Η αντιπολίτευση κλιμακώνει την κριτική στο Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μόνο «λήξαν» δεν θεωρείται το θέμα των παρακολουθήσεων, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου, με τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη Παρασκευή, επιχείρησε να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες, όμως τα δύο κόμματα μόλις τώρα ουσιαστικά ανοίγουν τον φάκελο των υποκλοπών, βάζοντας ως πρωταγωνιστή στο κάδρο την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Σε ποια άλλη χώρα δεν θα γινόταν πολιτικός σεισμός;»

Ήδη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε το Σάββατο (μιλώντας στο iEidiseis) πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να καταθέσει ερώτηση στον πρωθυπουργό, στην αρχή της εβδομάδας. Δήλωσε επίσης βέβαιος πως είναι κοινός ο δράστης της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, καθώς «και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε όχι απλώς το ίδιο λογισμικό, αλλά ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος παγίδευσης». Δήλωσε επίσης «πεισμένος» πως το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης (Predator) το έχει το ελληνικό δημόσιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μέσα από συνέντευξή του στο «Documento», μίλησε για καθεστωτική δυστοπία από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης που πρέπει να τελειώνει, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για κοινή στάση όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων στο συγκεκριμένο θέμα που άπτεται της ίδιας της δημοκρατίας. «Σε ποια άλλη χώρα θα υπήρχαν επιβεβαιωμένες καταγγελίες για παρακολούθηση τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών από παράνομο λογισμικό και δεν θα γινόταν πολιτικός σεισμός;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: 

«Αυτά γίνονται μονάχα στην Ελλάδα του κου Μητσοτάκη, που έταξε επιτελικό κράτος και έφτιαξε τελικά ένα κράτος τσιφλίκι και λάφυρο. Ιδιωτικό και κομματικό. Η καθεστωτική αυτή δυστοπία, όμως πρέπει να τελειώνει. Και για να τελειώνει, πέραν της λαϊκής ετυμηγορίας, είναι αναγκαία και η κοινή στάση όλων των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, προφανώς και εντός της συντηρητικής παράταξης. Γιατί δεν είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι θέμα δημοκρατίας».

«Δεν θα σταματήσουμε εάν…»

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει τους τόνους, με αφορμή και το γεγονός πως έγινε απόπειρα παρακολούθησης του ίδιου του προέδρου του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκη. Στο σημείο αυτό, βέβαια, από τη Χαριλάου Τρικούπη προέβησαν και σε σχετική αυτοκριτική, αναφερόμενοι στην τροπολογία με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία πέρασε τον Μάρτιο του 2021 με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά το αίτημα του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη να μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν.

Έτσι, μετά τον Χάρη Καστανίδη, που από το βήμα της Βουλής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εισηγηθεί την κατάργηση της εν λόγω τροπολογίας, ήρθε την Κυριακή η σειρά του Δημήτρη Μάντζου (εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος) να επιβεβαιώσει αυτήν την κίνηση. 

Ο τελευταίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM προανήγγειλε ουσιαστικά ότι το κόμμα του θα προβεί και σε άλλες ενέργειες, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά ότι η συγκρότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναγκαίο βήμα, το οποίο όμως «αποτελεί μόλις το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Αφού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως «δεν θα σταματήσουμε αν δεν λάβουμε απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα», επισήμανε με νόημα ότι «και εμείς σε νομικό επίπεδο δεν θα μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα φέρνουμε συνεχώς νέα στοιχεία, συμπληρωματικά, ενισχυτικά της κατηγορίας, εφόσον αυτά προκύπτουν».

Σε κάθε περίπτωση, συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πειστεί από τις έωλες απαντήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτών, δημοσιογράφων, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει πλήρεις και σαφείς απαντήσεις για το ποιος, πότε και κατ’ εντολήν ποίου τους παρακολουθούσε.

Όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων -τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε τα τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα για αυτή τη θέση-, παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη που έγινε έπειτα από αίτημα ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...

Τα ατυχήματα στη λιπασματοβιομηχανία Καβάλας και η ασφάλεια της περιοχής

Η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας, η μοναδική τέτοιου είδους εγκατάσταση...

Μενέλαος Χαραλαμπίδης – Βιβλίο: «Οι δωσίλογοι» & η ιστορία ως εφόδιο για τον πολίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης συζητά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη Στο...
Διαφήμιση