Η αντιπολίτευση κατά Ν.Δ. για τον χειρισμό του αιτήματος Ράμμου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τον θεσμικό χαρακτήρα του αιτήματος του προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις έρευνες σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών τονίζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατακεραυνώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία, που θέτει εμπόδιο στην ενημέρωση της Βουλής.

Η απόφαση Τασούλα προκάλεσε ένταση στα έδρανα της Βουλής και  χαρακτηρίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πραξικόπημα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, του ζήτησε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του Χρήστου Ράμμου.

Όλγα Γεροβασίλη: Ο κ. Ράμμος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε στη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, το ζήτημα της επιστολής του Χρήστου Ράμμου, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την «άρνηση του Κοινοβουλίου» να ενημερώσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τη λειτουργία της Βουλής απέναντι στους θεσμούς. 

Η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερώσει για τις προθέσεις του τη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κωνσταντίνος Τασούλας «επιφυλάχθηκε να απαντήσει».

Όπως επισημαίνει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εφόσον ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών, πρέπει να προσέλθει σε ακρόαση και φυσικά «μπορεί να μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μπορεί να μιλήσει στους αρχηγούς των κομμάτων, μπορεί να μιλήσει σε εισαγγελέα και μπορεί να μιλήσει στον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το νόμο».

«Ο κ. Ράμμος στέκεται στο ύψος του και δεν αφήνει να ευτελίσουν την ΑΔΑΕ. Ο κ. Ράμμος δρα εντός των αρμοδιοτήτων και εντός των καθηκόντων του. Σήμερα ο κ. Ράμμος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή και η πλειοψηφία το αρνήθηκε», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Και με δήλωσή της στο περιστύλιο της Βουλής, σημείωσε:

«Είναι πρωτοφανές ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, να ζητάει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ελληνικό Κοινοβούλιο δια της πλειοψηφίας, δηλαδή δια της Νέας Δημοκρατίας, να του το απαγορεύει.

»Αυτό είναι πρωτοφανές και είναι ένα άλλο σκαλοπάτι σε όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

»Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι θεσμοί είναι ισχυροί και η δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτόν τον τόπο δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση. Η αλήθεια πια δεν μπορεί να κρυφτεί ό,τι και να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία».

Χάρης Καστανίδης: Ο κ. Ράμμος ενήργησε εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του

Με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, «εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και σεβόμενος τη Βουλή των Ελλήνων στην οποία λογοδοτούν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα σοβαρού δημόσιου συμφέροντος». 

«Περιέργως και με λύπη μου διαπίστωσα ότι για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αρνήθηκε την προσέλευσή του. Απευθύνω πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και στον Πρόεδρο της Βουλής να αποδεχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το αίτημα του Προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί αυτό θα διευκολύνει την αποτύπωση της αλήθειας στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών», πρόσθεσε.

Μ. Κριθαρίδης: Αδιανόητα σχόλια του προέδρου της Βουλής

Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο εκπροσώπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, και αναφερόμενος στη δήλωση του Κωνσταντίνου Τασούλα, σημείωσε:

«Τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής για τους “αυτόκλητους καλεσμένους” της ΑΔΑΕ στην αρμόδια Επιτροπή, είναι αδιανόητα. Το ίδιο και η στάση της ΝΔ, συνολικά. Αυτό όμως, δεν απαλλάσσει και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να υπεκφύγει της συζήτησης των υποκλοπών και επί ημερών του, στο ΚΚΕ».

Τι είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στο περιθώριο εκδήλωσης, συνεπής στην προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να θέσει εμπόδια στην ενημέρωση της Βουλής από τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), δήλωσε: 

«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Για «θεσμικό ατόπημα», στην περίπτωση που δεν κληθεί από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, μίλησε ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...

Στέφανος Κασσελάκης: Με αλλαγές σε πρόσωπα στήνει «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ

*Της Κατερίνας Κουτσελάκη - Αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες...

Νίκος Μπίστης για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη, πόνος, ντροπή

Αυτή την πικρή γεύση αφήνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και...
Διαφήμιση