Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν ανάβει φωτιές στο μέτωπο Κίνας – ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Ζανγκ Τζουν Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Η Πελόσι ενδέχεται να επισκεφτεί σήμερα την Ταϊβάν, σύμφωνα με τρεις πηγές, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκφοβιστούν από τις κινεζικές προειδοποιήσεις ότι το Πεκίνο «δεν θα μείνει άπρακτο» αν τελικά η επίσκεψη της Πελόσι πραγματοποιηθεί.

“Μία τέτοια επίσκεψη είναι προφανώς πολύ επικίνδυνη και πολύ προκλητική,” δήλωσε ο Ζανγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της κινεζικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Αύγουστο. “Αν μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.” Ο ίδιος είπε ότι μία επίσκεψη της Πελόσι δεν είναι συγκρίσιμη με την τελευταία επίσκεψη στην Ταϊβάν που πραγματοποίησε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων το 1997.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν.

“Ένα προηγούμενο λάθος δεν νομιμοποιεί το επόμενο λάθος”, δήλωσε ο Ζανγκ. “Επιπλέον η κατάσταση στην Ταϊβάν αλλάζει επίσης, με την υποστήριξη μερικών εξωτερικών δυνάμεων.”

“Η τάση της Ταϊβάν για ανεξαρτησία εξελίσσεται περαιτέρω. Αν δεν προχωρήσουμε στην απαιτούμενη δυναμική αντίδραση για να τη σταματήσουμε…, η κατάσταση είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ελέγχου,” δήλωσε ο Ζανγκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο Κινέζος διπλωμάτης παρότρυνε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τη δέσμευσή της στην αρχή της μιας Κίνας, την οποία επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπνίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπε ο Ζανγκ.

Η Ουάσινγκτον ακολουθεί την “πολιτική της μιας Κίνας” αναγνωρίζοντας διπλωματικά το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι. Αλλά υποχρεούται από την αμερικανική νομοθεσία να παρέχει στην Ταϊβάν, που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση, τα απαραίτητα μέσα για την άμυνα της, ενώ στο Κογκρέσο έχει κλιμακωθεί η πίεση για την παροχή πιο ξεκάθαρης υποστήριξης.

Ο Ζανγκ τόνισε χθες: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.”

Δίαυλοι επικοινωνίας

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Χουά Τσουνίνγκ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την «ευθύνη» μιας επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και ότι θα κληθούν «να πληρώσουν το τίμημα».

«Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε χθες από την Σιγκαπούρη ασιατική περιοδεία σε τέσσερις χώρες της περιοχής και εικάζεται ότι είναι πιθανόν να αψηφήσει την οργή του Πεκίνου και να επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Μαλαισία απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ,, σύμφωνα τον ιστότοπο Flightradar24. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η Νάνσι Πελόζι επιβαίνει του αεροσκάφους.

Και οι κάτοικοι στα καταφύγια

Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.

Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν και έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν.

Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα –όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Η 18χρονη Χάρμονι Βου εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι ένα υπόγειο εμπορικό κέντρο όπου μαζί με άλλους νεαρούς έκαναν πρόσφατα χορευτικές πρόβες θα μετατραπεί σε αντιαεροπορικό καταφύγιο για το ενδεχόμενο πολέμου.

Αλλά, όπως λέει, αντιλαμβάνεται τους λόγους.

“Το να έχεις καταφύγια είναι πολύ απαραίτητο. Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να γίνει πόλεμος και αυτά είναι για την ασφάλειά μας. Ο πόλεμος είναι άγριος. Δεν τον έχουμε ζήσει και επομένως δεν είμαστε προετοιμασμένοι”, λέει η Βου.

Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Ταϊπέι που είναι υπεύθυνη για τα καταφύγια λέει ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μια αίσθηση επείγουσας κατάστασης.

“Δείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία”, λέει στο Reuters ο Αμπερκρόμπι Γιανγκ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κτιρίων.

“Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αθώοι πολίτες δεν θα γίνουν στόχοι. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις κρίσεις…Χρειαζόμαστε τα καταφύγια για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τους κινέζους κομμουνιστές”, προσθέτει, εξηγώντας γιατί πρέπει να ενημερωθεί το κοινό.

Τον περασμένο μήνα η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της, για πρώτη φορά μετά την διακοπή που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.

Κάποιοι εκπρόσωποι του τομέα πολιτικής προστασίας υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα.

Οι αρχές είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διατηρούν καθαρά τα καταφύγια και να τα έχουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να τα εξοπλίζουν με προμήθειες όπως τρόφιμα και νερό.

Ερευνητές στη βουλή έκαναν τον Ιούνιο έκκληση να εξοπλιστούν τα καταφύγια με προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

Ο Βου Ένοκ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν συσκευασίες επιβίωσης για να πάρουν μαζί τους όταν θα μεταβούν σε καταφύγιο.

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι παίρνει κάποιος μαζί του για να μπορεί να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει ο Βου και αναφέρει ενδεικτικά ιατροφαρμακευτικό υλικό, ακόμη και εργαλεία για την κατασκευή αυτοσχέδιας τουαλέτας.

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι “αποσταθεροποιούν τον κόσμο”

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι “αποσταθεροποιούν τον κόσμο” προκαλώντας εντάσεις γύρω από την Ταΐβάν, όπου το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προκαλεί την οργή του Πεκίνου.

“Η Ουάσινγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο. Ούτε μία σύγκρουση δεν έχει διευθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όμως πολλές έχουν προκληθεί”, ανέφερε στον λογαριασμό της στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Οι δηλώσεις αυτές ηχούν ως μια ‘επιστροφή στον αποστολέα’ για τη Μόσχα, την οποία οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορούν για αποσταθεροποίηση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Πελόζι ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια περιοδεία σε διάφορες ασιατικές χώρες που κινδυνεύει να προκαλέσει μια αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω μιας επίσκεψης στην Ταϊβάν που δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως θεωρείται όλο και πιο πιθανή.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν αποτελεί μέρος του εδάφους του που πρέπει να επανενωθεί, με τη βία αν χρειαστεί, και πολλές φορές έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον εναντίον μιας επίσκεψης της υψηλόβαθμης αξιωματούχου την οποία θα θεωρούσε μεγάλη πρόκληση.

Όλο και περισσότερο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή μετά τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία και υποφέροντας οικονομικά από τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία προσπαθεί να προσεγγίσει την Κίνα.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση