Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

O κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέλεξε χθες τον νέο του πρόεδρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο άνθρωπος που εμφανίστηκε από το πουθενά και ο οποίος μετρούσε μια σχέση λίγων μηνών με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα με σημαντική διαφορά από την αντίπαλό του δημιουργώντας, αν μη τι άλλο, ένα φαινόμενο που θα απασχολήσει την Πολιτική Επιστήμη και Επικοινωνία ως «υπόθεση μελέτης».

Στο επίκεντρο πλέον έρχονται τα ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Θα είναι ένα κόμμα που θα έχει ως αφετηρία την Αριστερά και θα περιλαμβάνει όλο τον προοδευτικό χώρο; Θα είναι ένας σχηματισμός που θα κινηθεί περισσότερο στο κέντρο αφήνοντας πιο πίσω την αριστερή ιδεολογία; Θα είναι κάτι άλλο που δεν έχουμε ξαναδεί;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Ο Νίκος Παππάς, που στήριξε τον κ. Κασσελάκη στον β’ γύρο, δήλωσε χθες ότι οι αλλαγές που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν στο κόμμα οφείλουν να έχουν στοιχεία «επανιδρυτικά». Αλλα στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του νέου προέδρου ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει ως κομματικός οργανισμός.

Το άλλο κρίσιμο ερώτημα που αποτελεί μία κατηγορία μόνο του είναι η ενότητα. Αναρωτιέται κανείς έπειτα απ’ όσα καταγράφηκαν ως δηλώσεις και πράξεις το τελευταίο 15νθήμερο (και πιο παλιά), αν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο πολιτικό χώρο δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Η Εφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις ως προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη ήταν η συμφωνία πάνω στο πολιτικό πλαίσιο και η δεύτερη το τέλος των ανθρωποφαγικών συμπεριφορών.

Και κάπου εδώ έρχεται στο πλάνο ο Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται μακριά από τους προβολείς από τις 29 Ιουνίου, όταν και παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου. Κράτησε ουδέτερη στάση σε όλη τη διαδικασία, ακόμα και τις φορές που κάποιοι θεώρησαν σωστό να εμπλέξουν το όνομά του σ’ αυτήν. Ο ίδιος είχε δηλώσει «παρών και μετά τη διαδικασία».

Μένει να διαπιστωθεί αν θα προβεί σε μια παρέμβαση που θα δείχνει ταυτόχρονα σε δύο δρόμους: εκείνον της ενότητας και εκείνον της Αριστεράς ως βασικού ταυτοτικού στοιχείου στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η ακρίβεια αφαίρεσε έναν ολόκληρο μισθό

Πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο κόστισε στον μέσο...

Στέφανος Κασσελάκης σε ΑΔΕΔΥ: Αυξήσεις 10% και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Την αμέριστη στήριξή του στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ...

Μαύρη τρύπα στις αρχές του Κράτους Δικαίου

Είναι να απορεί κανείς με την αβάσταχτη ελαφρότητα με...

Σύγκρουση Μαρινάκη – Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έφερε σήμερα η...
Διαφήμιση