Η Γερμανία εθνικοποιεί την εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μια ανάσα από τη συμφωνία για την εθνικοποίηση της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση.

Οι βασικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένονται την Τετάρτη (21/09) και σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters είναι πιθανό να περιλαμβάνει την αποχώρηση του βασικού μετόχου (Fortum) όπως δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες.

Η γερμανική κυβέρνηση παρενέβη για να σώσει την Uniper καταβάλλοντας 15 δισεκατομμύρια ευρώ την Παρασκευή καθώς ο εισαγωγέας φυσικού αερίου έπεσε θύμα της ενεργειακής αντιπαράθεσης Ευρώπης-Ρωσίας.

Με το πρόγραμμα διάσωσης η κυβέρνηση θα λάβει μερίδιο 30% στη Uniper, μειώνοντας την ιδιοκτησία της φινλανδικής μητρικής Fortum στο 56% από σχεδόν 80% μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Θα επιτρέψει επίσης στην Uniper να αρχίσει να μετακυλίει μέρος του κόστους της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στους καταναλωτές τους επόμενους μήνες, κάτι που ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι θα αντισταθμιστεί από περισσότερη κοινωνική στήριξη για την προστασία των φτωχότερων νοικοκυριών.

Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν περισσότερο από 30% σε επίπεδα ρεκόρ (χαμηλά) μετά την ανακοίνωση. Οι μετοχές της Fortum υποχώρησαν 3%.

«Ζούμε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που απαιτεί ισχυρά μέτρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fortum, Μάρκους Ραουράμο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα όλων των μερών. «Μας οδηγεί η επείγουσα ανάγκη και η ανάγκη να προστατεύσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, σε περίοδο πολέμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Γερμανία θα αγοράσει 157 εκατομμύρια νέες κοινές μετοχές της Uniper για 267 εκατομμύρια ευρώ και θα διαθέσει κεφάλαια έως και 7,7 δισεκατομμύρια έναντι της έκδοσης υποχρεωτικών μετατρέψιμων τίτλων.

Επιπλέον, ο κρατικός δανειστής KfW θα αυξήσει μια υπάρχουσα πιστωτική γραμμή κατά 7 δισ. ευρώ σε 9 δισ. συνολικά.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση