείνουν λογικοί και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Skynews η πρόταση χαρακτηρίστηκε ως «προσπάθεια δημοσίων σχέσεων» από την Κίνα, η οποία πριν από ένα χρόνο δήλωσε ότι έχει «φιλία χωρίς όρια» με τη Ρωσία.

Αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει «θανατηφόρα όπλα» στη Ρωσία, κάτι που θα είχε “σοβαρές συνέπειες”.

Ωστόσο, ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την Ουκρανία που παρουσίασε το Πεκίνο προβλέπει:

  • Η κυριαρχία όλων των χωρών είναι σεβαστή
  • Εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας
  • Παύση των εχθροπραξιών
  • Συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών
  • Επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Προστασία των αμάχων και των αιχμαλώτων πολέμου.
  • Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας
  • Μείωση των στρατηγικών κινδύνων
  • Διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών
  • Διακοπή μονομερών κυρώσεων
  • Διατήρηση σταθερών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων
  • Προώθηση της μετασυγκρουσιακής ανασυγκρότησης

Σκεπτικισμός σε ΕΕ και ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους Financial Times οι Κινέζοι διπλωμάτες έχουν εμπλακεί σε μια δύσκολη πράξη ισορροπίας σχετικά με τον πόλεμο, προσπαθώντας να φανούν ουδέτεροι παρά τους στενούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα, ενώ κατηγορούν την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ για την πρόκληση της σύγκρουσης.

«Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο έγγραφο, το οποίο δεν την περιέγραφε άμεσα ως πόλεμο. «Πρέπει να ενθαρρυνθούν όλες οι προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».

Οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι η πρόταση αμαυρώθηκε από την αποτυχία του Πεκίνου να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Θα εξετάσουμε τις αρχές, φυσικά, αλλά θα τις εξετάσουμε με το φόντο ότι η Κίνα έχει πάρει θέση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν πρόκειται για ένα ειρηνευτικό σχέδιο».

«Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία επειδή δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το σχέδιο, αλλά τόνισε ότι ο πόλεμος «θα τελείωνε αύριο» αν το πρώτο σημείο – περί σεβασμού της κυριαρχίας – τηρούνταν από τη Μόσχα.

«Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς και κάθε πρόταση που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη είναι κάτι που αξίζει να εξετάσουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Παρασκευή. «Η κατάφωρη περιφρόνηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τον Πούτιν είναι αυτό που βρίσκεται στην καρδιά του θέματος. Ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει αύριο αν απλά απέσυρε τα στρατεύματά του».

«Ήταν ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Κίνα φαίνεται ότι θα συμμετάσχει [σε μια ειρηνευτική φόρμουλα]. Δεν ξέρω τι θα επακολουθήσει …. Θέλω να πιστεύω ότι η Κίνα θα συνταχθεί με την ιδέα της ειρήνης, δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Zhanna Leshchynska, επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ουκρανίας στο Πεκίνο, απέκλεισε μια εκεχειρία που θα πάγωνε τη σύγκρουση κατά μήκος της σημερινής γραμμής του μετώπου.

Η Leshchynska δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο την Παρασκευή ότι η Κίνα θα πρέπει να επιδείξει την ουδετερότητά της πιέζοντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και αυξάνοντας την επαφή της με την Ουκρανία.

*κείμενο: Στέλιος Θεοδώρου

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...
Διαφήμιση