Η Ελλάδα καλείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις πλημμύρες – Δεν επικαιροποίησε τους χάρτες κινδύνου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα λογοδοτήσει η χώρα μας καθώς είναι το μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ που δεν έχει επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνου για τις πλημμύρες.

Η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας καθώς  δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες πληροφορίες για την επικαιροποίηση των χαρτών κινδύνου πλημμυρών.

Η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022, ακολουθούμενη από αιτιολογημένη γνώμη τον Σεπτέμβριο του 2022. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας, καθώς οι υπάρχοντες χάρτες δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί. 

Στην απόφαση παραπομπής σημειώνεται ακόμα ότι οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. 

Παράλληλα από την Κομισιόν κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας(INFR (2022)2191) για την καθυστερημένη έγκριση αυτών των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και ανεπαρκείς και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αμέσως μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel ανέδειξε το avgi.gr, ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018. Σύμφωνα με το WWF σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας). Επομένως δεν ισχύουν επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση