Η Γερμανία ρισκάρει το μέλλον της στην ΕΕ με συνεχείς αποχές από τις ψηφοφορίες της Ευρωβουλής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τεράστιο πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως δημιουργεί η διάσπαση στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων της γερμανικής κυβέρνησης οδηγούν τη Γερμανία σε αποχή από σημαντικές ψηφοφορίες της ΕΕ, κάτι που πέραν του ότι πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μπορεί να οδηγήσει και σε ματαίωση έγκρισης κοινοτικών οδηγιών.

Κύκλοι της κυβέρνησης, σύμφωνα, με το γερμανικό τύπο, βλέπουν πως η συνέχιση μίας τέτοιας στάσης στα ευρωπαϊκά όργανα αποφάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε «έξοδο» της Γερμανίας από την ΕΕ.

Μάλιστα, η διαμάχη στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμπεριφορά στις ψηφοφορίες για τους νόμους της ΕΕ απειλεί να κλιμακωθεί, σύμφωνα με την Handelsblatt. Αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο υπάρχει διαφωνία ή αβεβαιότητα σχετικά με 14 νομοθετικά κείμενα της ΕΕ όπωςπληροφορήθηκε η Handelsblatt από κυβερνητικούς κύκλους.

Πρόσφατα, οι γερμανικές αποχές γίνονται όλο και πιο συχνές, επειδή η κυβέρνηση συνασπισμού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ενιαία θέση.

Στις Βρυξέλλες γίνεται ήδη λόγος για μια «γερμανική ψηφοφορία» («german vote») και ειδικά οι Φιλελεύθεροι του FDP μπλοκάρουν μια σειρά φακέλων της ΕΕ επειδή φοβούμενη την πρόσθετη γραφειοκρατία. Κι όλο αυτό συμβαίνει προς ενόχληση του SPD και των Πρασίνων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η Γερμανία παίζει την εμπιστοσύνη της στα ζάρια και μπορεί στο μέλλον να εκδιωχθεί από την ΕΕ.

Παράλληλα, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου σημαίνουν ότι ο χρόνος στον οποίο μπορούν ακόμη να διαπραγματευτούν τα σχέδια εξαντλείται. Αυτό φάνηκε πιο πρόσφατα με την οδηγία της ΕΕ για την εφοδιαστική αλυσίδα. Η ψηφοφορία χρειάστηκε να αναβληθεί αφού η Γερμανία ανακοίνωσε την αποχή της. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η επόμενη αποχή απειλεί να έλθει την προσεχή Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου στην οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες μπλοκάρεται και από το FDP. Πρόκειται για τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων που εργάζονται για μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber ή η Deliveroo. Μια γερμανική αποχή θα προκαλέσει πιθανότατα την αποτυχία της οδηγίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Η γερμανική ψήφος είναι συχνά καθοριστική, επειδή πολλές χώρες καθοδηγούνται από αυτήν. Επιπλέον, απαιτείται ειδική πλειοψηφία για την ψηφοφορία. Η έγκριση πρέπει να υποστηρίζεται από κράτη μέλη που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% των πολιτών της ΕΕ.

Επομένως, η γερμανική αποχή έχει ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα με το «όχι». Οι εταίροι του συνασπισμού δεν διαφωνούν μόνο για τις αλυσίδες εφοδιασμού- 13 άλλοι φάκελοι της ΕΕ για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εκκρεμούν ακόμη στη γερμανική κυβέρνηση.

Δεν έχει ξεσπάσει ανοιχτή διαμάχη σε όλες τις περιπτώσεις, μόνο και μόνο επειδή η θέση της Γερμανίας για ορισμένους νόμους είναι απλώς ακόμη γενικά ασαφής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχουν σαφείς, ενίοτε μακροχρόνιες διαφορές απόψεων – όχι μόνο, αλλά συχνά με το FDP.

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Όπου βροντές και αστραπές περίμενε βροχές

*Της Ιωάννας Δρόσου - Σαράντα μέρες έχουν περάσει από...

Η ψηφιακή ζωή γεννά ψηφιακά άγχη και technnostress

*Της Εύας Αναστασιάδου - Πρόσφατα συνάντησα έναν παιδικό φίλο που...

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...
Διαφήμιση