Η Δημοκρατία σε χρειάζεται, το μήνυμα Τσίπρα στους πολίτες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κάθε εβδομάδα που περνάει οι αποκαλύψεις ξηλώνουν το πουλόβερ και στο τέλος του νήματος βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Όσο το τοπίο ξεδιαλύνεται οι συνδέσεις γίνονται πιο καθαρές, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αναδεικνύει τα αμείλικτα ερωτήματα που γεννιούνται.

Το σύστημα των υποκλοπών, «νόμιμων» και παράνομων, δεν στόχευε μόνο σε πολιτικούς αντιπάλους. Όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα, στόχοι του συστήματος παρακολουθήσεων ήταν υπουργοί και επιχειρηματίες. Κάνοντας την ακτινογραφία των λιστών, διακρίνει κανείς υπουργούς που διετέλεσαν ή και σήμερα διατελούν επικεφαλής παραγωγικών χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται επενδύσεις, δημόσιο χρήμα, διαγωνισμούς κ.λπ. Αντιστοίχως, επιχειρηματίες ή εκπρόσωποί τους που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, δημόσια έργα ή διεκδικούν και λαμβάνουν σημαντικό μέρος ευρωπαϊκών κονδυλίων και αισίως πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ροή του χρήματος και το κοινό κέντρο ΕΥΠ-Predator

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, περιέγραψε τις παρακολουθήσεις ως μέθοδο διακυβέρνησης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έγινε, μάλιστα, συγκεκριμένος: είναι η μέθοδος της διασφάλισης εξουσίας μέσω της συγκέντρωσης κρίσιμων πληροφοριών. Από όλους, μα πρωτίστως από τους ανθρώπους γύρω του για να εξασφαλίζει τη σιωπή και την ανοχή τους, που γίνεται βεβαίως και συνενοχή. Την ανοχή τους πάνω από όλα στις καθεστωτικές πρακτικές. Στις εκτεταμένες πρακτικές λεηλασίας τόσο του δημόσιου πλούτου με τα περίφημα golden boys που εφορμούν ως γαλάζιες ακρίδες στο Δημόσιο, όσο όμως και με τα γαλάζια κοράκια που εφορμούν στην περιουσία των νοικοκυριών. Διόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά στην παρακολούθηση, μεταξύ κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Άρη Αλεξόπουλου. Το ερώτημα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές: Τον παρακολουθούσατε και μέσω της ΕΥΠ για να ελέγχετε τη ροή του χρήματος από τα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών που υπογράψατε;

Στην Κουμουνδούρου συνδέουν αυτό το ζήτημα με την οργισμένη αντίδραση της Ν.Δ. και τη σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, που διατύπωσε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα που δαπανά μέσα σε μια διετία 14 δισ. για εξοπλιστικές δαπάνες να μην ενισχύει ούτε ένα ευρώ την εγχώρια εθνική πολεμική βιομηχανία. Το δεύτερο ερώτημα από το οποίο κρύβεται ο Κ. Μητσοτάκης, αφού ούτε προχθές εμφανίστηκε στην ώρα του πρωθυπουργού, είναι αν και ποιοι από όσους αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούνται από το Predator αποτέλεσαν και στόχο της ΕΥΠ. Ως εκ τούτου, εάν υπάρχει κοινός μηχανισμός των δύο συστημάτων υπό τις εντολές ποιου κέντρου.

Το κλίμα έχει αλλάξει

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εξορμήσεις και οι ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα τόσο από τον πρόεδρο όσο και από στελέχη του κόμματος, προκειμένου να παρουσιαστούν και να εξηγηθούν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το ζήτημα της ακρίβειας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ενώ, όπως διαπιστώνουν έμπειροι κομματικοί αξιωματούχοι, το κλίμα μετατρέπεται πλέον εμφανώς από τον θυμό για τις πολιτικές Μητσοτάκη σε αποδοχή και στήριξη της εναλλακτικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που μετουσιώνεται και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όπως διαφάνηκε στις συγκεντρώσεις για την πανεργατική απεργία και την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέγραψαν ισχυρή δυναμική και μαζικότητα.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...

Ανδρέας Ξανθός: «Ανένδοτος αγώνας» για τη δημόσια περίθαλψη

Η αποδιοργάνωση και τα διαλυτικά φαινόμενα που επικρατούν στο...

Λάστιχο το ωράριο εργασίας, η κυβέρνηση κοροϊδεύει και οι βιομήχανοι τρίβουν τα χέρια τους

«Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία, είναι "έκτακτη βάρδια"». «Το 5ήμερο...
Διαφήμιση