Guardian: Χειραγώγηση εκλογών σε όλο τον κόσμο από Ισραηλινή ομάδα – Παράρτημα στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ισραηλινοί εργολάβοι ισχυρίζονται ότι έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογές σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Αφρική, τη νότια και κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω χάκιγνκ, δολιοφθορών και αυτοματοποιημένης παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με κοινή διεθνή έρευνα δημοσιογράφων  από 30 μέσα, μεταξύ των οποίων η Le Monde, το Der Spiegel και η El País. 

Η αποκάλυψη στον Guardian αναφέρει ως «εγκέφαλο» τον Ισραηληνικό Ταλ Χανάν, πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος τώρα εργάζεται με το ψευδώνυμο «Χόρχε» και ο οποίος αναφέρθηκε σε παρουσία συνεργατών του και στην Ελλάδα.

Ντοκουμέντα δείχνουν με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας των στρατηγικών παραπληροφόρησης της «Ομάδας Χόρχε», η οποία προσφέρει κρυφή ανάμειξη σε εκλογές με εγγύηση ότι δεν αφήνει ίχνη.  

Ο 50χρονος είπε εν αγνοία του στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη.  

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ σε Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Telegram, Gmail και YouTube. Ορισμένα άβαταρ έχουν ακόμη λογαριασμούς Amazon και Airbnb αλλά και πορτοφόλια bitcoin.

Σε κρυφά βιντεοσκοπημένες συναντήσεις ο Χανάν και οι συνεργάτες του μίλησαν σε τρεις ρεπόρτερ, που τους πλησίασαν ως υποψήφιοι πελάτες, για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους, χακάροντας, μεταξύ άλλων, λογαριασμούς Gmail και Telegram. Υπερηφανεύονταν για φύτευση υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό bot Aims.

Μεγάλο μέρος της τακτικής μοιάζει να αφιερώνεται στην υπονόμευση ή αναστάτωση αντιπάλων: η ομάδα ισχυρίστηκε ότι έστειλε μέσω Amazon ένα σεξουαλικό παιχνίδι στο σπίτι ενός πολιτικού, με στόχο να δώσει στη γυναίκα του την εσφαλμένη εντύπωση ότι είχε σχέση.

Ο πρώην στρατιωτικός φαίνεται ότι διεξήγαγε τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησής του μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε ιστότοπο που διευθύνεται από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για την προώθηση των εξαγωγών άμυνας. 

Ως εκ τούτου η μεγάλη αποκάλυψη μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον αμηχανία στο Ισραήλ, το οποίο έχει δεχτεί αυξανόμενη διπλωματική πίεση τα τελευταία χρόνια σχετικά με την εξαγωγή διάφορων εργαλείων στον κυβερνοχώρο, που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δημοσιογράφοι (από το Radio France, τη Haaretz και το TheMarker) κατάφεραν με συμβατικές μεθόδους έρευνας να ρίξουν φως στην υπόθεση, παρόλο που η ομάδα του Χανάν εξειδικεύεται στις υποκλοπές, αφού προσποιήθηκαν ότι ήταν σύμβουλοι, που εργάζονταν για λογαριασμό μιας πολιτικά ασταθούς αφρικανικής χώρας η οποία ήθελε βοήθεια για την καθυστέρηση εκλογών.

Οι συναντήσεις έγιναν μέσω βιντεοκλήσεων εκτός από μία διά ζώσης συνομιλία σε ένα γραφείο, χωρίς σήμα, σε ένα βιομηχανικό πάρκο στο Modi’in, είκοσι χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με εξειδίκευση στα οικονομικά, στα σόσιαλ μίντια, εκστρατείες αλλά και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που δουλεύει από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χανάν παρακολούθησαν τις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ Χανάν, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο διευθύνων σύμβουλος.

Εμπλοκή τώρα και στην Ελλάδα;

Σε πρότασή του προς τους πιθανούς πελάτες ο 50χρονος ισχυρίστηκε: «Τώρα εμπλεκόμαστε σε μία εκλογική διαδικασία στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… [Ολοκληρώσαμε] 33 προεδρικές εκστρατείες, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική των ΗΠΑ.

Όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της ομάδας ή του 50χρονου, που μπορεί 
εξωράισε την εικόνας της για να εξασφαλίσει μια προσοδοφόρα συμφωνία με υποψήφιους πελάτες.  

