Η Ευρώπη «οχυρώνεται» για τον δύσκολο χειμώνα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν σήμερα νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, καθώς αγωνίζονται να βελτιώσουν τα ενεργειακά δίκτυα για να μοιραστούν την ενέργεια, με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου να εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ μειωμένους ρυθμούς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερμανία δήλωσε ότι αναμένει να υπογράψει συμβάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τον κύριο αγωγό Nord Stream 1 να είναι κλειστός, η Γερμανία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους τερματικούς σταθμούς LNG για μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία εργάζονται επίσης πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Αν όλα πάνε καλά, τα αποθεματικά στη Γερμανία είναι υψηλά και με λίγη τύχη με τον καιρό, θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άνετα τον χειμώνα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έπειτα από επίσκεψη σε μελλοντικό τερματικό σταθμό LNG, στο Λούμπμιν της βόρειας Γερμανίας. Ο Χάμπεκ είπε ακόμα ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει σε μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου όπως η VNG να καταστούν αφερέγγυοι, ενώ ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι συνεχίζονται οι «εστιασμένες» συζητήσεις για τη βοήθεια με τον προβληματικό εισαγωγέα Uniper.

Η Ρωσία, η οποία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι έκλεισε τον αγωγό επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν τις επιχειρήσεις. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα και κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Σήμερα οι Γερμανοί αγοραστές κράτησαν χωρητικότητα για να λάβουν ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που κάποτε ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγωγούς παροχής φυσικού αερίου της Ευρώπης, για πρώτη φορά από τότε που έκλεισε η γραμμή πριν από τρεις εβδομάδες. Σύντομα όμως απέρριψαν τα αιτήματα, σύμφωνα με το Reuters.
Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί οι αγοραστές είχαν υποβάλει αιτήματα για χωρητικότητα, ενώ η Ρωσία δεν έδωσε καμία ένδειξη, αφού έκλεισε τη γραμμή, ότι θα επανεκκινήσει σύντομα τη ροή αερίου.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αν και πολύ μειωμένες, συνεχίστηκαν ωστόσο.

Η απότομη πτώση στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν ενεργειακούς πόρους, αλλά και να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εν μέσω φόβων ύφεσης.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται ήδη και πιθανότατα θα επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται ή θα γίνεται με δελτίο, έκανε γνωστό σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Διακοπές παροχής ενέργειας

Στη Γαλλία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 Οκτωβρίου, δήλωσε η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE της Γαλλίας, μετά  την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι οι δύο γειτονικές χώρες θα αλληλοβοηθηθούν με τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Το φυσικό αέριο (μέχρι τώρα) έρεε μόνο από τη Γερμανία στη Γαλλία, επομένως δεν είχαμε τα τεχνικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τις ροές και δεν είχαμε καν μέθοδο ρύθμισης των τιμών», δήλωσε η επικεφαλής του CRE, Εμανουέλ Γουοργόν, στο ραδιόφωνο franceinfo.

Ενώ ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF αγωνίζεται για την επισκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση, ειδικά μέτρα αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τοπικές διακοπές ρεύματος εάν ο χειμώνας είναι κρύος και τα σχέδια της EDF καθυστερήσουν, είπε η Γουοργόν. «Αλλά δεν θα υπάρξουν διακοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ», είπε η επικεφαλής του CRE.

Πάντως στη Γαλλία έχουν ήδη ανακοινωθεί μια σειρά από συμβολικά μέτρα για περιορισμό κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ότι θα σβήνουν νωρίτερα τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ και άλλα τοπόσημα, αλλά και ότι θα χαμηλώσει κατά ένα βαθμό ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια.

Την ίδια ώρα, η Ισπανίδα υπουργός Βιομηχανίας Ρέγιες Μαρότο είπε σήμερα ότι το να υποχρεώσουν τις εταιρείες ενέργειας να κλείνουν κατά τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης είναι μια επιλογή στο τραπέζι αυτό το χειμώνα, εάν χρειαστεί. Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο τώρα.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, για τα συμβόλαια από την Πρωτοχρονιά του 2023, προκειμένου να θωρακίσει τους καταναλωτές απέναντι στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια, μετέδωσε σήμερα η ολλανδική ραδιοτηλεόραση NOS. Οι τιμές στην ενέργεια θα περιοριστούν στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022 για τη μέση ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, μετέδωσε η NOS επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη το σχέδιό της.

Επιπλέον του πλαφόν στις τιμές, οι εταιρείες ενέργειας θα δεσμευτούν ότι τους επόμενους έξι μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία διακοπή παροχής και ότι θα προσφέρουν ξανά μακροπρόθεσμες συμβάσεις προκαθορισμένου κόστους.

Και οι Φινλανδοί προειδοποιήθηκαν από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Fingrid ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος. Η φινλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας Karhu Voima Oy δήλωσε ότι κήρυξε πτώχευση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι πλέον πλήρεις κατά 85,6%, με τα αποθέματα στη Γερμανία να πλησιάζουν το 90%, έδειξαν στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«Τα αποθέματα πρόκειται να συνεχίσουν να χτίζονται περαιτέρω, υποστηριζόμενα από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης και την αύξηση των ροών από τη Νορβηγία από αυτήν την εβδομάδα», ανέφεραν αναλυτές της Energi Danmark.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη το 2022 θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότερες σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών, ανέφεραν αναλυτές.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές θερμικού άνθρακα φέτος θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους, το περισσότερο από το 2017, σύμφωνα με την Noble Resources International Pte Ltd, ενώ ο οργανισμός τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus αναμένει ότι οι αποστολές θα φτάσουν σε υψηλό τετραετίας.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, πιεσμένες από τις προσδοκίες για μικρότερη παγκόσμια ζήτηση και από την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ ενόψει μιας δυνητικά μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, αν και οι ανησυχίες για την προσφορά περιόρισαν την πτώση.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Σκάνδαλο υποκλοπών: Πιάστηκε για φοροδιαφυγή ο Λαβράνος του Predator και της Krikel

Νέα δεδομένα στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών προκύπτουν μετά την...

Η «αντρική σχολή» του Αντώνη Σαμαρά αναστατώνει ξανά τη Νέα Δημοκρατία

*Της Μαρίας Μάνη - Ο Αντώνης Σαμαράς έχει φανατικούς...

Στ. Κασσελάκης: Ανασυγκρότηση και επεξεργασία θέσεων με ορόσημο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

*Της Παναγιώτας Μπίτσικα - Γραμμή ανασυγκρότησης σε οργανώσεις και...

Η Κ.Ο των “11” και η αναδιάταξη στον προοδευτικό χώρο

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και...
Διαφήμιση