Η «Ιρις» ανοίγει ξανά για να μείνει ο πολιτισμός ελεύθερο αγαθό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ανοιγμα στο ευρύ κοινό και επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία φιλοδοξεί να αποτελέσει το φεστιβάλ «Ιριδα Visions» που συνδιοργανώνουν ο κινηματογραφικός, ο φωτογραφικός και ο θεατρικός τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ). Στο, πρόσφατα ανακαινισμένο, μεσοπολεμικό κινηματοθέατρο «Ιριδα» επί της Ιπποκράτους 15, τα μέλη του ΠΟΦΠΑ υποδέχονται το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας σε ένα δίμηνο φεστιβάλ με πλούσιο περιεχόμενο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, με στόχο να αναδείξουν την αναγκαιότητα ο πολιτισμός να παραμείνει ελεύθερο αγαθό.

Ανάμεσα σε άλλα θα πραγματοποιηθούν προβολές αναγνωρισμένων ταινιών παρουσία των δημιουργών τους, συμπεριλαμβανομένων των Γιάννη Οικονομίδη, Ζακλίν Λέντζου, Γιώργου Γούση, Πάολας Ρεβενιώτη, Μενέλαου Καραμαγγιώλη και Αλέξη Αλεξίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, installations καλλιτεχνικών ομάδων όπως και παρουσιάσεις του έργου γνωστών φωτογράφων.

Πέρα όμως από την εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία της επιστροφής του αθηναϊκού κοινού στην «Ιριδα», οι φοιτητές θέλουν να προχωρήσουν σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες του άρθρου 296 του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Το επίμαχο νομοσχέδιο διαλύει ως νομικό πρόσωπο τη φοιτητική λέσχη του ΕΚΠΑ θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη συνέχιση της παρουσίας του ΠΟΦΠΑ στους χώρους της «Ιριδας», των οποίων ήδη δρομολογείται η παράταιρη χρησιμοποίηση ως αιθουσών διδασκαλίας για το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Οι φοιτητές μιλούν για μερική ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας και ιστορικών χώρων, όπως το κινηματοθέατρο που τους φιλοξενεί από τη δεκαετία του ‘80, ενώ τονίζουν ότι ο πολιτισμός πρέπει να παραμείνει πυλώνας της φοιτητικής λέσχης και προσβάσιμος σε όλους και όχι να βρεθεί στα χέρια των λίγων. «Οσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη σε αυτή την πόλη έχουν περάσει ως φοιτητές από τον ΠΟΦΠΑ. Η τέχνη έχει στόχο την ελευθερία», επισήμαναν χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου πρόσφατα. Επίσης, αναφέρθηκαν στην υποστήριξη της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών ώστε να υπάρχει προσβάσιμο περιεχόμενο για ΑμεΑ.

Καίριας σημασίας κρίνεται και η επιστροφή των δημιουργών, μερικοί εκ των οποίων υπήρξαν παλιά μέλη του ΠΟΦΠΑ, στον χώρο που ενδεχομένως αποτέλεσε την πρώτη τους έμπνευση ή τους στήριξε στα πρώτα τους βήματα. «Ο όμορφος χώρος και η κοινότητά μας επέτρεψαν να προσεγγίσουμε καλλιτέχνες με αγάπη για την «Ιριδα». Πολλοί από αυτούς έχουν περάσει από εδώ και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς», απάντησαν σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση οι διοργανωτές. Εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο στην «Ιριδα» αλλά και στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ επί των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας, όπως και έκθεση φωτογραφίας σε χώρο εκτός Πανεπιστημίου στο Γαλάτσι.

Οι μέρες πολιτισμού πανεπιστημιακής λέσχης ΕΚΠΑ «Ιριδα Visions» κάνουν πρεμιέρα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου με τον «Βασιλιά» του Νίκου Γραμματικού. Οπως σε όλες τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ακολουθούν στις 13 Νοεμβρίου το «Σελήνη 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη στις 19 Νοεμβρίου και το «ROM» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη στις 20 Νοεμβρίου. Απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι το «Ιριδα Visions» να εμπλουτίζεται περαιτέρω κατά την ακαδημαϊκή χρονιά με καινούργιες εκδηλώσεις και να παραμείνει η «Ιριδα» σημείο αναφοράς.


► ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν με προκράτηση τέσσερις ημέρες νωρίτερα στην ιστοσελίδα https://iridavisions.gr/ όπου μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα.

*ρεπορτάζ του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ταραχή στο Μαξίμου και στη ΝΔ για επικείμενη αποκάλυψη “βόμβα” Τσίπρα για τις υποκλοπές

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο κοινοβούλιο και στο Μαξίμου τις...

Προκλητική δήλωση Θεοδωρικάκου 3 μέρες μετά τον πυροβολισμό στον 16χρονο Ρομά

Ενώ η ελληνική κοινωνία «βράζει» εδώ και τρεις ημέρες...

ΣΥΡΙΖΑ: Με δημοσκοπήσεις για τους υποψηφίους ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια

Δημοσκοπήσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου...

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε το μάθημά της από την 108η θέση

Σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου,...
Διαφήμιση