*Του Ανδρέα Πετρόπουλου –
Δεν πέρασαν ούτε είκοσι ημέρες από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24,44%) που ελέγχθηκαν δεν κατέβαλε τον νόμιμα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό ή και τις τριετίες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην λαμβάνουν τις αυξήσεις που θα έπρεπε. Και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν απάντησε για τα πρωτοφανή ευρήματα των ελέγχων που αποδεικνύουν την ασυδοσία η οποία επικρατεί στην αγορά εργασίας, αλλά την περασμένη εβδομάδα έσπευσε να απορρίψει σχεδόν κατηγορηματικά την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η καθήλωση των μισθών, η μη καταβολή τους σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και το ισχνό ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση, η οποία έχει παραδώσει το εργατικό δίκαιο και τις -ισχνές στη συντριπτική τους πλειοψηφία- αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στις διαθέσεις των εργοδοτών.
Στις καλένδες και η Οδηγία
Εμφανιζόμενη ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε το δίκαιο αίτημα επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στους «κοινωνικούς ανταγωνιστές» -συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις-, ενώ παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για επαρκείς και αξιοπρεπείς μισθούς, που υιοθέτησε… με το ζόρι και καθυστέρηση δύο ετών η κυβέρνηση. Και αυτό καθώς από τη ρύθμιση που πρόκειται να φέρει η υπουργός δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί η Οδηγία πριν από το 2028!
«Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα ενεργοποιηθεί από το 2028 και μετά, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γαλλία. Παράλληλα, προτείνεται ένα σχέδιο δράσης για αύξηση του ποσοστού κάλυψης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και να ενισχύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχιστεί προκειμένου να εισακουστούν όλες οι απόψεις: τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος, συνολικά, της απασχόλησης» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.
Απάντηση με 24ωρη απεργία
«Η κυβέρνηση, δείχνοντας πλήρη ασέβεια προς τη ΓΣΕΕ, δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει ποτέ πίσω το κλεμμένο από το 2012 δικαίωμά της να διαπραγματεύεται και να υπογράφει αυτή με τους εργοδοτικούς φορείς το τι αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι και ότι για αυτήν οι άνθρωποι της δουλειάς είναι άψυχα αντικείμενα που το τι αύξηση θα πάρουν θα το αποφασίζουν κάποιοι αλγόριθμοι και μαθηματικοί τύποι!
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Και το δικαίωμα διαπραγμάτευσης του κατώτατου μισθού αφαιρεί οριστικά από τη ΓΣΕΕ (κατά τα άλλα σέβεται τη συλλογική αυτονομία…) και την πολιτική ευθύνη, θέλει να βγάλει από πάνω της, όπως έκανε με την ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, ώστε τα ψίχουλα που θα συνεχίζουν να πετάνε (αμφισβητείται και αυτό) στους εργαζόμενους οι αλγόριθμοι και οι μαθηματικοί τύποι να μην τα χρεώνεται η ίδια» υποστήριξε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Ν. Φωτόπουλος, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν βροντερό «παρών» στην 24ωρη απεργία των συνδικάτων στις 20 Νοεμβρίου.
«Σε αυτή την κυβέρνηση, που με δεκάδες πράξεις (κατάργηση οκταώρου, κατάργηση πενθημέρου κ.ά.) έχει δείξει ότι γι’ αυτήν οι εργαζόμενοι είναι μηχανές για την παραγωγή κέρδους, μια απάντηση χωρά: “Εντολοδόχοι του ΣΕΒ λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο”. Ως ΓΣΕΕ καλούμε όλους τους εργαζόμενους της χώρας κάθε ώρα, κάθε στιγμή, με κορύφωση την 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία στις 20 Νοέμβρη, όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα: “ Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε αριθμοί”».
Το 23% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλει αυξήσεις
Επιστρέφοντας στην πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε 1.170 επιχειρήσεις από τον Μάιο και μετά και οι οποίοι ανέδειξαν, μόλις σε 4,5 μήνες, ότι 286 εξ αυτών δεν έχουν συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία καταβολής των αυξήσεων σε κατώτατο μισθό και των τριετιών. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 8.518 εργαζομένων οι 1.949, ήτοι το 22,88% του συνόλου, είχαν χάσει τις αυξήσεις που τους αναλογούν. Με την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας οι επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν μέχρι και πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 49.200 ευρώ.
ΠΗΓΗ: avgi.gr
ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