Η Ευρώπη ξεμένει από φυσικό αέριο λόγω κυρώσεων και κατηγορεί τη Μόσχα για… εκβιασμό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου στην κορύφωση της χειμερινής ζήτησης, εάν διακοπούν εντελώς οι αποστολές προμηθειών από τη Ρωσία μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Καθώς οι χώρες η μία μετά την άλλη διαπιστώνουν ότι η ρωσική Gazprom περιορίζει τις ποσότητες φυσικού αερίου που στέλνει προς την Ευρώπη, η ηγεσία της καταγγέλλει τη Μόσχα για εκβιασμό μέσω της ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα για τον επικείμενο και πολύ δύσκολο χειμώνα, πράγμα που καθίσταται όλο και πιο δυσχερές.

Στόχος είναι να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι μέσα στο καλοκαίρι, που δεν υπάρχουν ανάγκες για θέρμανση, και έως τον Νοέμβριο, τουλάχιστον σε ποσοστό 80%. Οι τιμές ενέργειας, όχι μόνο του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου καλπάζουν, ωθώντας όλο και ψηλότερα τον πληθωρισμό, που επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων, αλλά και των τροφίμων και πολλών υπηρεσιών. Οι βραχυπρόθεσμες τιμές φυσικού αερίου ήταν αυξημένες και την Παρασκευή, καθώς διαμορφώθηκαν στα 126 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για τιμή αυξημένη κατά περίπου 50% σε σχέση με τη Δευτέρα.

Το τελευταίο διάστημα έχει διακοπεί η παροχή αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, έχει μειωθεί σημαντικά η παροχή προς τη Γερμανία, που ήδη χτυπά καμπανάκι συναγερμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και προς την Αυστρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σλοβακία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται πλήρως η παροχή προς τη Γαλλία.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, στη χειρότερη περίπτωση, κατά την οποία ο αγωγός Nord Stream που καταλήγει στη Γερμανία κλείσει εντελώς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, τον Νοέμβριο.

Και η Γηραιά ήπειρος θα μπορούσε να ξεμείνει εντελώς από τα αποθέματα έως τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email στο πρακτορείο ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “ακόμη και με τη λήψη αντιμέτρων, ίσως καταστεί αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια διανομή με δελτίο”.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και έφερε νέο ράλι τις τιμές, ο ρωσικός γίγαντας Gazprom PJSC περιόρισε τις τελευταίες δύο ημέρες τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Αυστρία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν με καθημερινά άλματα της τάξεως του 20%, φτάνοντας από τα 80 ευρώ έως και τα 150.

Ο Ρώσος εξαγωγέας είπε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τη χωρητικότητα του Nord Stream μέσω Βαλτικής θάλασσας λόγω προβλημάτων με τη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens. Η Γερμανία ωστόσο αμφισβήτησε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι περικοπές είχαν “πολιτικά κίνητρα” και στοχεύουν στη διαταραχή των αγορών.

Εάν οι μειωμένες ροές από τη Ρωσία διατηρηθούν για περισσότερο καιρό, ενδέχεται να εκτροχιάσουν την καλοκαιρινή προσπάθεια αναπλήρωσης των αποθεμάτων ακριβώς τη στιγμή που αυτά ανέκαμπταν, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για ελάχιστο επίπεδο πλήρωσης 80% πριν από την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Di Odoardo της WoodMac, μία πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα σήμαινε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης θα ανέρχονται σε μόλις 59% την 1η Νοεμβρίου.

Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 67% την ίδια περίοδο, με κίνδυνο εξάντλησής τους στο τέλος του χειμώνα, πρόσθεσε.

Από την άλλη, εάν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι χώροι αποθήκευσης έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή ενέργειας Patricio Alvarez του Bloomberg Intelligence, οι εισαγωγές LNG αποτελούν σημείο – κλειδί για την αναπλήρωση των μειωμένων ροών από τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ωστόσο, “παρόλα αυτά, η τεράστια αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου λόγω μείωσης του εφοδιασμού από τη Ρωσία και υποχώρησης της παγκόσμιας προσφοράς LNG, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση από τα αποθέματα,  κάτι που θα ενέτεινε την εξάρτηση από τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες”.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σήμερα στο Άμστερνταμ κινούνται προς ώρας με μικρές διακυμάνσεις (-1%) με την τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Ιουλίου στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των 123 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε επίπεδο εβδομάδας άλλωστε, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 50% περίπου.

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μέγαρο… υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες...

Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: “Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την καθημερινότητά τους”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...

Δυσανεξία στη δημοκρατία

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νίκη και στρατηγική ήττα ταυτόχρονα....
Διαφήμιση