H «Ομικρον» απειλεί την Ελλάδα, η κυβέρνηση «πέρα βρέχει» – Τί κάνουν οι άλλες χώρες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Πολύ λίγα» είναι τα μέτρα που «πολύ αργά» έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Ομικρον, με αποτέλεσμα η μετάδοσή της να είναι γρηγορότερη του αναμενομένου!

Το μέγαρο Μαξίμου, παρά τα προειδοποιήσεις των ειδικών, αλλά και παρά τη διεθνή πρακτική να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα ακόμα και από χώρες με πολύ μεγαλύτερο εμβολιασμό από ότι στην Ελλάδα (πχ Πορτογαλία), άφησε τα Χριστούγεννα να περάσουν και αν δεν πιεστεί και ακολουθήσει την ίδια τακτική, θα αφήσει να περάσει και η Πρωτοχρονιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιθετικότερη μετάδοση της «Ομικρον»!

Μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους και των μέτρων στήριξης που απαιτείται να ληφθούν για την εστίαση, η κυβέρνηση ανέστειλε τη λήψη των μέτρων που οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται για τις αρχές του νέου έτους, αφού δηλαδή θα έχουν γίνει και τα ρεβεγιόν, σε περίοδο που ούτως ή άλλως ο κόσμος θα επιστρέψει στις δουλειές του! Θα λάβει, δηλαδή, τα μέτρα στην κυριολεξία κατόπιν …εορτών, ασχέτως αν αυτό συμβάλλει στη γρηγορότερη εξάπλωση της «Όμικρον» τη στιγμή που –υποτίθεται- η επιδίωξη είναι να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Έτσι:

-Η ανοργανωσιά είναι απίστευτη: Σε πολλά φαρμακεία εξαντλήθηκαν τα self test, ενώ πρόβλημα υπήρξε και με την πραγματοποίηση των rapid test! Ταυτόχρονα και αυξήθηκαν οι τιμές στις μάσκες ενισχυμένης προστασίας που ζητούνται για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και λεωφορεία και παρατηρήθηκε έλλειψη σε πολλά φαρμακεία!

-Τα γήπεδα εξακολούθησαν να είναι γεμάτα, παρά τη μη χρήση μάσκας, όπως ορίζει ο νόμος! Η κυβέρνηση, μάλιστα, είχε προς μηνός δεσμευτεί ότι θα μένουν χωρίς θεατές τα γήπεδα που δεν τηρούνται οι νόμοι, κάτι που δεν έγινε σε καμία περίπτωση, λόγω του φόβου των αντιδράσεων των ιδιοκτητών των μεγάλων κυρίως ομάδων (που διαθέτουν και τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης), αλλά και των οργανωμένων οπαδών! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των όσων έγιναν την Πέμπτη στο Κλειστό του ΟΑΚΑ, στον αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για την ευρωλίγκα! (Σημειωτέον, ότι μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός είχε σε απευθείας μετάδοση ρεπορτάζ για τα «αυστηρά μέτρα» που είχαν ληφθεί κατά την προσέλευση των φιλάθλων, αλλά ούτε δευτερόλεπτο για την μη εφαρμογή κανενός μέτρου στις εξέδρες του Κλειστού!).

-Κανένας απολύτως έλεγχος δεν έγινε στους ναούς, για τους γνωστούς λόγους πολιτικού κόστους!

-Κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ενώ μέτρα όπως η τηλεργασία, αφήνονται για αργότερα.

-Ακόμα και για τα μέσα μεταφοράς επιλέγεται η ενισχυμένη μάσκα, όχι όμως και η ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών! Τελικά σε αυτή τη χώρα ποιο εύκολα βρίσκεις Ραφάλ, φρεγάτες και άλλα όπλα, παρά 500 λεωφορεία να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα ή και στη Θεσσαλονίκη!

Τι αποφασίζουν οι άλλες χώρες

Στις υπόλοιπες χώρες τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της έλευσης της «Όμικρον» είναι πραγματικά σημαντικά. Αναδημοσιεύομαι από το K-Report της περασμένης Παρασκευής:

Ισπανία: Επανέρχεται, σε όλη τη χώρα, από την παραμονή των Χριστουγέννων η υποχρέωση χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ακόμη και όταν τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου. Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την επιβολή άλλων περιορισμών.

Βέλγιο: Από την ερχόμενη Κυριακή κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στην είσοδο σε καταστήματα. Υποχρεωτικά τηλεργασία 4 μέρες την εβδομάδα και μάσκες σε εσωτερικούς χώρους για τους άνω των 10 ετών. Καφέ και εστιατόρια μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ. Τα σχολεία έκλεισαν μια εβδομάδα νωρίτερα,

Βρετανία: Εστιατόρια και παμπ θα λειτουργούν μόνο σε υπαίθριους χώρους και θα απαγορευτούν οι συναντήσεις διαφορετικών οικογενειών σε κλειστούς χώρους, από 28 Δεκεμβρίου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μαζικές εκδηλώσεις. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Γαλλία: Ματαιώθηκαν οι μαζικές υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις, κλειστά τα νυχτερινά κέντρα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα κάνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για είσοδο σε εστιατόρια κ.ο.κ. και δημόσια μέσα μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων.

