Η Γιούροβα έρχεται, η κυβέρνηση (δεν) ανησυχεί…

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει άρον-άρον τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, έρχεται στη χώρα μας. 

Στην ατζέντα της έχει όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος Δικαίου, όπως είναι οι παρακολουθήσεις, η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, η δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων. Υπενθυμίζεται ότι η Γιούροβα δήλωνε πρόσφατα στην «Εφ.Συν.» πως η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη «ενέπνεε» την Κομισιόν να προχωρήσει σε νέο πλαίσιο προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου. 

Πριν την άφιξή της στη χώρα μας, η Γιούροβα είχε επαφή στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την ενημέρωσε για τα πλήγματα που έχει δεχθεί το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, τα οποία –όπως τόνισε– θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία: πλήγματα όπως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το έλλειμμα πλουραλισμού στα ΜΜΕ και η υπονόμευση και εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

«Θέλω να ακούσω αυθεντικές μαρτυρίες…»

Από την πλευρά του το Μαξίμου, εμφανίζεται να μην ανησυχεί για την επίσκεψη Γιούροβα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να υποστηρίζει ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Ευρωπαία αξιωματούχο είναι «στενή», «αγαστή» και «δημιουργική». Ωστόσο, και μόνο η άφιξη της Ευρωπαίας επιτρόπου, για να διαπιστώσει η ίδια το τι ακριβώς συμβαίνει, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό στο Μαξίμου που συνειδητοποιεί ότι το βλέμμα της Ευρώπης είναι στραμμένο πάνω του.

«Θέλω να κατανοήσω την κατάσταση όντας εκεί και ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες», είχε δηλώσει με νόημα η Γιούροβα, σε ερώτηση που της είχε απευθύνει πρόσφατα η ανταποκρίτρια της εφημερίδας μας, Μαρία Ψαρά. Σημειώνεται, ότι η επίτροπος δεν θα συναντήσει μόνο τον πρωθυπουργό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων. Μεταξύ άλλων την Παρασκευή, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συμμετάσχει στο Athens Democracy Forum, όπου θα έχει επαφή με την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη και μέλη της ομάδα εργασίας συντονισμού (task force) για τα θέματα Τύπου.

Τα μηνύματα πριν την άφιξη

Τόσο η ίδια η επίτροπος, όσο και εκπρόσωπος της Κομισιόν, έστειλαν σαφή μηνύματα πριν από άφιξη της Γιούροβα στη χώρα μας. Η Ευρωπαία αξιωματούχος φέρεται να έλαβε σοβαρά υπόψη της τα όσα συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις» με την ελληνική κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα: «Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συναντήθηκα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης τής κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο».

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος Δικαίου και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στα ΜΜΕ. Αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων, αν και σημείωσε ότι είναι καθήκον των κρατών-μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση αυτή. 

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων. Η αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος Δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά τα θέματα επιτήρησης, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή «συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό».

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.

→ Στο πλαίσιο των επαφών της, η Γιούροβα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

► Έκκληση στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στην αντιπρόεδρο Βέρα Γιούροβα απηύθυναν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, καλώντας τις να τονίσουν τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει στοπ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Σταύρο, οι ερωτήσεις που ξέχασες

*Γράφει ο Νίκος Μωραΐτης - Ξέρετε πώς ένιωσα χθες...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα: Τι πραγματικά συμβαίνει στην πολυδιαφημισμένη Αστυπάλαια

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα. Τι πραγματικά συμβαίνει...
Διαφήμιση