Στον ρυθμό του Τραμπ… χορεύουν οι Ευρωπαίοι, όσον αφορά το Ουκρανικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι στη Σαουδική Αραβία θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προκειμένου να συζητήσουν για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία, έχοντας αφήσει εκτός συνομιλιών την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνειδητοποιεί πως δεν θα μπορεί να εκφέρει ούτε καν την άποψή της για ένα τόσο ουσιώδες ζήτημα που συμβαίνει στη γειτονιά της.
Το βράδυ της Δευτέρας, λοιπόν, συναντήθηκαν εκτάκτως στο Παρίσι, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι ηγέτες επτά ευρωπαϊκών κρατών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και Δανία) και εκπρόσωποι από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η απάντηση της Ευρώπης στην απόφαση του Τραμπ να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για το τέλος του πολέμου, αλλά και στις απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου να παράσχει η Ευρώπη «εγγυήσεις ασφάλειας» στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν, ενδεικτικό της διχογνωμίας που υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, όσον αφορά πολύ σημαντικά θέματα όπως η αποστολή στρατού στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία δηλώνει πρόθυμη για αποστολή στρατευμάτων, η Σουηδία δεν το αποκλείει, η Πολωνία το απορρίπτει, ενώ Γερμανία και Ισπανία θεωρούν πρόωρη μια τέτοια συζήτηση.
Επίσης, η αμηχανία των ηγετών εκφράστηκε και μέσα από τις γενικόλογες δηλώσεις τους, με φράσεις όπως πως η Ευρώπη ανταποκρίνεται στο μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, καθώς και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίζουν να εγγυούνται την ασφάλεια στην Ουκρανία.
Μετά τη συνάντηση, λοιπόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, προέβησαν σε ακριβώς παρόμοια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι «σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Ειρήνη σεβόμενη την ανεξαρτησία της, την εδαφική της ακεραιότητα, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως η Ευρώπη ανταποκρίνεται στο μερίδιο που της αναλογεί όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα, εκτιμούν πως «χρειαζόμαστε άνοδο» στον τομέα της Άμυνας στη γηραιά ήπειρο.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση, ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του ότι η Ευρώπη έλαβε υπόψη το μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι πρέπει να επενδύσει περισσότερα στις αμυντικές της ικανότητες. Αλλά τόνισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να συνεργαστούν στενά με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε διευθέτηση θα είναι διαρκής.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρώπη συνειδητοποιεί πως οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ εισέρχονται σε «νέα φάση». Πρόσθεσε πως «υπήρξε συμφωνία, ομόφωνα, για το γεγονός ότι μια αύξηση, και μια σαφής αύξηση των αμυντικών δαπανών, είναι απολύτως απαραίτητη, και ότι δεν υπάρχει λόγος να θυμώνουμε όταν ένας Αμερικανός σύμμαχος λέει να ξοδέψουμε περισσότερα, να είμαστε πιο δυνατοί, να είμαστε πιο ανθεκτικοί. Οι δηλώσεις αυτές δικαιολογούνται απολύτως από τα γεγονότα».
ΠΗΓΗ: efsyn.gr