Ετοιμη να λύσει κάβους για την Ερυθρά Θάλασσα, προασπίζοντας συμφέροντα του κεφαλαίου είναι η φρεγάτα «Υδρα», στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EUNAVFOR Aspides». Κι αυτό υπηρετώντας σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα σε μια ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, και ενώ επί του πεδίου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις.
Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην «Αthensvoice» τόνισε σχετικά ότι η Ερυθρά Θάλασσα «είναι ένας πνεύμονας από τον οποίον αναπνέει η ελληνική οικονομία». Πρόσθεσε παραπέμποντας στον ρόλο που θέλει η ντόπια αστική τάξη για τα λιμάνια της: «Εμείς θέλουμε να είμαστε ένας κόμβος, logistics, συγκοινωνιακός. Ο Πειραιάς είναι 30% – 40% κάτω στην κίνησή του. Εάν το Σουέζ δεν λειτουργεί, δεν λειτουργούν τα λιμάνια μας. Ο,τι πλεονεκτήματα έχουμε από τη γεωγραφική μας θέση σε ένα μεγάλο βαθμό ακυρώνονται».
Σημείωσε, ακόμα, ότι «τα βαπόρια που “οργώνουν” τους ωκεανούς, σε μεγάλο βαθμό είναι ελληνόκτητα. Εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο στη θάλασσα και θα τον αφήσουμε απροστάτευτο; Εμείς προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ΕΕ να δημιουργήσει αμυντικό βραχίονα και να δημιουργήσει την κουλτούρα αμυντικών επιχειρήσεων. Εμείς λοιπόν που έχουμε κάθε συμφέρον και κάθε λογική και κάνουμε αυτή την προσπάθεια, είμαστε εμείς που δεν θα συμμετέχουμε κιόλας;», βάζοντας τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού σε επιφυλακή προκειμένου να υπερασπιστούν συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της διαμετακόμισης, σε μια ζώνη, μάλιστα, για την οποία ο ίδιος είπε ότι «η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ινδικός Ωκεανός έχουν γίνει επικίνδυνες περιοχές πάλι».
Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η «EUNAVFOR Aspides» «είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που οργανώνει ποτέ η ΕΕ. Σε πρώτη φάση ένας στόλος τεσσάρων φρεγατών, με πλοία υποστηρίξεως, στα οποία θα προστεθούν κι άλλα πλοία με μια μεγάλη συμμετοχή διαφόρων χωρών με προσωπικό».
Θυμίζουμε ότι με βάση και τις προτάσεις που έκανε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση, το επιχειρησιακό στρατηγείο της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ διοικητής της επιχείρησης διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Β. Γρυπάρης. Θα παίξει ρόλο διοικητή «εν όρμω», ενώ διοικητής επί του πεδίου («εν πλω») θα είναι σε πρώτη φάση Ιταλός.
Η αρχική εντολή της «EUNAVFOR Aspides» θα είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξής της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν από τη λήξη της ισχύος της. Σε αυτό το φόντο η «Υδρα» είναι εν αναμονή για να αποπλεύσει, ενώ αργότερα – όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές – θα τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά».
Αλλη μια ΝΑΤΟική πρόβα πολέμου με το βλέμμα στη Ρωσία
Στο μεταξύ, εμπειροπόλεμα στελέχη του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να απλωθούν για μία ακόμα φορά σε ολόκληρη τη χώρα, σε άλλη μια άσκηση – πρόβα πολέμου του ευρωατλαντικού άξονα ενάντια στη Ρωσία.
Πρόκειται για την άσκηση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SOF) «Trojan Footprint 2024». Αναμένεται να εκκινήσει στις 28/2 και να ολοκληρωθεί στις 15/3. Θα εξελιχθεί υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στελεχών από 31 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, συν την υπό ένταξη Σουηδία. Πρόκειται για μια γιγαντιαία κινητοποίηση στο πλαίσιο της δοκιμής διαδικασιών ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ (περί επίθεσης σε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και συλλογικής απάντησης), με προφανή αντίπαλο τη Μόσχα.
Τα σενάρια που θα δοκιμαστούν στις επιμέρους ασκήσεις υπό τη «Steadfast Defender 2024» εκτυλίσσονται σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, στον κυβερνοχώρο αλλά και στο Διάστημα. Σε ό,τι αφορά την «Trojan Footprint 2024», σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξελιχθεί ταυτόχρονα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και Γεωργία, σφίγγοντας την τανάλια πέριξ της Μαύρης Θάλασσας.
Στο κομμάτι της που θα γίνει στην Ελλάδα, προσωπικό, μέσα και δράση θα απλωθούν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, από την Αττικοβοιωτία (Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, ΚΕΤΘ στον Αυλώνα) μέχρι τη Μαγνησία, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα.
Εκτός δε από Ελληνες κομάντος θα συμμετάσχουν στην άσκηση μονάδες από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία. Θα φέρουν και εναέρια μέσα τους, κυρίως οι ΗΠΑ, όπως αεροσκάφη NC-130 και ελικόπτερα UH-60M Black Hawk, AH-64 Apache και CH-47 Chinook.
Τα αντικείμενα όπου θα δοκιμαστούν οι συμμετέχοντες ποικίλλουν: Καταδρομικές επιχειρήσεις, τερματική καθοδήγηση πυρών από μαχητικά αεροσκάφη με συνδρομή Joint Terminal Attack Controller, αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, εξουδετέρωσης ασύμμετρων απειλών, συν αμφίβια σενάρια, όπως νηοψίες και καταδρομικές αποστολές ανορθόδοξου πολέμου με χρήση πλωτών μέσων.
Πηγή: 902.gr