Γερμανία: Lockdown light με πρόσθετους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές ισχύει πλέον και για τους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει από κορονοϊό. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους. Υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης σε όλα τα καταστήματα εκτός πρώτης ανάγκης. Υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ 24ώρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ιταλία: Οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από εστιατόρια, μπαρ, καφέ κ.ο.κ. σε κλειστούς χώρους και χρειάζονται πρόσφατο αρνητικό τεστ για είσοδο στους χώρους εργασίας τους ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τις σήμερα.

Ολλανδία: Κλειστά μέχρι 14 Ιανουαρίου όλα τα καταστήματα και υπηρεσίες εκτός πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία), τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι 9 Ιανουαρίου, στα δύο άτομα περιορίζονται οι επισκέψεις, 4 κατ’ εξαίρεση μόνο για τα Χριστούγεννα

Δανία: Με υποχρεωτικά τεστ δύο φορές την εβδομάδα, η επαναλειτουργία των σχολείων στις 5 Ιανουαρίου. Εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Τηλεδιδασκαλία στα σχολεία μέχρι και την 10η τάξη. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Υποχρεωτικό το «corona pass» (εμβολιασμός/ανάρρωση/αρνητικό τεστ) για εστιατόρια, καφετέριες, σπίτια ηλικιωμένων και εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 άτομα.

Αυστρία: Το καθολικό lockdown έληξε, τα μέτρα παρατάθηκαν στα κρατίδια με τα περισσότερα κρούσματα αλλά χαλαρώνουν ήδη σταδιακά.

Ελβετία: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης για είσοδο -με μάσκα- σε εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ., αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι. Υποχρεωτική η εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό.

Ιρλανδία: Μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, καφέ, θέατρα κλείνουν στις 20:00, εκτός από take-away και delivery. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι υποχρεωτικά σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα.

Λουξεμβούργο: Απαραίτητο το διαβατήριο covid σε καφέ και εστιατόρια. Έως 10 άτομα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες και με τήρηση αποστάσεων.

Νορβηγία: Από την περασμένη εβδομάδα απαγορεύεται τελείως η πώληση αλκοόλ σε εστιατόρια, μπαρ, παμπ, κλαμπ κ.ο.κ. Όριο 10 ατόμων σε συγκεντρώσεις σε ιδιωτικούς χώρους, 20 ατόμων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων στα εστιατόρια. Υποχρεωτική η τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Πολωνία: Κλειστά τα νυχτερινά κέντρα. Εστιατόρια και θέατρα λειτουργούν με περιορισμό πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα. Από σήμερα και μέχρι 9 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία υποχρεωτικά με τηλεκπαίδευση.

Ρουμανία: Πρόσβαση σε μη βασικούς δημόσιους χώρους (εκτός από καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία) μόνο για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες. Τα καταστήματα κλείνουν στις 9 μ.μ. Απαγόρευση κυκλοφορίας για ανεμβολίαστους.

Σλοβακία: Εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες έχουν πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα οι ανεμβολίαστοι μόνο στα πρώτης ανάγκης. Εστιατόρια, μπαρ, καφέ κ.ο.κ. είναι κλειστά.

Σλοβενία: Είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ. (κλειστά από 22.00 έως 5.00) μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού/ανάρρωσης/αρνητικό τεστ, επιτρέπεται μόνο 1 πελάτης ανά 10 τετραγωνικά, απαγορεύονται κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός οικογένειας ή συγκατοίκων, 1 δωρεάν τεστ ανά 2 μέρες για όλους. Ανεμβολίαστοι έχουν πρόσβαση μόνο σε καταστήματα πρώτης ανάγκης.

Τσεχία: Εστιατόρια, καφέ, μπαρ κ.ο.κ. ανοιχτά μόνο για εμβολιασμένους/αναρρώσαντες από 05:00 έως 22:00, με πλήρη απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι εταιρείες οφείλουν να ελέγχουν τακτικά τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους, τα σχολεία ελέγχουν τα παιδιά. Τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

* Από το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατεστραμμένο CD Καραϊβάζ, κατεστραμμένος φάκελος Ανδρουλάκη! – Πέφτει μεγάλο δούλεμα!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Η είδηση που δημοσίευσε το...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή...

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...
Διαφήμιση