Η ομάδα είπε αρχικά ότι θα χρέωνε μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρέμβαση στις εκλογές και θα δεχόταν να πληρωθεί σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων κρυπτονομισμάτων όπως bitcoin.  Ωστόσο, τα email που διέρρευσαν στον Guardian δείχνουν ότι ο Χανάν ζήτησε πιο χαμηλές χρεώσεις. Στο μήνυμα αναφέρει ότι το 2015 ζήτησε 160.000 δολάρια από τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica για συμμετοχή σε μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι όταν η ομάδα εργάστηκε κρυφά στον προεδρική κούρσα της Νιγηρίας το 2015, το έκανε μαζί με την Cambridge Analytica.

Χιλιάδες bots στην υπηρεσία προπαγάνδας

Αναφερόμενος στο λογισμικό της Aims ο Ισραηλινός τόνισε πως αυτό επέτρεπε τη δημιουργία έως και 5.000 bots για αποστολή «μαζικών μηνυμάτων» και «προπαγάνδας», το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε 17 εκλογές.

«Είναι το δικό μας αναπτυγμένο σύστημα δημιουργίας και ανάπτυξης δικτύου Semi-Auto Avatar», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε γλώσσα και πωλείται ως υπηρεσία, αν και το λογισμικό θα μπορούσε να αγοραστεί «αν η τιμή είναι σωστή».

Το λογισμικό διαχείρισης bot της ομάδας φαίνεται να αυξήθηκε σημαντικά μέχρι το 2022, σύμφωνα με όσα είπε ο Χανάν στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο για έναν πολυεθνικό στρατό με περισσότερα από 30.000. Επιδεικνύοντας το «όπλο» του έδειξε πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ψεύτικα προφίλ σε μια στιγμή, χρησιμοποιώντας καρτέλες για επιλογή εθνικότητας και φύλου. «Ας κάνουμε έναν υποψήφιο μαζί», είπε στους ρεπόρτερ, πριν καταλήξει σε μια εικόνα μιας λευκής γυναίκας. «Σόφι Ουάιλντ, μου αρέσει το όνομα. Βρετανή. Έχει ήδη email, ημερομηνία γέννησης, τα πάντα».

Ο Guardian και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φωτογραφίες συλλέχθηκαν από λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πραγματικών ανθρώπων. Η φωτογραφία της «Sophia Wilde», για παράδειγμα, φαίνεται να έχει κλαπεί από έναν ρωσικό λογαριασμό, που ανήκει σε μια γυναίκα στο Λιντς.

Η βρετανική εφημερίδα και οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα bot που συνδέεται με το Aims στο διαδίκτυο. Ήταν πίσω από ψεύτικες καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν κυρίως εμπορικές διαμάχες, σε περίπου 20 χώρες, όπως οι Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Σενεγάλη, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτή την εβδομάδα η Meta, η ιδιοκτήτρια του Facebook, κατέβασε bot που συνδέονται με την Aims στην πλατφόρμα της, αφού οι δημοσιογράφοι μοιράστηκαν ένα δείγμα των ψεύτικων λογαριασμών με την εταιρεία. Xθες εκπρόσωπος της Meta συνέδεσε τα bots της Aims με άλλα που συνδέθηκαν το 2019 με μια άλλη, πλέον ανενεργή ισραηλινή εταιρεία, την οποία απαγόρευσε από την πλατφόρμα. «Αυτή η τελευταία δραστηριότητα είναι μια προσπάθεια από ορισμένα από τα ίδια άτομα να επιστρέψουν και τα αφαιρέσαμε για παραβίαση των πολιτικών μας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος. «Η τελευταία δραστηριότητα της ομάδας φαίνεται να επικεντρώθηκε στη διεξαγωγή ψεύτικων αναφορών στο Διαδίκτυο ή στη σπορά κατασκευασμένων ιστοριών σε κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης» πρόσθεσε.

* Η δημοσιογραφική έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, υπό τον συντονισμό της γαλλική μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Forbidden Stories.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός Donald Sutherland. Ο θρυλικός...

Πορεία στο Σύνταγμα με σύνθημα “Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενους” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα...

Μητσοτάκης αμετανόητος, με υποσχέσεις και δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ...
Διαφήμιση